Przycinanie Brzozy Brzóz 20-30 lat
Przycinanie Brzozy Brzóz 20-30 lat
Witam serdecznie wszystkich,
zwracam sie z prośba o fachową poradę. Zamierzam przyciąć brzozy:
Wiek około 20 lat
Wysokość 10-15 metrów
Średnica pnia u dołu: 30-50 cm.
drzewa rozgałęziają się na dwóch wys. Pierwsze około 4 metry drugie około 9 metrów
chciałbym je przciąć na wysokości 6 metrów i tak aby po po pewnym czasie rozrosły się tworząc kulistą nie za dużą krągłą koronę a nie rosły pionowo w górę.
załączam zdjęcie poglądowe dla łatwiejszego wyjaśnienia
pytanie czy mam je ściąć na równo 6 metrów od góry i wszystkie gałęzie po bokach tuż przy pniu lub 50 cm. od pnia (jak niebieski kwadrat na foto) robiąc z drzewa słup i mając nadzieje że zacznie się rozrastać na boki?
czy też utworzyć koronę (zółte koło na foto) przycinając gałęzie na okrągło pamiętając żę gałęzie rozdzielają sie dopiero na długości 2 metrów od pnia i czy ciąć je za rozgałęzieniem czy też przed zostawiając odstające pojedyncze gałęzie długości 1,5 metra?
Bardzo proszę o pomoc, sam służę fachową pomocą w dziadzinie motocykli- mechaniki/handlu.
pozdrawiam
Janek
zwracam sie z prośba o fachową poradę. Zamierzam przyciąć brzozy:
Wiek około 20 lat
Wysokość 10-15 metrów
Średnica pnia u dołu: 30-50 cm.
drzewa rozgałęziają się na dwóch wys. Pierwsze około 4 metry drugie około 9 metrów
chciałbym je przciąć na wysokości 6 metrów i tak aby po po pewnym czasie rozrosły się tworząc kulistą nie za dużą krągłą koronę a nie rosły pionowo w górę.
załączam zdjęcie poglądowe dla łatwiejszego wyjaśnienia
pytanie czy mam je ściąć na równo 6 metrów od góry i wszystkie gałęzie po bokach tuż przy pniu lub 50 cm. od pnia (jak niebieski kwadrat na foto) robiąc z drzewa słup i mając nadzieje że zacznie się rozrastać na boki?
czy też utworzyć koronę (zółte koło na foto) przycinając gałęzie na okrągło pamiętając żę gałęzie rozdzielają sie dopiero na długości 2 metrów od pnia i czy ciąć je za rozgałęzieniem czy też przed zostawiając odstające pojedyncze gałęzie długości 1,5 metra?
Bardzo proszę o pomoc, sam służę fachową pomocą w dziadzinie motocykli- mechaniki/handlu.
pozdrawiam
Janek
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przycinanie Brzozy Brzóz 20-30 lat
Po przycięciu będziesz miał już zawsze robotę z przycinaniem... z naturą nie wygrasz, drzewo będzie dążyło do wyrównania braków.
Janku, a koniecznie musisz ją przyciąć. To drzewo już jest za stare żeby efektywnie formować koronę. Konary są za grube. Jeśli chcesz prowadzić drzewo w formie kulistej to trzeba zacząć od małego. A później przycinać niedużo, ale systematycznie, co roku! Roboty od cho...ry. Musisz mieć akurat brzozę, a nie może być inny gatunek np. robinia, klon czy katalpa. Te gatunki mają odmiany, które właśnie samoistnie tworzą korony w kształcie kuli. Przemyśl to, bo narobisz sobie roboty na długie lata, a w efekcie zamiast ozdoby możesz mieć suchy kikut do wycięcia.
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Pozdrawiam - Michał
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I lepiej żeby nie trafił się "dobry sąsiad", który "uprzejmie doniesie" że redukujesz brzozie koronę.
Starsze brzozy nie znoszą już ingerencji w grubsze gałęzie.Nie jestem botanikiem, nie wiem jak się to fachowo nazywa, ale brzozy nie mają pąków śpiących, nie regenerują korony.Ich wygląd pozostaje 'okaleczony' co bardzo szpeci w okresie bezlistnym i zaczynają powoli obumierać.A 'życzliwy' sąsiad może donieść, bo okaleczanie i oszpecanie drzew też jest, a przynajmniej powinno być karane.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 wrz 2009, o 19:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,
dziękuję za informacje, nieszczęście sąsiad jest w porządku i z tego co udało mi się dowiedzieć można przycinać koronę drzew bez pozwolenia jeżeli zachodzą gałęzie na dom lub zasłaniają/przycieniają gospodarstwo. Byłem niestety zmuszony je przyciąć ze względu na to że gałęzie haczyły o dom i taka ilość cienia sprawiała że wilgoć wchodziła do domu a przed wejściem rosły grzyby i mech
Drzewa są już przycięte, przez firme specjalizującą się w tym temacie - dam znać jak rozrosną się wiosną.
pozdrawiam
dziękuję za informacje, nieszczęście sąsiad jest w porządku i z tego co udało mi się dowiedzieć można przycinać koronę drzew bez pozwolenia jeżeli zachodzą gałęzie na dom lub zasłaniają/przycieniają gospodarstwo. Byłem niestety zmuszony je przyciąć ze względu na to że gałęzie haczyły o dom i taka ilość cienia sprawiała że wilgoć wchodziła do domu a przed wejściem rosły grzyby i mech
Drzewa są już przycięte, przez firme specjalizującą się w tym temacie - dam znać jak rozrosną się wiosną.
pozdrawiam
Janek
Janku, firma specjalistyczna to 3 rzeczy - chłop, pilarka i podnośnik. 99% osób, które wykonują cięcie pielęgnacyjne drzew nie ma o tym pojęcia. Z reguły kończy się to usunięciem przypadkowych gałęzi/konarów, lub usunięciem czegokolwiek na życzenie klienta, albo wprost na ogłowieniu.
Trzeba było wyciąć brzozę, posadzić odmianę Youngii, wyszło by cię taniej, a było by ładniej.
Trzeba było wyciąć brzozę, posadzić odmianę Youngii, wyszło by cię taniej, a było by ładniej.
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Pozdrawiam - Michał