Nieśmiało przedstawiam......
Nieśmiało przedstawiam......
....swoje roślinki.
ZIDENTYFIKOWANE Z NAZWY
Alocasia Polly
W jednym koszyczku Cibora, Kalanchoe które nie kwitnie za to liscie ma jak mała patelnia i coś jeszcze nie wiem co
Epiphyllum
Epipremnum złote i żółw Oskar
Epipremnum
Monstera i jej młodziuteńki nowy listek
Nolina którą zakupiłam niecały tydzień temu, napatrzylam się w pracy na ten egzemplarz i zawładnęła mną nieodparta chęć posiadania
Paprotka miniaturka i DracenaSanderiana
Strzalka, która przez kilka ładnych latek ma tylko tyle lisci jak na fotce
Malutki Zamioclcas, Szczawnik i Grudnik
NIEZIDENTYFIKOWANE
1. ma jakieś choróbsko nie wiem co to
2.
jak dostałam kwitło na czerwono, przez cztery lata posiadania brak kwiatów
Jutro dokończę prezentacje! na razie tylko tyle.
ZIDENTYFIKOWANE Z NAZWY
Alocasia Polly
W jednym koszyczku Cibora, Kalanchoe które nie kwitnie za to liscie ma jak mała patelnia i coś jeszcze nie wiem co
Epiphyllum
Epipremnum złote i żółw Oskar
Epipremnum
Monstera i jej młodziuteńki nowy listek
Nolina którą zakupiłam niecały tydzień temu, napatrzylam się w pracy na ten egzemplarz i zawładnęła mną nieodparta chęć posiadania
Paprotka miniaturka i DracenaSanderiana
Strzalka, która przez kilka ładnych latek ma tylko tyle lisci jak na fotce
Malutki Zamioclcas, Szczawnik i Grudnik
NIEZIDENTYFIKOWANE
1. ma jakieś choróbsko nie wiem co to
2.
jak dostałam kwitło na czerwono, przez cztery lata posiadania brak kwiatów
Jutro dokończę prezentacje! na razie tylko tyle.
Regulamin zabrania linków bez zgody
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wspomniana strzałka czyli złoślicha albo inaczej syngonium prawdopodobnie było nie nawożone. Radzę nawozić wiosną i latem co dwa tygodnie nawozem do roślin zielonych. Napisz jak daleko stoi od okna i kiedy ostatnio było przesadzane. Być może ma za małą doniczkę, albo wyjałowioną ziemię. Pozdrawiam serdecznie.
a ja pisze nie w sprawie roślinek tylko chodzi mi o żółwika oscara.jest to żółw wodny ale powinien miec możliwośc wyjścia na brzeg chyba że masz w tym akwarium jakąś wysepke bo nie widac na zdjęciu całego zbiornika.polecam super stronke dotyczącą żólwi i innych gadów www.terrarium.com.pl
Zgadzam się z Tobą. Ale najbardziej znana jest cibora papirusowa dlatego popularnie nazywa się ten gatunek papirusem.basga pisze:Niestety,to nie to samo ale też mam problem z ich odróżnianiem :Pkajka11 pisze:Oczywiście cibora i papirus to to samo, pomyłka przez gapiostwo
Pozdrawiam
Masz piękne roślinki...i pięknego gada
A ja, pisząc że to jes to samo, chciałam tylko zaznaczyc, że pomyliłam się co do niezidentyfikowanej roślinki przez ewciaks, bo papirus (cibora jak kto woli) był Jej znany. Nie o tą roślinkę zapytano
Pozdrawiam
Leo..dziękuję...muszę przesadzić bo aktualnie jest w doniczce typowo wiszącej i postawie bliziutko okienka.
Clansman...niestety Oskar nie ma wysepki...kiedyś miał najpierw plastikowa to jeździł z nią po całym zbiorniczku...potem płaski kamień z pola...ale tez się nie sprawdził...groziło potłuczenie akwarium teraz często jest na podłodze....a wody nie ma za duzo, tak ze stojąc na dnie swobodnie łepek nad poziomem wody trzyma...
C.D NIEZIDENTYFIKOWANYCH
3. dzisiaj udało mi się częściowo zidentyfikować...znalazłam na allegro coś bardzo podobnego...nawet śmiem twierdzić ze takie samo pod nazwa Gwiazda Szeryfa
a tutaj widać formowanie kwiatka...jak zakwitnie wkleję fotkę
4. toto kupiłam niedawno miało tylko kilka pozwijanych listków teraz szaleje
5. to coś tez nie wiem co to myślałam ze dracena, ale...no cóż mogę się mylić
6. to maleństwo też nie zidentyfikowane, od kogoś przytargałam, chociaż może być to samo co 5 bo podobne listki
7. to natomiast ma liście twarde i ostre
8. z tym to mam problem ...przez około 5 latek czekałam aż zakwitnie, a tu nic, w liście idzie, cebuli nie ma jak fotce, co z tym zrobić??
9. jakaś palemka
wołam o pomoc do fachowca Przema będę bardzo wdzięczna jak pomoże mi ją wyleczyć, przytargałam 3 tygodnie od rodziców i pragnęłabym aby żyła...Przemuś czary z jajkiem będą, a może inna kuracja? zdaję się na Ciebie...jeżeli tylko podejmujesz się leczenia
[/i][/b]
10. kaktusopodobne, nie wiem co...też miało kwitnąć a nie zakwitło nigdy te suche końce to z najstarszych części, a to zdrowiuteńkie i zielone od marca wyszło
11. kaktusiki tutaj nawet się nie męczę z rozpoznawaniem gatunku...posiadam 2 albumy i tam identyfikacja możliwa po kwaiatch..niekwitnące egzemplarze przedstawione na czarno-bialej fotce.
To mój wczorajszy nabytek Difenbachia
na otarcie łez po ujrzeniu w placówce Banku Lukas czegoś takiego,aż mi szczęka opadła toto siegało mi prawie do pasa a do niskich nie należę(176 cm)
Moim marzeniem...jak na razie...jest posiadanie Hoi i Cycasa...muszę to gdzieś upolować...polowanie na amaryliska zaczne w styczniu..a tymczasem pozdrowionka dla wszystkich czytających forum.
Clansman...niestety Oskar nie ma wysepki...kiedyś miał najpierw plastikowa to jeździł z nią po całym zbiorniczku...potem płaski kamień z pola...ale tez się nie sprawdził...groziło potłuczenie akwarium teraz często jest na podłodze....a wody nie ma za duzo, tak ze stojąc na dnie swobodnie łepek nad poziomem wody trzyma...
C.D NIEZIDENTYFIKOWANYCH
3. dzisiaj udało mi się częściowo zidentyfikować...znalazłam na allegro coś bardzo podobnego...nawet śmiem twierdzić ze takie samo pod nazwa Gwiazda Szeryfa
a tutaj widać formowanie kwiatka...jak zakwitnie wkleję fotkę
4. toto kupiłam niedawno miało tylko kilka pozwijanych listków teraz szaleje
5. to coś tez nie wiem co to myślałam ze dracena, ale...no cóż mogę się mylić
6. to maleństwo też nie zidentyfikowane, od kogoś przytargałam, chociaż może być to samo co 5 bo podobne listki
7. to natomiast ma liście twarde i ostre
8. z tym to mam problem ...przez około 5 latek czekałam aż zakwitnie, a tu nic, w liście idzie, cebuli nie ma jak fotce, co z tym zrobić??
9. jakaś palemka
wołam o pomoc do fachowca Przema będę bardzo wdzięczna jak pomoże mi ją wyleczyć, przytargałam 3 tygodnie od rodziców i pragnęłabym aby żyła...Przemuś czary z jajkiem będą, a może inna kuracja? zdaję się na Ciebie...jeżeli tylko podejmujesz się leczenia
[/i][/b]
10. kaktusopodobne, nie wiem co...też miało kwitnąć a nie zakwitło nigdy te suche końce to z najstarszych części, a to zdrowiuteńkie i zielone od marca wyszło
11. kaktusiki tutaj nawet się nie męczę z rozpoznawaniem gatunku...posiadam 2 albumy i tam identyfikacja możliwa po kwaiatch..niekwitnące egzemplarze przedstawione na czarno-bialej fotce.
To mój wczorajszy nabytek Difenbachia
na otarcie łez po ujrzeniu w placówce Banku Lukas czegoś takiego,aż mi szczęka opadła toto siegało mi prawie do pasa a do niskich nie należę(176 cm)
Moim marzeniem...jak na razie...jest posiadanie Hoi i Cycasa...muszę to gdzieś upolować...polowanie na amaryliska zaczne w styczniu..a tymczasem pozdrowionka dla wszystkich czytających forum.
Regulamin zabrania linków bez zgody
Witaj
To ostatnie cudo, to Zamiokulkas. Faktycznie piękny... Ale Twoja "zastepcza" Difenbachia równie piekna. I bardzo gęsta - uważaj, bo ma "agresywny" sok .
Co do palemnki, to wydaje mi się, że to palma kokosowa właściwa. Ta palma chyba powinna mieć orzech trochę wystający z ziemi. Tak mają inne kokosy tu na forum. Może powodem tego wyglądu palmy jest właśnie zalany orzech. Ale mogę się mylić nawet co do nazwy palmy. Lepiej poczekaj na Przema.
A na identyfikację reszty Twoich roślinek niecierpliwie czekam, bo wiele z nich jest też u mnie. I również niezidentyfikowane (przede wszystkim kaktusy)
To ostatnie cudo, to Zamiokulkas. Faktycznie piękny... Ale Twoja "zastepcza" Difenbachia równie piekna. I bardzo gęsta - uważaj, bo ma "agresywny" sok .
Co do palemnki, to wydaje mi się, że to palma kokosowa właściwa. Ta palma chyba powinna mieć orzech trochę wystający z ziemi. Tak mają inne kokosy tu na forum. Może powodem tego wyglądu palmy jest właśnie zalany orzech. Ale mogę się mylić nawet co do nazwy palmy. Lepiej poczekaj na Przema.
A na identyfikację reszty Twoich roślinek niecierpliwie czekam, bo wiele z nich jest też u mnie. I również niezidentyfikowane (przede wszystkim kaktusy)