Parzydło leśne ( Aruncus dioicus )
Parzydło leśne ( Aruncus dioicus )
Cóż to takiego?
Mam prośbę o podpowiedź odnośnie rośliny widocznej na zdjęciu.
1.co to takiego?
2.Jak się tym opiekować?
Może podpowiem tyle, co wiem:
zakwitła w okresie maj/czerwiec i kwitła dość długo. Niestety nie wiem kiedy i czy w ogóle ją ciąć. Obecnie sterczą zasuszone kwiaty (co widać mam nadzieję na drugim zdjęciu), ponieważ nie wiedzieliśmy co z nią zrobić jesienią.
Za wszelkie podpowiedzi z góry pięknie dziękuję!
Mam prośbę o podpowiedź odnośnie rośliny widocznej na zdjęciu.
1.co to takiego?
2.Jak się tym opiekować?
Może podpowiem tyle, co wiem:
zakwitła w okresie maj/czerwiec i kwitła dość długo. Niestety nie wiem kiedy i czy w ogóle ją ciąć. Obecnie sterczą zasuszone kwiaty (co widać mam nadzieję na drugim zdjęciu), ponieważ nie wiedzieliśmy co z nią zrobić jesienią.
Za wszelkie podpowiedzi z góry pięknie dziękuję!
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po przekwitnięciu obcinam uschnięte kwiatostany, chyba że zawiążą się nasiona, wtedy zostawiam bo taka gałązka z nasionami też jest ładna.
Całą roślinę, w zależności od czasu i stopnia jej podsychania, przycinam przy ziemi późną jesienią albo wczesną wiosną.
Przy obcinaniu suchych badyli wiosną, należy uważać aby nie uszkodzić młodych pędów.
To właściwie tyle, a jeszcze, u mnie polubiły ją małe zielone gąsieniczki. Z tego względu czasami robiłam opryski przeciwko szkodnikom, ale tylko wtedy gdy już przesadzały w obżeraniu liści.
Całą roślinę, w zależności od czasu i stopnia jej podsychania, przycinam przy ziemi późną jesienią albo wczesną wiosną.
Przy obcinaniu suchych badyli wiosną, należy uważać aby nie uszkodzić młodych pędów.
To właściwie tyle, a jeszcze, u mnie polubiły ją małe zielone gąsieniczki. Z tego względu czasami robiłam opryski przeciwko szkodnikom, ale tylko wtedy gdy już przesadzały w obżeraniu liści.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Cóż to takiego??? (Parzydło leśne)
Roślina ta mnie zachwyca, już wygospodarowałam kawałek cienistego zakątka i chcę kupić kłącza (nie są tanie). Czy Parzydło ma jakiś inny kolorek niż biały?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Kwiaty parzydła leśnego (Aruncus sylvestris) są kremowobiałe.
Przypuszczam,że Twoje Lorrie wątpliwości co do koloru jego kwiatów wzbudzają tawułki Arendsa( (Astiilbe arendsi)
...
Ich kwiaty są bardzo podobne do kwiatów parzydła i występują w wielu kolorach zerknij proszę na kilka moich - ale to maleńka bylina w stosunku do parzydła leśnego...
Przypuszczam,że Twoje Lorrie wątpliwości co do koloru jego kwiatów wzbudzają tawułki Arendsa( (Astiilbe arendsi)
...
Ich kwiaty są bardzo podobne do kwiatów parzydła i występują w wielu kolorach zerknij proszę na kilka moich - ale to maleńka bylina w stosunku do parzydła leśnego...
- Lorrie
- Kontakt:
Karo - są cudne. Dziękuję za zdjęcia. W tym roku zaczynam przygodę z cieniolubnymi, tych parzydeł, tawułek, świecznic chciałabym mieć dużo, oj takie skromne a takie urzekające!
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Ja też lubię byliny cienia ...
funkie,paprocie,tawułki ,rodgersje,pluskwice ... jakoś strasznie mnie "kręcą' od 2 już sezonów.
funkie,paprocie,tawułki ,rodgersje,pluskwice ... jakoś strasznie mnie "kręcą' od 2 już sezonów.
- fgora
- 200p
- Od: 16 lis 2008, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
parzydło jest rośliną dwupienną, czyli ma kwiaty męskie i żeńskie ....rośliny z kwiatami meskimi mają większe i bardziej puszyste kwiatostany od żeńskich jeśli szukasz parzydła to tylko męskiego
ja kupiłem małą sadzonkę z 5 pędami wys. 10 cm za 1.75zl w leroy melin w tamtym roku w listopadzie ...wsadziłem odrazu i w tym roku miało już 9 pędów ...na razie jest małe ale za rok może zakwitnie po raz pierwszy
ja kupiłem małą sadzonkę z 5 pędami wys. 10 cm za 1.75zl w leroy melin w tamtym roku w listopadzie ...wsadziłem odrazu i w tym roku miało już 9 pędów ...na razie jest małe ale za rok może zakwitnie po raz pierwszy
Pozdrawiam Filip
- Lorrie
- Kontakt:
Po czym poznać że to męskie? Czy po samej roslinie już to widać czy dopiero jak zakwitnie? To chyba czysta loteria ...
- fgora
- 200p
- Od: 16 lis 2008, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
według mnie loteria ...ja wiem tylko o kwiatach
Pozdrawiam Filip
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Ja swoje parzydło posadziłam nad stawem bo sądziłam, że podobnie jak tawuły lubi wilgoć ale jakoś marnie tam rośnie i zastanawiam się czy je przesadzić? A czy poradzi sobie w pełnym słońcu?
Paulina
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
U mnie rośnie w pełnym słońcu, nawet nie ma zbyt wilgotno i jest ogromne.
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Czyli jednak wiosną zdecyduję się na jego przesadzenie Może w końcu ruszy
Paulina