Witam, otóż 17 maja jadę do Warszawy na wystawę botaniczną od carnisany, będzie możliwość zakupów więc co polecacie?
Ja mam na oku:
-Dionaea Trichterfalle Funnel Frap
-D. Dentate x Tiger Fangs
-kapturnicę purpurową z Wenosy
-dzbanecznika Ventricosę
-D. Fused tooth
Pytam bo może się okazać, że niektóre z nich są trudne w hodowli lub są lepsze do wyboru...
Trudny wybór
Re: Trudny wybór
Zasadniczo hodowla różnych odmian muchołówek raczej się od siebie nie różni. Trzeba pamiętać o zapewnieniu kilku podstawowych zasad i wszystkie będą ładnie rosły, z tym że jedne szybciej, inne wolniej w zależności od odmiany.
Kapturnica, o której piszesz, to moim zdaniem bardzo wdzięczna roślinka. Dużo słońca, wody, robaczków i rośnie, jak szalona.
Dzbanecznik, też jeden z łatwiejszych w hodowli, więc przy zapewnieniu odpowiednich warunków powinien ładnie rosnąć.
Zależy, co rozumiesz pod hasłem "trudne w hodowli". Trzeba pamiętać, że muchołówki i kapturnice muszą mieć zapewniony okres spoczynku, a dzbanecznikowi, jeśli nie podpasuje miejsce nie będzie miał dzbanków...
A i jeszcze jedno: jeśli zależy Ci na konkretnych roślinach, to lepiej je najpierw zamówić i odebrać na imprezie, bo z doświadczenia wiem, że chłopacy z wymienionej firmy nie zabierają wszystkiego, co mają w internetowej ofercie.
Pozdrawiam serdecznie
Kapturnica, o której piszesz, to moim zdaniem bardzo wdzięczna roślinka. Dużo słońca, wody, robaczków i rośnie, jak szalona.
Dzbanecznik, też jeden z łatwiejszych w hodowli, więc przy zapewnieniu odpowiednich warunków powinien ładnie rosnąć.
Zależy, co rozumiesz pod hasłem "trudne w hodowli". Trzeba pamiętać, że muchołówki i kapturnice muszą mieć zapewniony okres spoczynku, a dzbanecznikowi, jeśli nie podpasuje miejsce nie będzie miał dzbanków...
A i jeszcze jedno: jeśli zależy Ci na konkretnych roślinach, to lepiej je najpierw zamówić i odebrać na imprezie, bo z doświadczenia wiem, że chłopacy z wymienionej firmy nie zabierają wszystkiego, co mają w internetowej ofercie.
Pozdrawiam serdecznie
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
pozdrawiam - Ola