Brzoza.Cięcie i formowanie
-
- 100p
- Od: 30 maja 2007, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Brzoza.Cięcie i formowanie
Witam mam w ogrodzie brzozy, chciałabym przyciąć niektórym stożki wzrostu. Nie mam pojęcia kiedy można to zrobić, od jednego fachowca słyszałam, że późną jesienią, a od drugiego, że wiosną.
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Przyciąć brzozę?
A takie półmetrowe to też powinnam przycinać?
- Lorrie
- Kontakt:
Aisyrk ile lat trzeba, żeby Brzoza miała 3 metry?
Moja 5 letnia ma coś koło 3 metrów, a co można osiągnąć przycinając brzozę?
Adrian
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Brzozy rosną szybko. Swoje jakieś 5 - 6 lat temu przyniosłam z łąki, gdzie było mnóstwo samosiejek ok 70cm wysokości.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- Lorrie
- Kontakt:
Z brzózkami posadziłam błękitną trawę i wrzosy, zobaczymy na wiosnę czy pomysł był dobry .
-
- 100p
Wrzosy beda wygladac super
Moje brzozy sa golone jesienia, wiosna - placza- czyzby to byl ten slynny sok z brzozy? Nigdy nie chorowaly, po przycieciu stozkow i galezi smaruje na wszelki wypadek mascia grzybobojcza. Dlaczego przycinam? Brzoza rosnie blyskawicznie, ja lubie kiedy galezie sa nisko, daja wtedy sporo cienia jak rowniez oslaniaja przed ciekawskimi spojrzeniami sasiadow . Na fotce w tle widac jak wyglada latem brzoza strzyzona jesienia
Moje brzozy sa golone jesienia, wiosna - placza- czyzby to byl ten slynny sok z brzozy? Nigdy nie chorowaly, po przycieciu stozkow i galezi smaruje na wszelki wypadek mascia grzybobojcza. Dlaczego przycinam? Brzoza rosnie blyskawicznie, ja lubie kiedy galezie sa nisko, daja wtedy sporo cienia jak rowniez oslaniaja przed ciekawskimi spojrzeniami sasiadow . Na fotce w tle widac jak wyglada latem brzoza strzyzona jesienia
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Rzeczywiście, brzoza jest bardzo gęsta, ale gdybyś nie napisała, że to jest brzoza, to nie poznałabym.
A dlaczego pies jest ubrany w to coś?
A dlaczego pies jest ubrany w to coś?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Bardzo fajna ta brzoza, nie sądziłem nigdy, że da się tak rozkrzewić brzozę ,może i nawet żywopłot z brzozy dało by się stworzyć?
Adrian
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To ja też dorzucę się z pytankiem. Moja brzoza ma już jakieś 5 metrów (minimum) i jest to dla mnie za dużo. Czy jeśli przytnę ją od góry (nie tylko główny stożek) dość znacznie to zahamuję trochę jej wzrost czy powinienem się liczyć z tym, że szybko wypuści coś jakby nowy główny stożek wzrostu i nadal będę miał kłopot z jej wzrostem?
Lorrie ... toż to jeszcze "dzieci" - daj im troszkę oderwać się od ziemi zanim zaczniesz się nad nimi znęcać
Połączyłam. Nie masz możliwości usunąć postu - możesz go tylko zdedytować.- aniawoj
Lorrie pisze:A takie półmetrowe to też powinnam przycinać?
Lorrie ... toż to jeszcze "dzieci" - daj im troszkę oderwać się od ziemi zanim zaczniesz się nad nimi znęcać
Połączyłam. Nie masz możliwości usunąć postu - możesz go tylko zdedytować.- aniawoj
Musisz mieć świadomość, że natury nie opanujesz (chyba, że będziesz siedział na drabinie i ścinał natychmiast wszystko co wyrośnie).
Brzozy można ciąć, ale i tak odrosną. Po 3,4 latach nie poznasz różnicy.
Ja ścinam, bo łatwiej opanować sytuację - 20, 30 letnie brzozy mogą stanowić już zagrożenie (wysokość). "Osty" jak nazywamy młode odrosty są łatwiejsze do ścinania niż pęd główny.
Aura pozwala na wykonanie zabiegu, więc do dzieła! Jeżeli mieszkasz z dala od syfu i spalin a będzie bezdeszczowa pogoda, warto skusić się o zebranie soku, którym brzoza chętnie dzieli się o ścięciu. Polecam.
Pozdro
R.
Brzozy można ciąć, ale i tak odrosną. Po 3,4 latach nie poznasz różnicy.
Ja ścinam, bo łatwiej opanować sytuację - 20, 30 letnie brzozy mogą stanowić już zagrożenie (wysokość). "Osty" jak nazywamy młode odrosty są łatwiejsze do ścinania niż pęd główny.
Aura pozwala na wykonanie zabiegu, więc do dzieła! Jeżeli mieszkasz z dala od syfu i spalin a będzie bezdeszczowa pogoda, warto skusić się o zebranie soku, którym brzoza chętnie dzieli się o ścięciu. Polecam.
Pozdro
R.
-
- 100p
Tak, brzozy odrastaja blyskawicznie dlatego scinam je co roku. Na ta sama wysokosc ok 2,5 metra. Taka wysokosc mi odpowiada.
Psiak po kastracji , kapelusz obklejony tasma, zeby nie pekal.
Psiak po kastracji , kapelusz obklejony tasma, zeby nie pekal.