Wiosną w wiejskim ogrodzie cz.19
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wiosną w wiejskim ogrodzie cz.19
Witam serdecznie w kolejnej odsłonie moich wątków przedstawiających wiejski ogród A tutaj jest poprzedni wątek
Od dziewięciu lat mieszkam w pięknej podkrakowskiej wsi, kiedy to zdecydowałam się zamienić życie miejskie na wiejskie. Początkowo trwał intensywny remont i przebudowa domu, a ja pracując nie miałam czasu na zajęcie się na serio ogrodem. Kupiona posesja była zarośnięta jak małpia wyspa, więc zaczęliśmy od wycinki tysiąca siewek drzewek owocowych i innych, które chroniły poprzednich właścicieli przed wścibskimi spojrzeniami sąsiadów. I zaczęła się trwająca do dzisiaj walka z podagrycznikiem i perzem. Od trzech lat przeszłam na zasłużoną emeryturę oddając się w pełni ogrodowi. W gospodarstwie przybyło zwierząt. W domu zamieszkały dwa koty i niedawno papug, a w ogrodzie kury. Pies był zawsze. Staram się tworzyć ogród na nietypowej (a właściwej dla małopolski typowej) wąskiej działce. Środkiem biegnie dość szeroka trawiasta ścieżka, a po obu stronach powstają coraz to nowe grządki.
Dla przypomnienia pokażę kilka moich roślin dla zobrazowania moich preferencji ogrodowych.
To znak rozpoznawczy mojego ogrodu
staram się, żeby od wiosny było kolorowo
I mój skalniak, który powstał na gruzie z przebudowy części domu i zaczął właśnie trzeci sezon
w moim wątku pokazuję często zdjęcia nieba nad moim domem
Jeżeli coś spodobało Ci się w moim ogrodzie to serdecznie zapraszam do odwiedzania go
Od dziewięciu lat mieszkam w pięknej podkrakowskiej wsi, kiedy to zdecydowałam się zamienić życie miejskie na wiejskie. Początkowo trwał intensywny remont i przebudowa domu, a ja pracując nie miałam czasu na zajęcie się na serio ogrodem. Kupiona posesja była zarośnięta jak małpia wyspa, więc zaczęliśmy od wycinki tysiąca siewek drzewek owocowych i innych, które chroniły poprzednich właścicieli przed wścibskimi spojrzeniami sąsiadów. I zaczęła się trwająca do dzisiaj walka z podagrycznikiem i perzem. Od trzech lat przeszłam na zasłużoną emeryturę oddając się w pełni ogrodowi. W gospodarstwie przybyło zwierząt. W domu zamieszkały dwa koty i niedawno papug, a w ogrodzie kury. Pies był zawsze. Staram się tworzyć ogród na nietypowej (a właściwej dla małopolski typowej) wąskiej działce. Środkiem biegnie dość szeroka trawiasta ścieżka, a po obu stronach powstają coraz to nowe grządki.
Dla przypomnienia pokażę kilka moich roślin dla zobrazowania moich preferencji ogrodowych.
To znak rozpoznawczy mojego ogrodu
staram się, żeby od wiosny było kolorowo
I mój skalniak, który powstał na gruzie z przebudowy części domu i zaczął właśnie trzeci sezon
w moim wątku pokazuję często zdjęcia nieba nad moim domem
Jeżeli coś spodobało Ci się w moim ogrodzie to serdecznie zapraszam do odwiedzania go
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Re: Wiosną w wiejskim ogrodzie cz.19
Witaj Marysiu,ja się melduje w Twoim ogrodzie,bardzo lubię wiejskie klimaty
- Maska
- Kontakt:
Martuniu witam Cię ...czuwasz
- Lisica
- Od: 19 lut 2013, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marysiu,
Spodobało się, i to bardzo! Łany żonkili, skalniak i niebo. NIEBO i jeszcze raz niebo.
Oraz Osoba, która nam to wszystko pokazuje. I która pilnuje, żeby się człowiek nie zaczytał na śmierć...
Dziękuję, dostosowałam się. Jeden rozdzialik i koniec .
Spodobało się, i to bardzo! Łany żonkili, skalniak i niebo. NIEBO i jeszcze raz niebo.
Oraz Osoba, która nam to wszystko pokazuje. I która pilnuje, żeby się człowiek nie zaczytał na śmierć...
Dziękuję, dostosowałam się. Jeden rozdzialik i koniec .
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
"Tylko błękit wciąga nas..."
Marysiu , przecież wiesz, że u Ciebie wszystko wszystkim się podoba . Zaraz będą tu tłumy gości.
ciocia Dorota
- Margolcia_K
- 200p
- Od: 27 kwie 2014, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Maryś, melduje się "Margolcia bez ziemi" (brzmi dumnie! prawie jak "Jan bez ziemi" - ale jak wiemy z TV "prawie" robi dużą różnicę!).
A Ty jak zwykle, kusisz pięknym kwiatkami i jeszcze piękniejszymi zachodami.
A Ty jak zwykle, kusisz pięknym kwiatkami i jeszcze piękniejszymi zachodami.
Wiejski dom Margolci - na stare lata zaczynam od podstaw!
Wynajmowane ogrody Margolci
Pozdrawiam - Margolcia
Wynajmowane ogrody Margolci
Pozdrawiam - Margolcia
- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
Melduję się. U Ciebie wszystko takie piękne (jeszcze wiosenne) a u mnie po tych nawałnicach wszystko uklepane i poprzewracane,
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Tak,święte słowa,zaraz będzie tu tłum i ja jestem też...
Skalniak śliczny...młody a wcale tego nie widać.
Marysiu czy Mechania jest trudna w uprawie?
Chyba bym chciała ją sprowadzić ale czy się powiedzie jej uprawa zastanawiam się
Skalniak śliczny...młody a wcale tego nie widać.
Marysiu czy Mechania jest trudna w uprawie?
Chyba bym chciała ją sprowadzić ale czy się powiedzie jej uprawa zastanawiam się
- Maska
- Kontakt:
Witam w tą ciepłą noc
Lisico jak miło, że krążysz koło wiejskiego ...rozpieszczasz mnie
czy jest nadzieja na zobaczenie kiedyś Twojego ogrodu?
Zapraszam
Dorotko oj nie wiem, nie wiem bo jak tak będę myślała to już po mnie. Tłumy? przecież poszli spać ...ale nie narzekam
Kiedy wyjeżdżasz na swoją wieś, bo myślałam że już Cię nie ma
Margolciu już tu mamy takie co były bez ziemi, bez domu i mają swoje miejsce na ziemi. Tobie z całego serca życzę tego miejsca
Trzymam kciuki za najbliższą wizytę
Krystianie niezawodny na pierwszej stronie tak miło że jesteś i strasznie mi przykro z powodu nawałnic i wiem co przeżywasz, bo też kiedyś miałam tylko grad, który wszystko zmiótł ale przyroda da radę i odrodzi się.
Krysiu jak miło, że mimo późnej pory jesteście Te rośliny skalne są takie ekspansywne, widać mają dobre warunki. Lubię te maleństwa.
Krysiu Mechania jest łatwa w uprawie i rozłazi się; właśnie znalazłam sadzonkę dla Marty i poszukam jak wyjdzie gdzieś kolejna to będzie Twoja
Lisico jak miło, że krążysz koło wiejskiego ...rozpieszczasz mnie
czy jest nadzieja na zobaczenie kiedyś Twojego ogrodu?
Zapraszam
Dorotko oj nie wiem, nie wiem bo jak tak będę myślała to już po mnie. Tłumy? przecież poszli spać ...ale nie narzekam
Kiedy wyjeżdżasz na swoją wieś, bo myślałam że już Cię nie ma
Margolciu już tu mamy takie co były bez ziemi, bez domu i mają swoje miejsce na ziemi. Tobie z całego serca życzę tego miejsca
Trzymam kciuki za najbliższą wizytę
Krystianie niezawodny na pierwszej stronie tak miło że jesteś i strasznie mi przykro z powodu nawałnic i wiem co przeżywasz, bo też kiedyś miałam tylko grad, który wszystko zmiótł ale przyroda da radę i odrodzi się.
Krysiu jak miło, że mimo późnej pory jesteście Te rośliny skalne są takie ekspansywne, widać mają dobre warunki. Lubię te maleństwa.
Krysiu Mechania jest łatwa w uprawie i rozłazi się; właśnie znalazłam sadzonkę dla Marty i poszukam jak wyjdzie gdzieś kolejna to będzie Twoja
Nie zdążyłam pochwalić lewizji w poprzednim wątku więc czynię to w nowym , przy okazji co to za roślinka z zielono białymi listkami obok niej? Ja to też taka sowa, podczytuję nocami i oczywiście gratuluję otwarcia kolejnej części .
- Maska
- Kontakt:
Elu to jeszcze przed snem Ciebie powitam roślinka obok lewizji to gęsiówka macedońska variegata . Zapraszam!
a teraz życzę Dobrej nocy i do jutra
a teraz życzę Dobrej nocy i do jutra
-
- 200p
- Od: 16 wrz 2010, o 23:37
No, Marysiu, ale Ty lubisz zaskakiwać!
Jak zwykle perfekcyjne otwarcie. Serdeczności - Halina.
Jak zwykle perfekcyjne otwarcie. Serdeczności - Halina.
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
Marysiu i ja jestem. Obfitość kwitnienia mnie powaliła, ładne łany ... niebo za każdym razem inne.
Pozdrawiam - Justyna