Proszę o kilka porad.

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
magazynier
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 kwie 2014, o 15:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Proszę o kilka porad.

Post »

1. Jak prawidłowo pobierać szczypiorek? Odcięty hamuje wzrost o ponad 90% względem nietkniętych okazów. Oderwany z wewnątrz pozostawia kikut, który już nie rośnie, a zajmuje tam miejsce, a te zewnętrzne warstwy są najkrótsze i nieopłacalne.
2. Każdy czosnek, który wsadzę do ziemi błyskawicznie wypuszcza łodygę i pięć zielonych ramion po czym zatrzymuje się i zaczyna schnąć na koniuszkach. Produkcja korzonków też słabo im idzie. Kiełek wsadzam w ziemie uniwersalną i w denko po plastikowej butelce. Tak stoi na parapecie przy oknie. Jak wzmocnić sadzonkę?
3. Amatorsko użyźniłem glebę w doniczkach tworząc poziome warstwy odżywcze. Warstwa ziemi, warstwa liści z rzodkiewki, warstwa ziemi, warstwa liści z kalafiora, warstwa ziemi, warstwa zgniłych pietruszek, warstwa ziemi, warstwa skórek po warzywach itp. Dwa rodzaje roślin rosną na tym na oko dwukrotnie szybciej niż grupa kontrolna i wydaje mi się to fajne, ale na wierzchniej warstwie ziemi pojawił się jakiś rodzaj pleśni/grzyba. Oczywistym jest, ze pod powierzchnią też coś jest i zastanawia mnie czy nie stworzyłem konkurencji, która zaszkodzi mojej uprawie.
4. Szukam inspiracji dla stworzenia jak najtańszych i niekonwencjonalnych zastępstw dla doniczek. Im bardziej foremne tym lepiej. Do tej pory używałem denek i szyjek po butelkach, dużych nakrętek, pudełek po lodach i słodyczach, słoiki.
5. Zamierzam zabrać się za bazylię i oregano. Powinienem zacząć od sadzonek czy nasion? Powinienem zamówić na alegro czy jakimś konkretnych ogrodniczym serwisie? U mnie w mieście nie znalazłem żadnych sklepów, a nie chce marketowych.
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06

Re: Proszę o kilka porad.

Post »

Jak zrobiłeś sobie w domu kompostownik, to dziwisz się ,że wyszedł grzyb/pleśń?
I zadajesz (moim zdaniem) ciut dziwne pytania typu w czym uprawiać , można w starym kamaszu na przyklad...
magazynier
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 kwie 2014, o 15:57

Re: Proszę o kilka porad.

Post »

Nie, nie dziwię się. Dlaczego miałbym? To jest oczywiste. Zapytuję o to czy to będzie szkodliwe dla roślin?
Nie ma dziwnych pytań. Są jeno osoby nie ogarniające tematu. U mnie doniczki są drogie i w kształcie oraz rozmiarze, który mi nie odpowiada. Naturalnie stosuję zamienniki, które nie pociągną za sobą kosztów i dobrze pasują do mojego parapetu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”