Ogródek u Edzi
Ogródek u Edzi
Słowo się rzekło - czas otworzyć swój wątek.
Mój ogródek to ok. 1100m2. Zaczął powstawać wiosną 2009r. Zakładając, że na tworzeniu ogrodu nie znamy się zupełnie, postanowiliśmy: posiać trawnik, posadzić tuje jako żywopłot i obsadzić 3 niewielkie rabaty wokół domu. Pierwsze wizyty w sklepach ogrodniczych i zakup pierwszego katalogu roślin spowodowało, że "ogródkowanie" zaczęło mi się podobać. Wiele roślin wędrowało u mnie z miejsca na miejsce, a to złe podłoże, rozstawa, stanowisko. Po ok. 3 sezonach zorientowałam się co chce u mnie rosnąć, a co nie, jakie roślinki najbardziej lubię.
W moim ogródku zagościły:
- iglaki (tuje, sosny czarne, jałowce, jodły koreańskie i inne),
- drzewa (jarzębiny, klony, miłorząb),
- krzewy (berberysy, tawuły, derenie, hortensje bukietowe, pięciorniki, pęcherznice i inne),
- byliny (szałwie, kocimiętki, floksy, liliowce, jeżówki, rozchodniki, przetaczniki, irysy, bodziszki i inne),
- kilka róż okrywowych,
- cebulowe (tulipany i lilie),
- kilka drzew i krzewów owocowych oraz malutki warzywnik,
- w sierpniu posadziłam pierwszy raz piwonie.
W tym roku planuję porządnie zregenerować trawnik.
Jakość zdjęć nie jest najlepsza. Nie przypuszczałam, że będzie je oglądać ktoś oprócz mnie. Te zamieszczone poniżej są z różnych pór roku.
Witam w ogródku u Edzi, Edki, Eśki czy Edyty - jak kto lubi i serdecznie zapraszam!
Mój ogródek to ok. 1100m2. Zaczął powstawać wiosną 2009r. Zakładając, że na tworzeniu ogrodu nie znamy się zupełnie, postanowiliśmy: posiać trawnik, posadzić tuje jako żywopłot i obsadzić 3 niewielkie rabaty wokół domu. Pierwsze wizyty w sklepach ogrodniczych i zakup pierwszego katalogu roślin spowodowało, że "ogródkowanie" zaczęło mi się podobać. Wiele roślin wędrowało u mnie z miejsca na miejsce, a to złe podłoże, rozstawa, stanowisko. Po ok. 3 sezonach zorientowałam się co chce u mnie rosnąć, a co nie, jakie roślinki najbardziej lubię.
W moim ogródku zagościły:
- iglaki (tuje, sosny czarne, jałowce, jodły koreańskie i inne),
- drzewa (jarzębiny, klony, miłorząb),
- krzewy (berberysy, tawuły, derenie, hortensje bukietowe, pięciorniki, pęcherznice i inne),
- byliny (szałwie, kocimiętki, floksy, liliowce, jeżówki, rozchodniki, przetaczniki, irysy, bodziszki i inne),
- kilka róż okrywowych,
- cebulowe (tulipany i lilie),
- kilka drzew i krzewów owocowych oraz malutki warzywnik,
- w sierpniu posadziłam pierwszy raz piwonie.
W tym roku planuję porządnie zregenerować trawnik.
Jakość zdjęć nie jest najlepsza. Nie przypuszczałam, że będzie je oglądać ktoś oprócz mnie. Te zamieszczone poniżej są z różnych pór roku.
Witam w ogródku u Edzi, Edki, Eśki czy Edyty - jak kto lubi i serdecznie zapraszam!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek u Edzi
witam serdecznie
Ogród bardzo fajnie się prezentuje ,choć jak dla mnie jest za dużo trawnika ,ale po dłuższym pobycie na forum to się zmieni.
Z tego co widzę twoje rabaty są bardzo dopracowane i nie widać ani chwaścika .Widać ,że ogrodowanie cię wciągnęło i masz do tego dryg
Ogród bardzo fajnie się prezentuje ,choć jak dla mnie jest za dużo trawnika ,ale po dłuższym pobycie na forum to się zmieni.
Z tego co widzę twoje rabaty są bardzo dopracowane i nie widać ani chwaścika .Widać ,że ogrodowanie cię wciągnęło i masz do tego dryg
Andrzeju witam serdecznie! Trawnik jest dla moich pociech, żeby miały gdzie szaleć. Chwasty też się znajdą, zapomniałam o nich wspomnieć w opisie . Miłego wieczoru!
Witaj Edytko! Bardzo ładny jest Twój ogród i taki duży. Chętnie będę zaglądać do Ciebie.
Witaj Edyta dobrze że założyłaś swój wątek ogród masz spory i dużo już nasadzeń
Zapraszam: Ogród "Nad strumykiem"
Ela, Ewka dziękuję za miłe słowa i zapraszam serdecznie. Teraz trzeba roślinkom pozwolić się rozrosnąć
Edyto, Ty moja złociutka
Czy wiesz jak się cieszę, że dałaś się namówić na założenie wątku?
Były powody... po pierwsze, Twój ogród jest absolutnie urzekający, po drugie, idzie nowy sezon - zgodzisz się, że łatwiej go planować, pokazując co nam w duszy gra?
Przeelegancki masz trawnik, który stanowi zielone tło dla reszty... rośliny ślicznie skomponowane, a te grupy kwiecia, plamy kolorystyczne, świetnie dobierasz i tonacją i pokrojem... Jesień w Twoim ogrodzie dodatkowo podkreśla jego urok... Masz we mnie fana
Pozdrawiam gorąco!
Czy wiesz jak się cieszę, że dałaś się namówić na założenie wątku?
Były powody... po pierwsze, Twój ogród jest absolutnie urzekający, po drugie, idzie nowy sezon - zgodzisz się, że łatwiej go planować, pokazując co nam w duszy gra?
Przeelegancki masz trawnik, który stanowi zielone tło dla reszty... rośliny ślicznie skomponowane, a te grupy kwiecia, plamy kolorystyczne, świetnie dobierasz i tonacją i pokrojem... Jesień w Twoim ogrodzie dodatkowo podkreśla jego urok... Masz we mnie fana
Pozdrawiam gorąco!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Edi, wpisuję się do Twojego wątku, gdyż Warmia po sąsiedzku przecież. A ogród masz cudownie zaprojektowany i utrzymany. Będę zaglądała, podoba mi się u Ciebie.
Aguś, Małgosiu lejecie miód na moje serce . Witam Was w moich skromnych progach i serdecznie zapraszam!
Edyto, szczera prawda i zasłużone uznanie
Powiedz, proszę, co na piątym zdjęciu od góry rośnie tuż obok szałwii omszonej? Takie amarantowe kwiatuszki?
Powiedz, proszę, co na piątym zdjęciu od góry rośnie tuż obok szałwii omszonej? Takie amarantowe kwiatuszki?
Agusiu, wiesz że często na zdjęciach nie widać wszystkich mankamentów ogrodu, choć i z nimi lubię w nim pracować i odpoczywać. Roślinka, o którą pytasz to firletka smółka "Plena".