Działka ze studnią głębinową.

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Skorpion56
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 mar 2014, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Działka ze studnią głębinową.

Post »

Zakupiłam działkę ze studnią głębinową. Na działce jest studnia głębinowa i dom w dobrym stanie. Działka ma prawie hektar powierzchni była zaniedbana bo przeszło rok nikt na niej nic nie robił. Mieszkali w domu starsze małżeństwo i nie mieli siły się działką zajmować. Dom i studnia była remontowana i odnawiana wszystko jest nowe i zadbane. Tylko działka była w opłakanym stanie. Ale już wszystko co było nie takie jak potrzeba to już wyrwałam i wykarczowaliśmy i teraz jest sporo miejsca na zasianie lub zasadzenie czegoś nowego ze studni jest dane nawadnianie na całą działkę. Dom i studnia jest na wypłaszczeniu a działka potem ma lekki spad o jakieś 5 - 10 % . W planach mam zrobienie oczka wodnego z kaskadą wodę pociągnę oczywiście ze studni. Chce zrobić tak na działce żeby rośliny mi kwitły porami roku. Mam już kilka naście drzew iglastych między innymi : Tuhje szmaragd , brabant , świerk srebrny , cis-pospolity taxus , jałowiec blue carpet , jodła koreańska , tuja europe gold. Zostało kilka drzewek i krzaków liściastych : różanecznik jeszcze nie wiem jakie odmiany oni kolory bo teraz przy mnie zakwitnie pierwszy raz , Achillea , Róże pnące podobno kilka kolorów , Kocimiętka , niebieska trawa , klonu ginnala , jarzębina , i klony. Jeszcze znalazłam kilka drzew i krzaków owocowych : borówka amerykańska , Jagód kamczacka , leszczyna , Odmiany jabłoni : Szampion , Gloster , Jonagold. Co dałam rade to przeniosłam tak żeby to miało ręce i nogi. W środę odbieram aparat foto z naprawy to dodam zdjęcia działki. To będzie rozeznanie jak to wygląda. Jakie oczko z kaskadą byście polecali na tak dużą działkę. Jakie rośliny byście polecali na 4 pory roku i przy oczku wodnym. Z góry dziękuje za rady i pomoc. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Re: Działka ze studnią głębinową.

Post »

Oczko oczywiście do 30m2 bez dokumanetacji, ja poszedł bym dalej i zrobił minimum 200m2
Awatar użytkownika
Skorpion56
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam wszystkich :) Co do oczka wodnego z kaskadą to zamówię jakąś firmę żeby mi to wszystko wykonała. A jeszcze nie wspomniałam że działka jest słoneczna i na dachu domu mam zamontowane panele słoneczne. Co do oczka to marzy mi się takie spore 200 - 300 m2. ale zobaczymy co firma na to. Bardzo proszę o rady od was. Z góry dziękuje za rady. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Skorpion56
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Widzę że jesteście bardzo pomocni :cry: :( ale nic sama sobie wyszukam co mi potrzebne. ;:216 ;:204
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie wszyscy mamy oczka wodne na działkach, stąd nasz mały odzew. Skoro firma się tym zajmie, to ona dobierze odpowiednio mocne pompy, filtry, i rośliny też. Od siebie dodałbym podświetlenie oczka, nocą to bardzo ciekawy widok.
Awatar użytkownika
Skorpion56
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam wszystkich. Firma od oczek wodnych wybrana i wszystkie potrzebne dokumenty zaniesione gdzie trzeba. Już kilka dni przeszło jak z bicza strzelił. Firma będzie się opiekowała moją działkom i jeszcze pomogła mi zrobić porządek na działce i odkryliśmy że mam jeże na działce. Kupiłam 2 domki dla nich a 1 wykonałam z mężem. Poczytałam na internecie wszystko co tylko pisze o jeżach i zostawiłam kawałek placu dla nich żeby dalej mieszkały u nas. Nie będę tam za bardzo nic robić bo podobno jeże bardzo lubią jak mają lekki nieporządek na działce dobrze się tam czują. Oczko wodne będzie wielkości 250m2 i dostosowane też do tego żeby jeże mogły korzystać z niego. Będzie tak rozplanowane żeby graniczyło z tym nie urodzajem :) to znaczy przeniosłam tam borówkę amerykańska , jagodę kamczacką posadziłam jeżynę bez kolcową , mahoń , posiałam odpowiednią trawę i jeszcze kilka roślin co lubią jeże. Na czas zmian jeże były w domkach swoich i wszystko było robione jak spały to znaczy przez dzień w nocy jak wyszły to miały dane miseczki z wodą i specjalne jedzenie dla jeży ale troszkę im się nie podobało tę porządki ale po kilku minutach się przyzwyczaiły i rozeszły się po całej działce zwiedzać. Co mnie bardzo ucieszyło teraz to już nie ma problemów tupią po całej działce i jak się zbliża poranek idą do siebie wchodzą do domków i śpią. Jak odkryłam że mam na działce jeże to się bałam że będę musiała zrezygnować z oczka wodnego a jak wyczytałam że jeż lubi pływać i bardzo dobrze sobie z tym radzi to się ucieszyłam. Ale też na wszelki wypadek zrobi mi firma takie żeby było dla jeży. Będzie miało kilka stref głębokości wszystko już jest dobrane i obgadane. Studnia głębinowa jest zmieniona i wywiercona głębiej tak że będzie zasilać oczko w wodę. Woda będzie wypływać ze studni rurą będzie wpływać do wielkiego dzbana przewróconego co będzie leżał na ziemi z niego kaskadą na dół do oczka wodnego. To będzie podświetlone każdy kolor inna głębokość. Wszystko jest już dobrane żeby oczko i w koło oczka było ładnie. Na razie to wszystko co mam do napisania. Pozdrawiam. Wesołych świat i zdrowych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”