Teneryfa- krajobrazy, roślinność i ciekawe miejsca
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teneryfa- krajobrazy, roślinność i ciekawe miejsca
W maju 2014 wyruszyliśmy z mężem na Teneryfę ? wulkaniczną wyspę, jedną z kilku w Archipelagu Wysp Kanaryjskich. Byliśmy tam w 2012 roku, jednak wtedy nie byłam świadoma, co tak naprawdę Teneryfa oferuje. Myślę tutaj o miejscach odległych od kurortów, czasami nieco dzikich, gdzie można spotkać to, co najbardziej mnie i Was interesuje - rośliny w naturalnym środowisku.
Wstęp nie może być zbyt rozbudowany, dlatego od razu przejdę do konkretów. W czasie tygodniowego pobytu jeździliśmy wypożyczonym samochodem i zwiedzaliśmy też pieszo odległe, mniej popularne zakątki wyspy. Choć na tak małej powierzchni trudno wymagać ?dzikości?
Zacznę od miejsca znanego i często odwiedzanego przez turystów. Myślę o Parku narodowym Teide, położonego wokół wulkanu o tej samej nazwie, który mimo iż zadeptany, nadal wydaje się fascynujący. W 2007 r. został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO.
Wulkan dzieli Teneryfę na dwie strefy klimatyczne. Południową, suchą, wypaloną słońcem, oraz piękną, zieloną, podobną do Madery część północną. Poniżej wulkanu od strony północnej zatrzymują się chmury, co warunkuję wystąpienie opadów i złagodzenie klimatu, a tym samym lepsze warunki do rozwoju roślinności.
Wulkan Teide (3718 m npm) i jego okolice są niesamowite. Odkryłam to już dwa lata temu. Krajobraz przypomina księżycowy, choć na Księżycu jeszcze nie byłam. Zresztą w tej okolicy wyspy były kręcone ?Gwiezdne Wojny?.
Monotonia lawy jest nieco przygnębiająca.
Jednak za chwilę pojawiają się rośliny rosnące w drobnych kamykach (to taka hydroponika, tylko prawie bez wody ) a wszystko wygląda jak piaszczysta pustynia.
Descurainia bourgaeana tworząca żółte kępy
Argyranthemum tenerifae - margaretki
Na uwagę zasługują formacje skalane położone u stóp Teide, czyli skałki Roques de Garcia
Erysimum scoparium w maju rozkwita
A zwykle wygląda tak:
Pterocephalus lasiospermus
Wzrok przykuwają krzewy, podobne do naszych żarnowców, chętnie podgryzane przez tamtejsze króliki - Spartocytisus supranubius. Bardzo przyjemnie pachną.
Są też różowawe
Spod nóg uciekają jaszczurki. Niektóre z nich dość chętnie pozują do zdjęć.
Roślinność w maju zachwyca, oczywiście jeśli się porównuje ją do innych miesięcy w roku. Z naszymi łąkami nie wytrzymuje konkurencji.
Wszystkie krzewinki i krzewy, normalnie zasuszone, kwitły obficie. Wulkaniczne stoki pokryły się kolorami, co w połączeniu z zastygłą, różnokolorową lawą dało wspaniałe widoki.
Udało mi się zobaczyć w fazie kwitnienia piękną niespotykaną roślinę endemiczną, rosnącą tylko w okolicy wulkanu. Był to żmijowiec ? Echium wildpretii.
Niestety, jako, że opady deszczu występują sporadycznie Teneryfa jest zagrożona pożarami. Ostatni wielki pożar miał miejsce w lecie 2012 roku i bardzo ucierpiał w nim drzewostan sosny kanaryjskiej, endemitu tej wyspy. Niektóre drzewa na szczęście odrastają, jednak utraciły swój charakterystyczny pokrój.
Jak napisałam, wyspa ma pochodzenie wulkaniczne, oprócz nudnych połaci lawy oczom turysty przestawiają się takie widoki skalne.
Piedra de la Rosa
La Tarta - ułożone warstwy lawy wulkanicznej
Czas zjeżdżać w dół i podziwiać inne rejony wyspy. Będzie można wreszcie pooddychać ?normalnym? powietrzem. W okolicy wulkanu jest ono bardzo rozrzedzone.
Jadąc w kierunku strony północnej wyspy przez Parque Natural de la Corona Forestal można napotkać inną, ciekawszą i bardziej różnorodną roślinność. Jest tego dużo i co najważniejsze kwiaty pachną.
Adenocarpus viscosus
Cistus symphytifolius- czystek
Cistus monspeliensis
Nie wiem co to, ale ładnie wyglądało
Pericallis cruenta_dzika cyneraria
Paprocie w lasach
A przy drogach duże poletka maczków kalifornijskich- Eschscholzia californica
Nasze maki są ładniejsze.
Wśród roślinności naskalnej dominowały różne gatunki Aeonium
Aeonium spathulatum
CDN
Wstęp nie może być zbyt rozbudowany, dlatego od razu przejdę do konkretów. W czasie tygodniowego pobytu jeździliśmy wypożyczonym samochodem i zwiedzaliśmy też pieszo odległe, mniej popularne zakątki wyspy. Choć na tak małej powierzchni trudno wymagać ?dzikości?
Zacznę od miejsca znanego i często odwiedzanego przez turystów. Myślę o Parku narodowym Teide, położonego wokół wulkanu o tej samej nazwie, który mimo iż zadeptany, nadal wydaje się fascynujący. W 2007 r. został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO.
Wulkan dzieli Teneryfę na dwie strefy klimatyczne. Południową, suchą, wypaloną słońcem, oraz piękną, zieloną, podobną do Madery część północną. Poniżej wulkanu od strony północnej zatrzymują się chmury, co warunkuję wystąpienie opadów i złagodzenie klimatu, a tym samym lepsze warunki do rozwoju roślinności.
Wulkan Teide (3718 m npm) i jego okolice są niesamowite. Odkryłam to już dwa lata temu. Krajobraz przypomina księżycowy, choć na Księżycu jeszcze nie byłam. Zresztą w tej okolicy wyspy były kręcone ?Gwiezdne Wojny?.
Monotonia lawy jest nieco przygnębiająca.
Jednak za chwilę pojawiają się rośliny rosnące w drobnych kamykach (to taka hydroponika, tylko prawie bez wody ) a wszystko wygląda jak piaszczysta pustynia.
Descurainia bourgaeana tworząca żółte kępy
Argyranthemum tenerifae - margaretki
Na uwagę zasługują formacje skalane położone u stóp Teide, czyli skałki Roques de Garcia
Erysimum scoparium w maju rozkwita
A zwykle wygląda tak:
Pterocephalus lasiospermus
Wzrok przykuwają krzewy, podobne do naszych żarnowców, chętnie podgryzane przez tamtejsze króliki - Spartocytisus supranubius. Bardzo przyjemnie pachną.
Są też różowawe
Spod nóg uciekają jaszczurki. Niektóre z nich dość chętnie pozują do zdjęć.
Roślinność w maju zachwyca, oczywiście jeśli się porównuje ją do innych miesięcy w roku. Z naszymi łąkami nie wytrzymuje konkurencji.
Wszystkie krzewinki i krzewy, normalnie zasuszone, kwitły obficie. Wulkaniczne stoki pokryły się kolorami, co w połączeniu z zastygłą, różnokolorową lawą dało wspaniałe widoki.
Udało mi się zobaczyć w fazie kwitnienia piękną niespotykaną roślinę endemiczną, rosnącą tylko w okolicy wulkanu. Był to żmijowiec ? Echium wildpretii.
Niestety, jako, że opady deszczu występują sporadycznie Teneryfa jest zagrożona pożarami. Ostatni wielki pożar miał miejsce w lecie 2012 roku i bardzo ucierpiał w nim drzewostan sosny kanaryjskiej, endemitu tej wyspy. Niektóre drzewa na szczęście odrastają, jednak utraciły swój charakterystyczny pokrój.
Jak napisałam, wyspa ma pochodzenie wulkaniczne, oprócz nudnych połaci lawy oczom turysty przestawiają się takie widoki skalne.
Piedra de la Rosa
La Tarta - ułożone warstwy lawy wulkanicznej
Czas zjeżdżać w dół i podziwiać inne rejony wyspy. Będzie można wreszcie pooddychać ?normalnym? powietrzem. W okolicy wulkanu jest ono bardzo rozrzedzone.
Jadąc w kierunku strony północnej wyspy przez Parque Natural de la Corona Forestal można napotkać inną, ciekawszą i bardziej różnorodną roślinność. Jest tego dużo i co najważniejsze kwiaty pachną.
Adenocarpus viscosus
Cistus symphytifolius- czystek
Cistus monspeliensis
Nie wiem co to, ale ładnie wyglądało
Pericallis cruenta_dzika cyneraria
Paprocie w lasach
A przy drogach duże poletka maczków kalifornijskich- Eschscholzia californica
Nasze maki są ładniejsze.
Wśród roślinności naskalnej dominowały różne gatunki Aeonium
Aeonium spathulatum
CDN
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Joaquin
- 200p
- Od: 4 lut 2013, o 17:33
Re: Teneryfa- krajobrazy, roślinność i ciekawe miejsca
Bardzo ładne zdjęcia! Od tych widoków zrobiło mi się cieplej . Czas zaplanować urlop.
Joaquin
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję Iwonko ,że mogłam zobaczyć kawałek Teneryfy.
Zdjęcia piękne
Zdjęcia piękne
Niesamowite widoki Żmijowiec wygląda wspaniale
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Czekam na dalszą część.
- raflezja
Będzie, będzie, tylko przygotuję zdjęcia.
Zamierzam pokazać Góry Anaga i Półwysep Teno. I będzie to, mam nadzieję, miły widok dla sukulenciarzy.
Bardzo mi miło, że zaglądacie.
Zamierzam pokazać Góry Anaga i Półwysep Teno. I będzie to, mam nadzieję, miły widok dla sukulenciarzy.
Bardzo mi miło, że zaglądacie.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Kochana wspaniała wycieczka i zachęcają zdjęcia do odwiedzenia wyspy;)
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Ależ wrażeń znowu nam dostarczyłaś cudownych...
Nie umiem się zdecydować, która część ładniejsza,dla mnie egzotyczna niewątpliwie to wyprawa była...
Śliczne zdjęcia Iwonko super i dzięki.
Nie umiem się zdecydować, która część ładniejsza,dla mnie egzotyczna niewątpliwie to wyprawa była...
Śliczne zdjęcia Iwonko super i dzięki.
- raflezja
Krysia!
Miło, ze zaglądnęłaś!
Nawet nie wiesz ile to dla mnie znaczy, że ktoś zobaczy te moje fotki.
Chciałam pokazać, zachęcić do odwiedzenia. Tak popularnie twierdzi się, ze Teneryfa to raj dla emerytów, szczególnie niemieckich. Ale naprawdę tutaj można wiele zobaczyć. A jak się przejdzie na własnych nogach niektóre szlaki, to dopiero jest satysfakcja.
Już planuję następną wyprawę. W poszukiwaniu ciekawych roślin oczywiście.
No...tylko trochę zregeneruję budżet domowy.
Miło, ze zaglądnęłaś!
Nawet nie wiesz ile to dla mnie znaczy, że ktoś zobaczy te moje fotki.
Chciałam pokazać, zachęcić do odwiedzenia. Tak popularnie twierdzi się, ze Teneryfa to raj dla emerytów, szczególnie niemieckich. Ale naprawdę tutaj można wiele zobaczyć. A jak się przejdzie na własnych nogach niektóre szlaki, to dopiero jest satysfakcja.
Już planuję następną wyprawę. W poszukiwaniu ciekawych roślin oczywiście.
No...tylko trochę zregeneruję budżet domowy.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Jedź,jedź Kochana jak najszybciej i wracaj ze zdjeciami i nasionami w sakwach.
Wiesz gdzie możesz kramik rozłożyć a ja już mogę stanąć w kolejce ,tylko powiedz kiedy
go otworzysz bym nie stała jak za czasów głębokiej komuny w kilkudniowej kolejce
Wiesz gdzie możesz kramik rozłożyć a ja już mogę stanąć w kolejce ,tylko powiedz kiedy
go otworzysz bym nie stała jak za czasów głębokiej komuny w kilkudniowej kolejce