Topinambur, słonecznik bulwiasty
Topinambur, słonecznik bulwiasty
Czy ktoś z państwa uprawia lub uprawiał na działce topinambur? Mam okazję otrzymać kilka bulw, ale na temat uprawy słyszałem różne opinię.
- janusz
- Przyjaciel Forum
- Od: 25 maja 2005, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: topinambur
Uprawia to się samo.Macio pisze:Czy ktoś z państwa uprawia lub uprawiał na działce topinambur? Mam okazję otrzymać kilka bulw, ale na temat uprawy słyszałem różne opinię.
Tak dobrze, że później nie bardzo się tego mozna pozbyć 8)
Janusz
ogród bez winorośli to nie ogród...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie polecam!!!!!!!. Później go nie wytępisz. Ja go zwalczałem prawie 10 lat i jest szczątkowo do dziś.
Gotuje się jak ziemniak, można robić z niego też placki ziemniaczane. Mnie osobiście nie smakuje. Nie polecam. Jest to roślina przereklamowana. Ja się na nią "napaliłem" kilka lat temu - reklama w "Działkowcu" i do dziś jak już pisałem nie mogę go wytępić. Może stanowić zasłonę wzdłuż alejki przy siatce - rośnie bardzo wysoko - od 1,50 do 2,50 m. Gotowane bulwy w smaku przypominają kalafior. Są polecane dla cukrzyków i osób z nadwagą.
Gotuje się jak ziemniak, można robić z niego też placki ziemniaczane. Mnie osobiście nie smakuje. Nie polecam. Jest to roślina przereklamowana. Ja się na nią "napaliłem" kilka lat temu - reklama w "Działkowcu" i do dziś jak już pisałem nie mogę go wytępić. Może stanowić zasłonę wzdłuż alejki przy siatce - rośnie bardzo wysoko - od 1,50 do 2,50 m. Gotowane bulwy w smaku przypominają kalafior. Są polecane dla cukrzyków i osób z nadwagą.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
Ja posadziłam wiosną 3 rzędy wzdłuż płotu. Urósł wysoki na 2 m, zaczyna kwitnąć. Bulwy zacznę wykopywać wiosną, po przemarznięciu - są wtedy smaczniejsze. Na razie rośnie tak jak był posadzony i nie rozrasta się na dalszą część działki.
Szczegółowe informacje, a także przepisy kulinarne znajdziesz na stronie:
http://cukrzycanadwaga.iq.pl/
Pozdrawiam.
Szczegółowe informacje, a także przepisy kulinarne znajdziesz na stronie:
http://cukrzycanadwaga.iq.pl/
Pozdrawiam.
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ma właściwosci lecznicze, fajnie go mieć w ogrodzie.
Może ktoś chce się pozbyć?
Może ktoś chce się pozbyć?
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Słonecznik bulwiasty - topinambur
Wyrosły mi na działce wysokie żółte rośliny o kwiatach wiele drobniejszych niż słoneczniki o łodydze i liściach jak u słonecznika ...zidentyfikowałam je w internecie jako słoneczniki bulwiaste-karczochy kalifornijskie o ile dobrze zapamiętałam) i o ile mam racje. Czy warto je mieć w ogródku? Czy nie będą zbyt ekspansywne, co z nimi robić jak przekwitną kwiaty...proszę o podzielenie sie swoimi doświadczeniami, bo nie wiem czy mam je pozostawić czy lepiej pozbyć się zawczas? chociaz informacje o tej roslinie sa interesujące bardzo.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Zostaw, bulwy można podobno jeść, a już na pewno lubi ą je nornice, a jak mają topinambur (to jest to, co u ciebie rośnie?), to nie łapią się za cebulki tulipanów czy kłącza innych roślin. A więc przyjemne z pożytecznym
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."