Rola nietoperzy w ogrodzie
- Pioterek
- 10p - Początkujący
- Od: 23 wrz 2012, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rola nietoperzy w ogrodzie
Szanowni Forumowicze,
Chciałbym zwrócić uwagę na rolę nietoperzy w naszych ogrodach. Mam o tyle komfortową sytuację że w pobliskim zadrzewieniu zadomowiła się i rozrasta rodzinka tych niezwykłych ssaków. Wieczorne i nocne loty połączone z atakami na chrabąszcze i komary to domena tego gatunku i miód na moje serce
Budowanie domków dla nietoperzy to prosta czynność nie wymagająca zdolności. Namawiam do zapoznania się z informacjami o tych wspaniałych ssakach.
Chciałbym zwrócić uwagę na rolę nietoperzy w naszych ogrodach. Mam o tyle komfortową sytuację że w pobliskim zadrzewieniu zadomowiła się i rozrasta rodzinka tych niezwykłych ssaków. Wieczorne i nocne loty połączone z atakami na chrabąszcze i komary to domena tego gatunku i miód na moje serce
Budowanie domków dla nietoperzy to prosta czynność nie wymagająca zdolności. Namawiam do zapoznania się z informacjami o tych wspaniałych ssakach.
Gdy odkładamy czas zbiorów, owoce gniją, lecz gdy odkładamy rozwiązanie problemu, urasta on do wielkich rozmiarów. P.Coelho - Piąta góra
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rola nietoperzy w ogrodzie
U mnie jest ich około 20 sztuk, mieszkają w opuszczonej szopie obok mojej działki, ich nocne polowania można oglądać godzinami
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podobno jeden nietoperz zjada dziennie więcej komarów niż całe gniazdo os,szerszeni.
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Chętnie bym ugościł jakąś rodzinke nietoperzy, może jakieś rady jak się za to zabrać?
- Ogrodnik88
Tak jak za ugaszczanie rodzinki ptaków.Dowiedz się jaka powinna być budką i kup taką(Przez internet) albo poszukaj jakiegoś planu i sam ją zbuduj,dowiedz się w jakich odległościach i na jakich wysokościach powinno się je wieszać oraz w jakim kierunku powinnien znajdować się otwór wlotowy.
Nie jestem pewny ale one lubią chyba jak budki wieszane są w małych koloniach tak żeby całe stado mieszkało blisko siebie.
Nie jestem pewny ale one lubią chyba jak budki wieszane są w małych koloniach tak żeby całe stado mieszkało blisko siebie.
Nie wiem czy osy jedzą komary, ale nietoperz zjada w ciągu jednej nocy około 2 tys. komarów.Ogrodnik88 pisze:Podobno jeden nietoperz zjada dziennie więcej komarów niż całe gniazdo os,szerszeni.
- Ogrodnik88
To razem z tymi którymi karmi młode?
No chyba nie tak, prawdopodobnie chodzi o ilości schwytanych insektów. To przecież ssaki i matka karmi młode mlekiem.
- Pioterek
- 10p - Początkujący
W internecie jest bardzo dużo informacji na temat nietoperzy i wciąż pojawiają się nowe wyniki badań. Migracje nietoperzy to czasem bardzo duże odległości, a Polska na szczęście obfituje w miejsca gdzie kolonie mogą zimować więc pokrycie naszego kraju to nie jest przynajmniej problem z zasięgiem. Największy problem oprócz jakości środowiska to niestety wyssany z mlekiem stosunek ludzi do nietoperzy. Tradycja i fatalny marketing wytworzyły w nas lęk do śpiących do góry nogami. W rzeczywistości to przemiłe malutkie zwierzęta których liczebność w Polsce na szczęście wzrasta. Tryb nocny, zdolności łowieckie i żarłoczność sprawiają że są niezastąpionymi partnerami do walki z owadami które musimy truć, trując równierz te których truć nie chcemy.
Nietoperze właśnie wyruszają z zimowisk w poszukiwanie letnisk. Jeszcze jest czas na zawieszenie domku albo przynajmniej deski pod okapem stodoły. Wybór miejsca to klucz do sukcesu
Proszę sobie wyobrazić zwierze które waży tyle co zawartość paczki drożdży instant i zżera w ciągu nocy pod naszym domem ponad tysiąc komarów podczas gdy my włączamy do kontaktów truciznę żeby zabić dwa komary które nam bzyczą nad nosem. To samo robimy w pokoju dziecięcym
Mamy takich fajnych latających kumpli, którzy wiśni i czereśni nie wyżrą, malin nie jedzą , marchewki nie tkną ale wszystko co się rusza w nocy -zjedzą.
Nietoperze właśnie wyruszają z zimowisk w poszukiwanie letnisk. Jeszcze jest czas na zawieszenie domku albo przynajmniej deski pod okapem stodoły. Wybór miejsca to klucz do sukcesu
Proszę sobie wyobrazić zwierze które waży tyle co zawartość paczki drożdży instant i zżera w ciągu nocy pod naszym domem ponad tysiąc komarów podczas gdy my włączamy do kontaktów truciznę żeby zabić dwa komary które nam bzyczą nad nosem. To samo robimy w pokoju dziecięcym
Mamy takich fajnych latających kumpli, którzy wiśni i czereśni nie wyżrą, malin nie jedzą , marchewki nie tkną ale wszystko co się rusza w nocy -zjedzą.
Gdy odkładamy czas zbiorów, owoce gniją, lecz gdy odkładamy rozwiązanie problemu, urasta on do wielkich rozmiarów. P.Coelho - Piąta góra
Ludziom nietoperze kojarzą się z wampirami Że lata toto w nocy, gryzie w szyję i zaraża różnymi chorobami. Przeciętny człowiek wie tylko, że nietoperze SĄ.
Dodam jeszcze i mam nadzieję, że moderator tego nie usunie. Ludzie są po prostu głupi i wybiją wszystko, bo albo się nie podoba, albo nie wie co dany gatunek robi w ekosystemie, ( jaką spełnia funkcję )zresztą PUSTAK miałby co wiedzieć ? Wybije nietoperze z bunkra a potem ogarnia się od komarów nad rzeką- niech robią dupe aż miło.
Dodam jeszcze i mam nadzieję, że moderator tego nie usunie. Ludzie są po prostu głupi i wybiją wszystko, bo albo się nie podoba, albo nie wie co dany gatunek robi w ekosystemie, ( jaką spełnia funkcję )zresztą PUSTAK miałby co wiedzieć ? Wybije nietoperze z bunkra a potem ogarnia się od komarów nad rzeką- niech robią dupe aż miło.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- Matt Ronix
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 kwie 2014, o 20:58
Mieszkam na wsi, stodół co dom praktycznie a nietoperzy brak, więc chyba nie będzie sensu budować takiej budki. Podobno są w kościele, ale on oddalony jest o jakieś 3km.
Pozdrawiam Grzegorz
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
Posiedź sobie wieczorem przed domem i popatrz w niebo. Jak robi się ciemno to widać jak latają.
Co do budek to chodze koło tego pomysłu od paru lat.
Co do budek to chodze koło tego pomysłu od paru lat.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- Pioterek
- 10p - Początkujący
Ważnym elementem sąsiedztwa kolonii jest wodopój. Nietoperki uzupełniają płyny jak wszystkie ssaki z cieków i zbiorników wodnych, a także poidełek, które im wystawiamy w formie michy dla psa czy oczka wodnego. Również ustawienie domostwa względem słońca jest istotne.