Naturalny strumyk w ogrodzie
- EdytaSz
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 lut 2014, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Naturalny strumyk w ogrodzie
Witam wszystkich zainteresowanych tematem strumyka.
Posiadam działkę gdzie płynie sobie woda w rowie melioracyjnym.
Płynie sobie wartko, szumnie i czysto. Jestem na etapie zagospodarowania tego zakątka.Coś już zmieniłam i posadziłam.
Czy są osoby na forum, które mają już doświadczenie i mogą coś podpowiedzieć jak upiększyć to miejsce?
Posiadam działkę gdzie płynie sobie woda w rowie melioracyjnym.
Płynie sobie wartko, szumnie i czysto. Jestem na etapie zagospodarowania tego zakątka.Coś już zmieniłam i posadziłam.
Czy są osoby na forum, które mają już doświadczenie i mogą coś podpowiedzieć jak upiększyć to miejsce?
pozdrawiam serdecznie
Re: Naturalny strumyk w ogrodzie
Czy możesz wstawić zdjecie z dalszej perspektywy? Bo jeśli dobrze rozumiem to póki co rów jest wyczyszczony,jednak co z kamieniami naturalnymi w środku,jaki jest spadek? Im więcej b edziemy wiedzieć tym lepiej:)
regulamin forum
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mięta wodna, kosaćce, sity, sitowie, babki wodne, bluszcz, tojeść rozesłana, turzyce, trawy, kaczeńce, tataraki, pałki...
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
powoli, powoli
jest to rów melioracyjny, czyli zbiera wodę z pól uprawnych (nawożonych)
należałoby najpierw sprawdzić fosforany i azotany w wodzie
dopiero potem pomyśleć o doborze roślin
posadzenie roślin ekspansywnych w wodzie zasobnej w związki pokarmowe spowoduje w szybkim czasie zarośnięcie rowu
pozbycie się tych roślin będzie niezwykle uciążliwe
jest to rów melioracyjny, czyli zbiera wodę z pól uprawnych (nawożonych)
należałoby najpierw sprawdzić fosforany i azotany w wodzie
dopiero potem pomyśleć o doborze roślin
posadzenie roślin ekspansywnych w wodzie zasobnej w związki pokarmowe spowoduje w szybkim czasie zarośnięcie rowu
pozbycie się tych roślin będzie niezwykle uciążliwe
pozdrawiam
Jacek
Jacek
- EdytaSz
- 20p - Rozkręcam się...
Witam serdecznie,
Wklejam zdjęcie rowu z przed 3 tygodni prawie oczyszczony z mułu i liści, bez nasadzeń.
Kamienia naturalnego prawie nie ma (małe kamyczki na dnie).
Rów prosto płynący (tutaj myślę o wstawieniu miejscami faszyny i lekkiej zmiany nurtu, zawijasy:)
Być może fosforany i azotany występują w wodzie, ale kot sąsiadów pije namiętnie ze "źródełka".
A słyszałam, że kot nie napije się brudnej wody.
Jeśli mowa o doborze roślin to na tę chwilę przenoszę (sadzę) to co rośnie sobie w tym rowie kilkanaście-dziesiąt metrów dalej.
Wklejam zdjęcie rowu z przed 3 tygodni prawie oczyszczony z mułu i liści, bez nasadzeń.
Kamienia naturalnego prawie nie ma (małe kamyczki na dnie).
Rów prosto płynący (tutaj myślę o wstawieniu miejscami faszyny i lekkiej zmiany nurtu, zawijasy:)
Być może fosforany i azotany występują w wodzie, ale kot sąsiadów pije namiętnie ze "źródełka".
A słyszałam, że kot nie napije się brudnej wody.
Jeśli mowa o doborze roślin to na tę chwilę przenoszę (sadzę) to co rośnie sobie w tym rowie kilkanaście-dziesiąt metrów dalej.
pozdrawiam serdecznie
Pałki bym odradził trzcinę też bo jak się rozbujają to potem ciężko je ograniczać.
Z tego co widzę to bluszcz bardzo fajnie się sprawdzi i niewątpliwie doda uroku,podobnie zresztą jak kaczeńce,tylko kwestia ich umiejętnej lokacji,z tym możesz mieć problem ale chętnie doradzimy:)
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 kwie 2014, o 17:06
- Kontakt:
Rów melioracyjny, nawet jeżeli płynie przez twoją działkę nie jest twoją własnością. Za zmianę nurtu możesz chyba "beknąć".
- EdytaSz
- 20p - Rozkręcam się...
Tak wyglądał mój strumyk 2 tygodnie temu. Coś urosło w wodzie całkiem ładnego ale nie wiem co za roślina
pozdrawiam serdecznie
- EdytaSz
- 20p - Rozkręcam się...
pozdrawiam serdecznie
- Anuleczka
- 500p
- Od: 25 sty 2015, o 20:27
Ale fajnie że znalazłam ten wątek. Też mam taki strumyk w ogrodzie i on zasila mi staw naturalny. Chętnie podpatrzę co można z nim ciekawego zrobić. A jak mi coś fajnego przyjdzie do głowy to podzielę się pomysłem.
- EdytaSz
- 20p - Rozkręcam się...
Do Anuleczka
Na wiosnę pokażę więcej zdjęć. Nasadziłam trochę irysów wodnych, paproci, traw.Wszystko znalazłam nieopodal.Kilka szczepek funki od znajomej. Jedyna roślina, którą zakupiłam to floks za 5 zł, który mam nadzieję przyjął się.Upiększyłam kamieniami z pobliskiego pola. Ciekawe co wzejdzie.
Na wiosnę pokażę więcej zdjęć. Nasadziłam trochę irysów wodnych, paproci, traw.Wszystko znalazłam nieopodal.Kilka szczepek funki od znajomej. Jedyna roślina, którą zakupiłam to floks za 5 zł, który mam nadzieję przyjął się.Upiększyłam kamieniami z pobliskiego pola. Ciekawe co wzejdzie.
pozdrawiam serdecznie
- Anuleczka
- 500p
- Od: 25 sty 2015, o 20:27
W takim razie trzymam kciuki i czekam na zdjęcia z wiosny