Żółte plamy na liściach... co to jest i co robić dalej?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 cze 2014, o 11:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Żółte plamy na liściach... co to jest i co robić dalej?
Dzień dobry,
To mój pierwszy post ale sądzę, że przede mną cała przyszłość
Działkę mam od roku i doprowadzam ją z bardzo zapuszczonej. Kilka lat nieuprawiana.
Całą przekopałem. Obmalowałem drewutnie, zrobiłem dach, tworzę ścieżki, trawniki itd...
Ostatnio zobaczyłem na nowo zasadzonej gruszce żółte plamy na liściach od górnej strony.
>Bardziej żółte niż rdzawe.<
Przypadkiem wdrapując się po smakowicie wyglądające czereśnie zobaczyłem to samo na liściach czereśni.
Czytałem trochę o tym w różnych miejscach w internecie ale nie mam do końca jasności co dalej.
Poradźcie proszę.
1. Jeśli mam zastosować opryskiwanie to chciałbym żeby to było ekologiczne.
Domyślam się że czasem się nie da ale chciałbym uniknąć jakiejkolwiek chemii jak tylko się da.
2. Obecnie jest dużo owoców czereśni. Zamierzam z niej najpierw oberwać owoce zanim cokolwiek zacznę robić.
3. No i pytanie zasadnicze. Co robić, kiedy i czym, jak często aby pozbyć się tej choroby?
To mój pierwszy post ale sądzę, że przede mną cała przyszłość
Działkę mam od roku i doprowadzam ją z bardzo zapuszczonej. Kilka lat nieuprawiana.
Całą przekopałem. Obmalowałem drewutnie, zrobiłem dach, tworzę ścieżki, trawniki itd...
Ostatnio zobaczyłem na nowo zasadzonej gruszce żółte plamy na liściach od górnej strony.
>Bardziej żółte niż rdzawe.<
Przypadkiem wdrapując się po smakowicie wyglądające czereśnie zobaczyłem to samo na liściach czereśni.
Czytałem trochę o tym w różnych miejscach w internecie ale nie mam do końca jasności co dalej.
Poradźcie proszę.
1. Jeśli mam zastosować opryskiwanie to chciałbym żeby to było ekologiczne.
Domyślam się że czasem się nie da ale chciałbym uniknąć jakiejkolwiek chemii jak tylko się da.
2. Obecnie jest dużo owoców czereśni. Zamierzam z niej najpierw oberwać owoce zanim cokolwiek zacznę robić.
3. No i pytanie zasadnicze. Co robić, kiedy i czym, jak często aby pozbyć się tej choroby?
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Żółte plamy na liściach... co to jest i co robić dalej?
Proponuję wrzucenie zdjęcia, a sam post wrzucam na diagnostykę - tam szukaj porady odnośnie chorób i szkodników. ERNRUD
Poszukaj i poczytaj o rdzy gruszy.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Na gruszy nic nie rób- za późno, nic nie da, a i szkodliwość niewielka; zaś na czereśni.... nie znam nic "takie samego". Zdjęcia.
Ale przede wszystkim: witaj na forum!!!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rdza gruszy - WIOSNĄ ! (gdzieś ok. 20-25 kwiecień) wykonać oprysk np.: Score, Folicur, Punch itp. i powtórzyć go po 10 dniach.
-
- 10p - Początkujący
Dziękuję! Zdjęcie zrobię może dzisiaj i wrzucę.ERNRUD pisze:Proponuję wrzucenie zdjęcia, a sam post wrzucam na diagnostykę - tam szukaj porady odnośnie chorób i szkodników. ERNRUD
bodzio63 pisze:Poszukaj i poczytaj o rdzy gruszy.
Dziękuję. Po zerwaniu czereśni spróbuję to Score na czereśnię i na gruszkę.miki331 pisze:Rdza gruszy - WIOSNĄ ! (gdzieś ok. 20-25 kwiecień) wykonać oprysk np.: Score, Folicur, Punch itp. i powtórzyć go po 10 dniach.
Gruszka jest młoda jeszcze bez owoców w tym roku wsadzona. Szkoda by było ją stracić.
Dzień dobry dzień dobry!maryann pisze:Na gruszy nic nie rób- za późno, nic nie da, a i szkodliwość niewielka; zaś na czereśni.... nie znam nic "takie samego". Zdjęcia.
Jeśli mówisz, że niewielka szkodliwość to mnie trochę pocieszyłeś.
Może trochę tylko popryskam tym Score o któym mówią forumowicze.
- maryann
A ile tych plamek na liść?
Tak czy inaczej- rdza zrobiła swoje i nie wyleczysz. Tylko zapobiegać- jak piszą dwa trzy opryski od III dekady kwietnia. Szkoda truć poza tym.
Tak czy inaczej- rdza zrobiła swoje i nie wyleczysz. Tylko zapobiegać- jak piszą dwa trzy opryski od III dekady kwietnia. Szkoda truć poza tym.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- 10p - Początkujący
No na jednym drzewku to mam sporo tego.maryann pisze:A ile tych plamek na liść?
Zadałeś trudne pytanie co do liści, bo aż tak nie sprawdzałem ale tak średnio po 3 plamki na pewno.
W każdym razie odwołany alarm jeśli chodzi o czereśnię. Faktycznie dotyczy to tylko gruszy.
Na razie zotaję z tym jak jest. Zobaczymy co dalej.
Jeśli to nie jest aż tak szkodliwe jak pisza forumowicze to będę z tym jakoś żył.
Zobaczymy za rok.
- maryann
Wiadomo- plamki nie pomagają. Ale nie rozszerzają się, nie roznoszą, liść nie żółknie cały ani nie obumiera. Rdza rozwinie się do jesieni i po temacie, nawet liści grabić nie trzeba, bo przyleciała z jałowca. Jedyne co- kropić mocnymi fungicydami kilka razy. Ale to od przyszłego kwietnia.
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- 10p - Początkujący