Nieśmiało przedstawiam......

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewciaks
---
Od: 14 lip 2007, o 09:12

Nieśmiało przedstawiam......

Post »

....swoje roślinki.
ZIDENTYFIKOWANE Z NAZWY
Alocasia Polly Obrazek
W jednym koszyczku Cibora, Kalanchoe które nie kwitnie za to liscie ma jak mała patelnia i coś jeszcze nie wiem co
Obrazek
Epiphyllum Obrazek
Epipremnum złote i żółw Oskar Obrazek
Epipremnum Obrazek
Monstera i jej młodziuteńki nowy listek Obrazek
Nolina Obrazek którą zakupiłam niecały tydzień temu, napatrzylam się w pracy na ten egzemplarz i zawładnęła mną nieodparta chęć posiadania Obrazek
Paprotka miniaturka i DracenaSanderiana Obrazek
Strzalka, która przez kilka ładnych latek ma tylko tyle lisci jak na fotce Obrazek
Malutki Zamioclcas, Szczawnik i Grudnik Obrazek

NIEZIDENTYFIKOWANE

1. ma jakieś choróbsko nie wiem co to Obrazek
Obrazek

2. Obrazek
jak dostałam kwitło na czerwono, przez cztery lata posiadania brak kwiatów

Jutro dokończę prezentacje! na razie tylko tyle.
Regulamin zabrania linków bez zgody
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niezidentyfikowany kwiatek nr 1 to maranta (chyba ma zbyt jasne stanowisko...). A razem z ciborą i kalanchoe rośnie prawdopodobnie zielistka :)
Masz przepiękną alokazję - jej liście zawsze robią wrażenie...
Pozdrawiam ;:100
kajka11
50p
50p
Od: 26 cze 2007, o 20:49

Post »

Śliczne kwiatuszki
Pierwsza niezidentyfikowana, to tak jak mówi Kari Maranta leuconeura
A to z tyłu w koszyczku to chyba papirus?
Pozdrawiam i czekam na jeszcze :D
Awatar użytkownika
leo
---
Od: 18 maja 2007, o 10:37

Post »

Wspomniana strzałka czyli złoślicha albo inaczej syngonium prawdopodobnie było nie nawożone. Radzę nawozić wiosną i latem co dwa tygodnie nawozem do roślin zielonych. Napisz jak daleko stoi od okna i kiedy ostatnio było przesadzane. Być może ma za małą doniczkę, albo wyjałowioną ziemię. Pozdrawiam serdecznie. :lol:
kajka11
50p
50p

Post »

Oczywiście cibora i papirus to to samo, pomyłka przez gapiostwo :oops:
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
ewciaks
---

Post »

Przyznają się bez bicia.... ;:104 Strzałka nie nawożona niczym..wisi na ścianie 4,5 od okna, a przesadzałam w marcu...bije się w pierś... :D wczoraj zakupiłam odżywkę.
Awatar użytkownika
leo
---
Od: 18 maja 2007, o 10:37

Post »

Jeśli możesz przestaw ją bliżej okna nabierze wówczas ładnego koloru. Możesz też wsadzić do doniczki podporę a będzie się jej czepiała i wiła do góry. Taka doniczka może stać na podłodze. Ważne - często ją zraszaj. Pa
Awatar użytkownika
clansman
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 maja 2007, o 22:14

Post »

a ja pisze nie w sprawie roślinek tylko chodzi mi o żółwika oscara.jest to żółw wodny ale powinien miec możliwośc wyjścia na brzeg chyba że masz w tym akwarium jakąś wysepke bo nie widac na zdjęciu całego zbiornika.polecam super stronke dotyczącą żólwi i innych gadów www.terrarium.com.pl
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kajka11 pisze:Oczywiście cibora i papirus to to samo, pomyłka przez gapiostwo :oops:
Niestety,to nie to samo ale też mam problem z ich odróżnianiem :P
Masz piękne roślinki...i pięknego gada :lol:
kajka11
50p
50p

Post »

basga pisze:
kajka11 pisze:Oczywiście cibora i papirus to to samo, pomyłka przez gapiostwo :oops:
Niestety,to nie to samo ale też mam problem z ich odróżnianiem :P
Masz piękne roślinki...i pięknego gada :lol:
Zgadzam się z Tobą. Ale najbardziej znana jest cibora papirusowa dlatego popularnie nazywa się ten gatunek papirusem.
A ja, pisząc że to jes to samo, chciałam tylko zaznaczyc, że pomyliłam się co do niezidentyfikowanej roślinki przez ewciaks, bo papirus (cibora jak kto woli) był Jej znany. Nie o tą roślinkę zapytano
Awatar użytkownika
ewciaks
---

Post »

Leo..dziękuję...muszę przesadzić bo aktualnie jest w doniczce typowo wiszącej i postawie bliziutko okienka.
Clansman...niestety Oskar nie ma wysepki...kiedyś miał najpierw plastikowa to jeździł z nią po całym zbiorniczku...potem płaski kamień z pola...ale tez się nie sprawdził...groziło potłuczenie akwarium teraz często jest na podłodze....a wody nie ma za duzo, tak ze stojąc na dnie swobodnie łepek nad poziomem wody trzyma...

C.D NIEZIDENTYFIKOWANYCH

3. dzisiaj udało mi się częściowo zidentyfikować...znalazłam na allegro coś bardzo podobnego...nawet śmiem twierdzić ze takie samo pod nazwa Gwiazda Szeryfa Obrazek
a tutaj widać formowanie kwiatka...jak zakwitnie wkleję fotkę Obrazek

4. toto kupiłam niedawno miało tylko kilka pozwijanych listków teraz szaleje Obrazek

5. to coś tez nie wiem co to myślałam ze dracena, ale...no cóż mogę się mylić Obrazek

6. to maleństwo też nie zidentyfikowane, od kogoś przytargałam, chociaż może być to samo co 5 bo podobne listki Obrazek

7. to natomiast ma liście twarde i ostre Obrazek

8. z tym to mam problem ...przez około 5 latek czekałam aż zakwitnie, a tu nic, w liście idzie, cebuli nie ma jak fotce, co z tym zrobić?? Obrazek
Obrazek

9. jakaś palemka Obrazek
wołam o pomoc do fachowca Przema ;:16 będę bardzo wdzięczna jak pomoże mi ją wyleczyć, przytargałam 3 tygodnie od rodziców i pragnęłabym aby żyła...Przemuś czary z jajkiem będą, a może inna kuracja? zdaję się na Ciebie...jeżeli tylko podejmujesz się leczenia Obrazek
Obrazek[/i][/b]

10. kaktusopodobne, nie wiem co...też miało kwitnąć a nie zakwitło nigdy Obrazek te suche końce to z najstarszych części, a to zdrowiuteńkie i zielone od marca wyszło

11. kaktusiki tutaj nawet się nie męczę z rozpoznawaniem gatunku...posiadam 2 albumy i tam identyfikacja możliwa po kwaiatch..niekwitnące egzemplarze przedstawione na czarno-bialej fotce. Obrazek
Obrazek
Obrazek

To mój wczorajszy nabytek Difenbachia Obrazek
na otarcie łez po ujrzeniu w placówce Banku Lukas czegoś takiego,aż mi szczęka opadła toto siegało mi prawie do pasa a do niskich nie należę(176 cm)Obrazek

Moim marzeniem...jak na razie...jest posiadanie Hoi i Cycasa...muszę to gdzieś upolować...polowanie na amaryliska zaczne w styczniu..a tymczasem pozdrowionka dla wszystkich czytających forum. :D
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj, mogę pomóc tylko przy 1 - to będzie stapelia lub huernia (uwaga: kwiatki cuchną :D) 10 - Billbergia nutans.

W identyfikacji kaktusów jestem dopiero początkujący - pierwszy określiłbym jako echinopsis. I są one w okropnym stanie - strasznie zdeformowane :(
Dawid
kajka11
50p
50p

Post »

Witaj
To ostatnie cudo, to Zamiokulkas. Faktycznie piękny... Ale Twoja "zastepcza" Difenbachia równie piekna. I bardzo gęsta - uważaj, bo ma "agresywny" sok :D .
Co do palemnki, to wydaje mi się, że to palma kokosowa właściwa. Ta palma chyba powinna mieć orzech trochę wystający z ziemi. Tak mają inne kokosy tu na forum. Może powodem tego wyglądu palmy jest właśnie zalany orzech. Ale mogę się mylić nawet co do nazwy palmy. Lepiej poczekaj na Przema.
A na identyfikację reszty Twoich roślinek niecierpliwie czekam, bo wiele z nich jest też u mnie. I również niezidentyfikowane (przede wszystkim kaktusy)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”