Oczko z kastry a zima
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oczko z kastry a zima
Witam wszystkich,
znajoma poprosiła mnie o wpis na forum z zapytaniem: chce ona zrobić sobie mini oczko: czy gdyby wkopała taką 90 l kastrę budowlaną to wytrzymałaby ona zimę, czy nie popęka od mrozu? Wydaje mi się, że należałoby wypompować z niej wodę, ale czy nawet bez wody ona przetrwa? Koszt takiej kastry ok. 20 zł, ale powiedziała, że nie chciałaby kupować co roku nowej kastry, tym bardziej, że demontaż starej i montaż nowej byłby utrudniony ze względu na rosnącą roślinność wokół niej. Rozważała zakup folii do oczek lub gotową formę, ale kastra byłaby najtańszym rozwiązaniem, a o takie właśnie jej chodzi
Może ktoś ma takie mini oczko u siebie w ogrodzie i mógłby jej coś doradzić?
pozdrawiam
znajoma poprosiła mnie o wpis na forum z zapytaniem: chce ona zrobić sobie mini oczko: czy gdyby wkopała taką 90 l kastrę budowlaną to wytrzymałaby ona zimę, czy nie popęka od mrozu? Wydaje mi się, że należałoby wypompować z niej wodę, ale czy nawet bez wody ona przetrwa? Koszt takiej kastry ok. 20 zł, ale powiedziała, że nie chciałaby kupować co roku nowej kastry, tym bardziej, że demontaż starej i montaż nowej byłby utrudniony ze względu na rosnącą roślinność wokół niej. Rozważała zakup folii do oczek lub gotową formę, ale kastra byłaby najtańszym rozwiązaniem, a o takie właśnie jej chodzi
Może ktoś ma takie mini oczko u siebie w ogrodzie i mógłby jej coś doradzić?
pozdrawiam
MONIA
Zapraszam:)
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Oczko z kastry a zima
Wytrzyma zimę. ale zależy jaka. Są gumowe i takie podobne do plastiku. Nie mów że ona będzie tam ryby trzymać?
-
- 500p
A czy jedna i druga wytrzyma mróz?
Czy wodę lepiej wypompować?
Podobno ryb żadnych ma nie być
Czy wodę lepiej wypompować?
Podobno ryb żadnych ma nie być
MONIA
- PiotrekP
Gumowa u mnie wytrzymywała z wodą, mało tego stała na tarasie całą zimę. Zamarznięta woda była wypychana do góry.
-
- 500p
Tylko jeszcze jest problem, czy ona odróżni w sklepie tą gumową od tej z plastiku, powiem tak: jak ostatnio byłam z nią w sklepie budowlanym, to były chyba raczej wszystkie z plastiku, obawiam się, że może nie być z tej gumy
MONIA
- szkodnikk
- 200p
- Od: 2 sty 2014, o 10:48
Skoro ma tam nic żywego nie pływać to odwróci zimą do góry nogami i nic nie zamarznie to tylko 90kg. A jakąś roślinkę można przełożyć do wiadra i wstawić do garażu.
Jacek
Oczka w głowie
Oczka w głowie
Kasta w ziemi nie powinna pęknąć jeśli nic się nie kombinuje gdy jest zamarznięta.
Natomiast jest taki nowy trend gdzie w dużej donicy wrzucana jest lilia wodna i do 3 małych rybek.
Natomiast jest taki nowy trend gdzie w dużej donicy wrzucana jest lilia wodna i do 3 małych rybek.
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Według mnie już lepiej zainwestować w formę przynajmniej są w niej półki
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
- szkodnikk
- 200p
albo iść na złom kupić starą żeliwną wannę za parę groszy i wkopać jak woda zzielenieje to nie będzie widać białego
Jacek
Oczka w głowie
Oczka w głowie
- PiotrekP
szkodnikk pisze:jak woda zzielenieje to nie będzie widać białego
Chyba nie o to chodzi w "oczkarstwie"
- szkodnikk
- 200p
O jakim "oczkarstwie" mówimy ? Taka kastra ma może z 0,5 m^2 powierzchni. Jak się posadzi ze 2 rośliny to nie będzie widać nawet "pomarańczowej" wody.
Co do wanny to taki dowcip miał być a kolor wody miał zamaskować biały kolor wanny.
Co do wanny to taki dowcip miał być a kolor wody miał zamaskować biały kolor wanny.
Jacek
Oczka w głowie
Oczka w głowie
Szkodniku Ty nie dowcipkuj o wannie bo ja taką użytkuje od ponad 20 lat i jest OK, z tym że z włókna szklanego, jest podłączona do ścieku i w razie cuś można korek wyciągnąć Drugie duże oczko to już inna sprawaszkodnikk pisze:O jakim "oczkarstwie" mówimy ? Taka kastra ma może z 0,5 m^2 powierzchni. Jak się posadzi ze 2 rośliny to nie będzie widać nawet "pomarańczowej" wody.