Czy przecinać grube korzenie?
Czy przecinać grube korzenie?
Witam.
Czym najlepiej przecinać grube korzenie?
Przekopywałem dzisiaj ugory. Trafiłem na gniazdo korzeni, pędów, coś takiego zbitego jak jeden wielki konar pod ziemią. Męczyłem się z tym z 30 minut i udało mi się odciąć siekierą tylko kawałek tego czegoś. To pozostałość po kwiatach cebulkowych i czymś tam jeszcze. Jak można to najszybciej usunąć? Nie mogę tego całkiem obkopać dookoła bo obok mam cenne rośliny wieloletnie tak że muszę działać punktowo.
Są specjalne piły do korzeni?
Czym najlepiej przecinać grube korzenie?
Przekopywałem dzisiaj ugory. Trafiłem na gniazdo korzeni, pędów, coś takiego zbitego jak jeden wielki konar pod ziemią. Męczyłem się z tym z 30 minut i udało mi się odciąć siekierą tylko kawałek tego czegoś. To pozostałość po kwiatach cebulkowych i czymś tam jeszcze. Jak można to najszybciej usunąć? Nie mogę tego całkiem obkopać dookoła bo obok mam cenne rośliny wieloletnie tak że muszę działać punktowo.
Są specjalne piły do korzeni?
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czy przecinać grube korzenie?
Jest łopata pneumatyczna, koparka i wiele możliwości. 30 minut ciężkiej pracy?
takie urządzenia nie wchodzą w grę...
30 minut walenia siekiera i szpadlem w ten sam punkt aby wykopać coś wielkości stopy... To potrafi odebrać morale
30 minut walenia siekiera i szpadlem w ten sam punkt aby wykopać coś wielkości stopy... To potrafi odebrać morale
No to obkop korzeń dookoła, piła spalinowa do ręki i pójdzie szybko łatwo i przyjemnie Praktykowałem na starym orzechu
-
- 200p
- Od: 23 maja 2013, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tylko kup ze 4 łańcuchy do pilarki, bo po minucie cięcia w piachu łańcuch będzie się nadawał do kosza. Ja bym to obkopał, podwiązał linkę stalową i traktorem wyciągnął. Może niszcząc trochę otoczenie ale jak robić to raz a dobrze.
_fox_ pisze:No to obkop korzeń dookoła, piła spalinowa do ręki i pójdzie szybko łatwo i przyjemnie Praktykowałem na starym orzechu
Nie mogę tego całkiem obkopać dookoła bo obok mam cenne rośliny wieloletnie tak że muszę działać punktowo
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Praca w ogrodzie to ciężką praca fizyczna ,kiedy ja kupiłam siedlisko przez 2 miesiące wykopywalam korzenie drzew i krzewów po 5-6 godzin dziennie ,siekiera ,rydel ,widły ,piła ręczna,i siłą własnych mięśni , a jestem kobietą ,30 min ? Życzę cierpliwości i siły
Młodzieńcze a czy ja każe pilarką ciąć w ziemi ?? Napisałem przecież obkop, wystarczy szerokość sztycha ważne żeby był prześwit dookoła korzenia. A łańcuchy się jeszcze ostrzy Ciąłem w ten sposób korzenie o grubości ok 25 cm i cała operacja przebiegła szybko i sprawnie.
Do takich prac używam swojej pilarki spalinowej sprawdzonej marki Lider. Bez problemu radzi sobie z takimi zadaniami. Myślę, że to najlepszy sposób na przecięcie grubych korzeni Powodzenia!
Kwiat jest uśmiechem rośliny a uśmiech jest całym bogactwem człowieka.