Tuje, żywotniki - nawożenie
Tuje, żywotniki - nawożenie
czy tuje zasila się teraz czy dopiero na wiosnę??
-
- 200p
- Od: 17 maja 2007, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jesienią można zasilac jesiennymi, czyli nie zawierającymi azotu, inaczej pobudzisz je do wzrostu i zamiast zasilic - oslabisz. Teraz zaczyna sie okres spoczynku dla roślin, wiec nie można ich pobudzac do aktywności. pomyss; gdybyś potrzebowała odpoczynku po intensywnej pracy, a ktoś zmuszał cię do dalszej pracy to byłoby dla ciebie prawdziwa męką... Myślę, że rozumiesz, o co chodzi.
Pozdrawiam, Małgosia
Jak i kiedy nawozić tuje posadzone jesienią
Witam Jesienią posadziłam 15 tuj,ktoś doradził mi żeby podsypać je nawozem na brązowienie profilaktycznie,co zrobiłam /chociaż nie wiem czy dobrze zrobiłam/.Proszę o podpowiedż czy i kiedy mogę zasilić je innym nawozem.Jeśli tak to jakim?
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak i kiedy nawozić tuje posadzone jesienią
Witam.
Zależy w czym kupiłaś rosliny-jak luzem to dobrze że podsypałaś a jak w donicy to raczej niepotrzebnie(ale nie powinno zaszkodzić) bo często dają zestaw w środku w ziemi na rok z góry.
Odnośnie nawozów to kup uniwersalny pod iglaki i syp na wiosnę.
Chyba że chcesz poeksperymentować to możesz własne mieszanki tworzyć no ale to już jest trochę wyższa szkoła jazdy:). Ale taniej to wychodzi-ja kupuję worki po 50 kg i mieszam.Możesz poczytać na forum o nawozach.
Pozdrawiam:)
Zależy w czym kupiłaś rosliny-jak luzem to dobrze że podsypałaś a jak w donicy to raczej niepotrzebnie(ale nie powinno zaszkodzić) bo często dają zestaw w środku w ziemi na rok z góry.
Odnośnie nawozów to kup uniwersalny pod iglaki i syp na wiosnę.
Chyba że chcesz poeksperymentować to możesz własne mieszanki tworzyć no ale to już jest trochę wyższa szkoła jazdy:). Ale taniej to wychodzi-ja kupuję worki po 50 kg i mieszam.Możesz poczytać na forum o nawozach.
Pozdrawiam:)
Re: Jak i kiedy nawozić tuje posadzone jesienią
Niedobrze. Jeśli niewiele, to lepiej . Świeżo posadzonych roślin nie nawozimy. Z dwóch powodów. Po pierwsze- korzenie, jeśli bez bryły uszkodzone i tak mają ograniczoną zdolność pobierania wody. Nawóz dodatkowo to im utrudnia. A jeśli sadzone z bryłą- brak składników pokarmowych w bryłce zmusza rośline do rozbudowania systemu korzeniowego- szukania wody i pokarmu i lepszego, szybszego ukorzenienia na stałym miejscu.ewa1966 pisze:Witam Jesienią posadziłam 15 tuj,ktoś doradził mi żeby podsypać je nawozem na brązowienie profilaktycznie,co zrobiłam /chociaż nie wiem czy dobrze zrobiłam/.Proszę o podpowiedż czy i kiedy mogę zasilić je innym nawozem.Jeśli tak to jakim?
Nie widziałem iglaka zdechłego z głodu- widziałem wiele zagłaskanych na śmierć.
- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt: