Magnolia problemy w uprawie
Magnolia problemy w uprawie
Witam i prosze o pomoc ,w lutym kupilam mlode drzewko magnoji.Gdy sadzilam ja w ogrodzie miala juz paczki ,ale magnolia nie zakwitla do tej pory , z paczkow rozwinely sie listki . Czy takie zachowanie jest normalne u mlodych drzewek czy tez powinnam sie zaczc martwic ?
joanna
joanna
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co się dzieje z moimi magnoliami?
Perdii, prosimy wstawiać pytania w odpowiednich działach.
Ten post jest przeniesiony.
Moderator
Ten post jest przeniesiony.
Moderator
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
To tak z rozpędu. Przepraszam
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przypuszczam, że nic wielkiego jej się nie dzieje - chwilowe zablokowanie przyswajania pierwiastków na skutek intensywnych zmian temperatury.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
No to by było super. Fakt, że pogoda w tym roku jest jak zwariowana nastolatka, Żywiołowa, gorąca a za chwilkę lodowata
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 sie 2010, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Magnolia - nie przyjęła się??
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Mam ogromny problem. Jakieś trzy miesiące temu kupiłam drzewko magnolii. Zasadziłam i.... nic. Roślina puściła zaledwie jeden zielony listek, który momentalnie uschł. Nie wiem co mam robić, jestem kompletnie niedoświadczoną ogrodniczką, dlatego błagam pomóżcie!!!!!
Mam ogromny problem. Jakieś trzy miesiące temu kupiłam drzewko magnolii. Zasadziłam i.... nic. Roślina puściła zaledwie jeden zielony listek, który momentalnie uschł. Nie wiem co mam robić, jestem kompletnie niedoświadczoną ogrodniczką, dlatego błagam pomóżcie!!!!!
Re: Magnolia - nie przyjęła się??
Nic, po prostu czekać, podlewać w miarę, musi się ukorzenić.Czasem drzewka zbyt długo trzymane w donicach i z przerośniętą bryła korzeniową do granic możliwości mają z tym problem.
Inna sprawa, że może jej gleba nie odpowiadać, nie wszędzie będą rosły.Magnolie są wymagające pod tym względem, rosną dobrze tylko na przepuszczalnych, lekko kwaśnych i gdy ten warunek nie jest spełniony nic nie ruszy jej z miejsca, albo będzie słabo wegetować.
Inna sprawa, że może jej gleba nie odpowiadać, nie wszędzie będą rosły.Magnolie są wymagające pod tym względem, rosną dobrze tylko na przepuszczalnych, lekko kwaśnych i gdy ten warunek nie jest spełniony nic nie ruszy jej z miejsca, albo będzie słabo wegetować.
-
- 50p
- Od: 26 lip 2010, o 02:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli było to 3 miesiące temu to wysoka temperatura wtedy panująca z pewnością jej zaszkodziła moje drzewa sadzone w tamtym okresie pomimo podlewania i cieniowania dopiero niedawno doszły do siebie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 sie 2010, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Możliwe, że gleba nie ta. W takim razie co mam teraz zrobić?? Można ją jeszcze uratować??:(:(
Jak gleba nieodpowiednia to nic nie da się zrobić, jak ma się zmarnować to można ewentualnie komuś podarować kto ma bardziej odpowiednią.Miejscowe przygotowanie nic nie daje, bo to duży krzew/drzewo, sięgnie korzeniami głęboko.
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
selli, może nie jest tak źle.
Moim zdaniem Magnolie nie są wybredne jeśli chodzi o glebę. Najlepiej świadczy o tym to jak bardzo są popularne.
Napisz coś o glebie, ideałem byłoby zdjęcie. Możesz też podać rejon skąd jesteś to dojdziemy w czym Twoje drzewko rośnie.
Ale moim zdaniem to nie to! Stawiam na fakt, że roślina mocno rośnie, ale Ty tego nie widzisz, bo robi to pod ziemią ;-). Nareszcie wypuścili ją z przyciasnej doniczki to postanowiła się rozhasać. Oczywiście zakładam, że ma liście, tylko nie wypuściła nic nowego.
Moim zdaniem Magnolie nie są wybredne jeśli chodzi o glebę. Najlepiej świadczy o tym to jak bardzo są popularne.
Napisz coś o glebie, ideałem byłoby zdjęcie. Możesz też podać rejon skąd jesteś to dojdziemy w czym Twoje drzewko rośnie.
Ale moim zdaniem to nie to! Stawiam na fakt, że roślina mocno rośnie, ale Ty tego nie widzisz, bo robi to pod ziemią ;-). Nareszcie wypuścili ją z przyciasnej doniczki to postanowiła się rozhasać. Oczywiście zakładam, że ma liście, tylko nie wypuściła nic nowego.