Ogród Różą malowany
- Elwi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ogród Różą malowany
Ach ta róża! ach ta róża!
Co się w twoje okno wdziera,
Na pokusy mnie wystawia,
Sen i spokój mi odbiera...
Jako, że jest to mój pierwszy wątek na forum, mam tremę ... Przygotowałam sobie wcześniej kilka tytułów wątku, kilka koncepcji, kilka tzw. zagajeń, czyli wstępów.
Ostatecznie nie wybrałam żadnego ? pozwolę, żeby wątek żył własnym życiem
Ponieważ to RÓŻA skradła moje serce i niezmiennie mnie fascynuje, stad tytuł wątku i wstęp z wiersza Adama Asnyka.
Teraz wrócę do jednej z koncepcji, w której wątek miał przypominać tasiemcową telenowelę i mieć tytuł ?Ballada o Ogrodziu? Sezon XV, odcinek 5475.
Występują:
Ogrodzio- obecnie w wieku prawie dojrzałym, burzliwy okres dorastania mający za sobą,
Elwi- czyli matka, ojciec, babka, dziadek, kum i kuma, ciotka z wujem i cała reszta krewnych i powinowatych Ogrodzia
Szanowny Pan M i słodziak Synuś (lat 10) ? występują gościnnie i sporadycznie, jako że obaj są ciężko chorzy na łopato-widło-wstręt, która to dolegliwość wyklucza czynności opiekuńcze nad Ogrodziem.
Informacje dodatkowe: Ogrodzio ma lat 15, kształty zgrabne, gabaryty średnie (1000 m kw.) i kapryśny charakter. Z powodów czysto materialnych jego potencjalny ojciec ( mam na myśli pełnego werwy architekta krajobrazu) odmówił udziału w prokreacji i z tej przyczyny Ogrodzio jest kropka w kropkę podobny do mnie ... w jednym miejscu ma za dużo, w innym za mało Ale jest CAŁY MÓJ
?Przeminęło z wiatrem? czyli zdjęcia Ogrodzia sprzed lat i dla porównania ? obecnie:
Rok 2005
Obecnie
Rok 2004
Obecnie
Co się w twoje okno wdziera,
Na pokusy mnie wystawia,
Sen i spokój mi odbiera...
Jako, że jest to mój pierwszy wątek na forum, mam tremę ... Przygotowałam sobie wcześniej kilka tytułów wątku, kilka koncepcji, kilka tzw. zagajeń, czyli wstępów.
Ostatecznie nie wybrałam żadnego ? pozwolę, żeby wątek żył własnym życiem
Ponieważ to RÓŻA skradła moje serce i niezmiennie mnie fascynuje, stad tytuł wątku i wstęp z wiersza Adama Asnyka.
Teraz wrócę do jednej z koncepcji, w której wątek miał przypominać tasiemcową telenowelę i mieć tytuł ?Ballada o Ogrodziu? Sezon XV, odcinek 5475.
Występują:
Ogrodzio- obecnie w wieku prawie dojrzałym, burzliwy okres dorastania mający za sobą,
Elwi- czyli matka, ojciec, babka, dziadek, kum i kuma, ciotka z wujem i cała reszta krewnych i powinowatych Ogrodzia
Szanowny Pan M i słodziak Synuś (lat 10) ? występują gościnnie i sporadycznie, jako że obaj są ciężko chorzy na łopato-widło-wstręt, która to dolegliwość wyklucza czynności opiekuńcze nad Ogrodziem.
Informacje dodatkowe: Ogrodzio ma lat 15, kształty zgrabne, gabaryty średnie (1000 m kw.) i kapryśny charakter. Z powodów czysto materialnych jego potencjalny ojciec ( mam na myśli pełnego werwy architekta krajobrazu) odmówił udziału w prokreacji i z tej przyczyny Ogrodzio jest kropka w kropkę podobny do mnie ... w jednym miejscu ma za dużo, w innym za mało Ale jest CAŁY MÓJ
?Przeminęło z wiatrem? czyli zdjęcia Ogrodzia sprzed lat i dla porównania ? obecnie:
Rok 2005
Obecnie
Rok 2004
Obecnie
- Elwi
Re: RÓŻANE IMPRESJE
Witajcie ponownie
Zaczęło mi szwankować dodawanie zdjęć, próbuję inaczej
Ogród 2014
Rabata w cieniu
Skarpa 2014
Skarpa 2007
Chciałabym serdecznie podziękować wszystkim Forumowiczom, których ogrody cichaczem podglądałam i z których doświadczeń nie raz skorzystałam dziękuję Wam, Wasze ogrody są wspaniałe!
Szczególne podziękowania: Majce ? Edulkot, Grażynce-Kogra, Ani ? AnaAn i Monice ? Vertigo, które z uporem zachęcały mnie do otwarcia wątku i służyły radą i pomocą .
Dla Was wszystkich bukiet tulipanów z mojego ogrodu.
Zaczęło mi szwankować dodawanie zdjęć, próbuję inaczej
Ogród 2014
Rabata w cieniu
Skarpa 2014
Skarpa 2007
Chciałabym serdecznie podziękować wszystkim Forumowiczom, których ogrody cichaczem podglądałam i z których doświadczeń nie raz skorzystałam dziękuję Wam, Wasze ogrody są wspaniałe!
Szczególne podziękowania: Majce ? Edulkot, Grażynce-Kogra, Ani ? AnaAn i Monice ? Vertigo, które z uporem zachęcały mnie do otwarcia wątku i służyły radą i pomocą .
Dla Was wszystkich bukiet tulipanów z mojego ogrodu.
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: RÓŻANE IMPRESJE
wpisuję się pierwsza i cieszę się, że odważyłaś się w końcu otworzyć swój wątek
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Re: Różane impresje
Cześć Elwi dobrze, że jesteś
Pokazuj nam jeszcze.... i koniecznie nowe rabatki
Pokazuj nam jeszcze.... i koniecznie nowe rabatki
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Witaj Elwi, bardzo się cieszę, że otworzyłaś dla nas swoje podwoje , Twój ogród już jest dojrzały, okazałe drzewa - moje marzenie, które powoli rośnie i te skarpy dodają mu swoistego uroku.
Czekam na opowieść o różach teraz
Jesteś świetną autorką, z przyjemnością się czyta Twoje wpisy
Czekam na opowieść o różach teraz
Jesteś świetną autorką, z przyjemnością się czyta Twoje wpisy
- Elwi
Jak mi miło gościć Ciebie Majeczko
Cały czas staram się ulepszać, ulepszać, ulepszać... Daleko jeszcze do tego, co bym chciała ale wierzę, że w końcu będę mogła powiedzieć o swoim Ogrodziu: "to jest to! taki mi się marzył i taki mam"
Dla Ciebie Majeczko clematis Omoshiro - młodziak jeszcze, a już mnie zachwycił
Cały czas staram się ulepszać, ulepszać, ulepszać... Daleko jeszcze do tego, co bym chciała ale wierzę, że w końcu będę mogła powiedzieć o swoim Ogrodziu: "to jest to! taki mi się marzył i taki mam"
Dla Ciebie Majeczko clematis Omoshiro - młodziak jeszcze, a już mnie zachwycił
- Elwi
ANIU bardzo się cieszę, że do mnie zajrzałaś
Opowieść o różach zaczyna się w zamierzchłej przeszłości, tak mniej więcej w 2004 roku. Marzyły mi się łany różane, marzyły mi się odmiany, które mogłam podziwiać tylko na stronach gazet lub książek. Wtedy były dla mnie nieosiągalne
Bazowałam tylko na tym, co miały w ofercie lokalne szkółki. Posadziłam 50 sadzonek i czekałam na efekty. A efekty były, oj były Stwierdziłam, że różom jest u mnie dobrze, gleba moja gliniasta bardzo im odpowiada (sic!) więc będę je sadzić dalej. Dzisiaj jak sobie to przypominam to śmiech mnie ogarnia - bo wcale nie było tak, że moja gleba różom odpowiada, ani tak, że umiem się nimi zajmować Proza życia wygląda tak, że u lokalnych ogrodników sprzedali mi wtedy róże - terminatorki np. Flammentanz, New Dawn, Schneewittchen, Rosa Rugosa nn Do tej pory je mam i prawie nic przy nich nie robię a one i tak kwitną jak głupie
Ciąg dalszy nastąpi...
Ponieważ z tamtego czasu nie mam zdjęć, dla Ciebie Aniu, zamiast róż - różaneczniki
Aniu, jak zawsze posłusznie spełniam Twoje życzenieTwój ogród już jest dojrzały, okazałe drzewa - moje marzenie, które powoli rośnie i te skarpy dodają mu swoistego uroku. Czekam na opowieść o różach teraz
Opowieść o różach zaczyna się w zamierzchłej przeszłości, tak mniej więcej w 2004 roku. Marzyły mi się łany różane, marzyły mi się odmiany, które mogłam podziwiać tylko na stronach gazet lub książek. Wtedy były dla mnie nieosiągalne
Bazowałam tylko na tym, co miały w ofercie lokalne szkółki. Posadziłam 50 sadzonek i czekałam na efekty. A efekty były, oj były Stwierdziłam, że różom jest u mnie dobrze, gleba moja gliniasta bardzo im odpowiada (sic!) więc będę je sadzić dalej. Dzisiaj jak sobie to przypominam to śmiech mnie ogarnia - bo wcale nie było tak, że moja gleba różom odpowiada, ani tak, że umiem się nimi zajmować Proza życia wygląda tak, że u lokalnych ogrodników sprzedali mi wtedy róże - terminatorki np. Flammentanz, New Dawn, Schneewittchen, Rosa Rugosa nn Do tej pory je mam i prawie nic przy nich nie robię a one i tak kwitną jak głupie
Ciąg dalszy nastąpi...
Ponieważ z tamtego czasu nie mam zdjęć, dla Ciebie Aniu, zamiast róż - różaneczniki
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Prawie jak róże, piękne
- Elwi
Aniu, prawie jak róże to są begonie pełne Uwielbiam je za to, że zastępują mi róże tam gdzie królewny nie chcą rosnąć - w cieniu. W tym roku dokupiłam kilka nowych odmian i nie mogę się doczekać, kiedy pokażą na co je stać
Tymczasem raport z inwentaryzacji ogrodowej czyli co tam jeszcze kwitnie w ogrodzie
Tulipany późne - Elegant Lady (dla mnie po prostu Elegantka
Zaczynają Irysy Pierwszy to Iris barbata Amethyst Flame
Weber's Parrot - ostania faza, niestety
Ice Cream - nadal w fazie nieokreślonej (już 2 tydzień)
Absolutny hit sezonu - Blueberry Ripple Kwitnie u mnie już 4 tydzień Rekordzista kwitnienia bez dwóch zdań
Tymczasem raport z inwentaryzacji ogrodowej czyli co tam jeszcze kwitnie w ogrodzie
Tulipany późne - Elegant Lady (dla mnie po prostu Elegantka
Zaczynają Irysy Pierwszy to Iris barbata Amethyst Flame
Weber's Parrot - ostania faza, niestety
Ice Cream - nadal w fazie nieokreślonej (już 2 tydzień)
Absolutny hit sezonu - Blueberry Ripple Kwitnie u mnie już 4 tydzień Rekordzista kwitnienia bez dwóch zdań
Zgłaszam się i ja .Ogród świetny piękny powojnik.Czekam na więcej.Pozdrawiam Agata.
- Elwi
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Elwi dziękuję za młodziaka..... przystojniak z niego.
Ja jestem po kolejnych przymrozkach i uszkodzeniach na różach, powojnikach i na bylinach.
Tęskno mi za ciepłem i słonkiem..... dopiero wtedy w ogrodzie zacznie mi rosnąć.
Ja jestem po kolejnych przymrozkach i uszkodzeniach na różach, powojnikach i na bylinach.
Tęskno mi za ciepłem i słonkiem..... dopiero wtedy w ogrodzie zacznie mi rosnąć.