Peperomia - przebarwienia na liściach
- agasta
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 18 kwie 2007, o 14:04
Dlaczego dolne liście peperoni tracą kolor?
Czy związane jest to z niedoborem lub może nadmiarem światła? A może zła pielęgnacja? Cały czas stoi w tym samym miejscu, regularnie nawożę i nie mam z nią żandych problemów.
Poza tą utratą kolorów w dolnych partiach oczywiście...
Pozdrawiam
Czy związane jest to z niedoborem lub może nadmiarem światła? A może zła pielęgnacja? Cały czas stoi w tym samym miejscu, regularnie nawożę i nie mam z nią żandych problemów.
Poza tą utratą kolorów w dolnych partiach oczywiście...
Pozdrawiam
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ciekawa sprawa, wszystkie moje peperomie tak wyglądają, lecz wcześniej nie zwracałam na to uwagi... Ale młode listki są zawsze lepiej i intensywniej wybarwione od tych starszych... Pod tekstem jest zdjęcie mojej dopiero co ukorzenionej peperomii - stare liście ściemniały, a wyrastające młodziutkie mają śliczne, jasne kolorki:
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja peperomia wygląda dokładnie tak samo. Starsze listki ciemne, młode ładnie ubarwione. Roślina mateczna podobnie.
Peperomie łatwo się ukorzeniają, moje nawet w wodzie nie stały, tylko w ukorzeniacz i do ziemi
Peperomie łatwo się ukorzeniają, moje nawet w wodzie nie stały, tylko w ukorzeniacz i do ziemi
"Bycie w związku stwarza niepowtarzalną szansę stania się pełniejszą i lepszą osobą, pozwala lepiej poznać samego siebie"
KOCHAć Z OTWARTYMI OCZAMI
KOCHAć Z OTWARTYMI OCZAMI
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Karinko czy po cięciu rozkrzewiły Ci siękari pisze:A wiesz... tak... czysta amatroszczyzna ;) Po prostu ucinałam za długie pędy, cięłam je na kawałeczki (a na każdym 1-2 listki) i... do wody Ukorzeniały się w przeciągu dwóch tygodni.
Moje już są takie wysokie że obwiązałam je nitką i tak właśnie się zastanawiałam czy nie lepiej je ciachnąć
Mam 3 różne w jednej doniczce > ale o nazwy nie pytajcie
- Leśny Duch
- 1000p
- Od: 10 lut 2009, o 12:40
A mnie się wydaje, że to od braku światła. Może spróbujcie przestawić w inne miejsce.
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
Witajcie!
Kupiłam kilka dni temu w bierdonie peperomię. Tylko martwi mnie kolor jej liści. Jeden ma takie brązowe punkciki, ale to nie żaden nalot, bo chciałam powycierać. Inny jest taki zczerniały.. To jakaś choroba, czy po prostu taki jej urok?
I mam jeszcze pytanie
Czy mogę ją przesadzić do innej doniczki? Jeśli tak to do o ile większej? Przeczytałam na naklejce, że peperomie mają stosunkowo mały system korzeniowy, więc może dobrym rozwiązaniem byłaby doniczka w typie misy?
Kupiłam kilka dni temu w bierdonie peperomię. Tylko martwi mnie kolor jej liści. Jeden ma takie brązowe punkciki, ale to nie żaden nalot, bo chciałam powycierać. Inny jest taki zczerniały.. To jakaś choroba, czy po prostu taki jej urok?
I mam jeszcze pytanie
Czy mogę ją przesadzić do innej doniczki? Jeśli tak to do o ile większej? Przeczytałam na naklejce, że peperomie mają stosunkowo mały system korzeniowy, więc może dobrym rozwiązaniem byłaby doniczka w typie misy?
Re: Peperomia
Co to punkcików to nie potrafię Ci pomóc, a jeśli chodzi przesadzenie - zrób to jak najszybciej. Ziemia z Biedronki nie jest najlepsza.
Pozdrawiam, Gosia:)
Re: Peperomia
Dziękuję, za podpowiedź! W takim razie jutro ją przesadzę! Jak myślisz, lepsza będzie doniczka w typie misy, czy zwykła może być?