Moje pierwsze oczko ANIACIOS
- ANIACIOS
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 maja 2014, o 11:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje pierwsze oczko ANIACIOS
Witam
No i stało się mąż namówił mnie na małe oczko wodne .Oczywiście niebieskooki bez zastanowienia złapał za szpadel - wykopał dziurzysko nie interesując się czy miejsce będzie dobre czy niema drzew w pobliżu jaka głębokość ... Gdy narodził się ten pomysł w jego głowie wiedziałam od razu, że jest nieprzygotowany do takiej budowy więc od razu przesiedziałam miesiąc czasu na forum czytając porady zasady i co ?? Mam mętlik w głowie i już nic nie wiem Sprawa wygląda tak :
Wykonanie folia do oczek - już wykonane - podsypane piachem pod folią zabezpieczone korzenie od drzew również foliami grubymi bardzo (nawet nie wiem skąd te folie)
-najgłębszy punkt 80 cm
-wody na razie wlane 2000l wejdzie jeszcze 500-1000(sprawdzałam na liczniku)
-kształt półokrąg (wklęsły)(nerka czy jak wy to tam nazywacie )
- 3 półki 40 cm szerokości każda
- wsadziłam roślinki z rzeki 2x jakaś trawa czy pałki 1x dostałam od teścia coś w podobie do tataraku ale to coś innego niby 5x podwodna roślinka natleniająca również z rzeki (albo okrężnica lub moczarka albo rogatek nie rozpoznaje ich jeszcze ale to na pewno któraś z nich
-Dojdą w 100% jeszcze z 5 -7 roślin po niedzieli z okolicznych stawów i sklepów
-Roślinki posadzone w donicach z dziurkami wyłożone boki firanką grubą -glina z piaskiem 1;1 - na górze opsypane 5-10 cm drobnymi kamyczkami rzecznymi
- Na rybki za wcześnie więc ich nie ma (będą za 3 tyg)
No i teraz mój najgorszy problem a w sumie problemy i licznę naprawdę na waszą pomoc...
1. Ma postać nie duża kaskada jak ją zbudować to wiem ale jaką pompę do tego wybrać tego już nie wiem .. 3000l h=4m ? Myślałam o takiej .
2. Czy filtr, który jest w takiej pompie filtruje wodę i dzięki temu będzie czystsza czy muszę dokupywać osobno filtr jeszcze do tej pompy ?
3. Dzięki kaskadzie woda będzie wystarczająco napowietrzona ? Czy przy takim małym oczku nie będzie potrzebna taka mała pompka napowietrzająca 300l- 350l ?Potrzebna czy zbędna ?
4.Myślę o workach z torfem i małżach ... Na pewno je zakupie po niedzieli
5. Wolała bym unikać środków ,,chemicznych" do poprawy wody by nie była zielona.
No to co czekam z niecierpliwością na wasze dobre rady a w razie jakiś moich wątpliwości na pewno je tu dopisze .
No i stało się mąż namówił mnie na małe oczko wodne .Oczywiście niebieskooki bez zastanowienia złapał za szpadel - wykopał dziurzysko nie interesując się czy miejsce będzie dobre czy niema drzew w pobliżu jaka głębokość ... Gdy narodził się ten pomysł w jego głowie wiedziałam od razu, że jest nieprzygotowany do takiej budowy więc od razu przesiedziałam miesiąc czasu na forum czytając porady zasady i co ?? Mam mętlik w głowie i już nic nie wiem Sprawa wygląda tak :
Wykonanie folia do oczek - już wykonane - podsypane piachem pod folią zabezpieczone korzenie od drzew również foliami grubymi bardzo (nawet nie wiem skąd te folie)
-najgłębszy punkt 80 cm
-wody na razie wlane 2000l wejdzie jeszcze 500-1000(sprawdzałam na liczniku)
-kształt półokrąg (wklęsły)(nerka czy jak wy to tam nazywacie )
- 3 półki 40 cm szerokości każda
- wsadziłam roślinki z rzeki 2x jakaś trawa czy pałki 1x dostałam od teścia coś w podobie do tataraku ale to coś innego niby 5x podwodna roślinka natleniająca również z rzeki (albo okrężnica lub moczarka albo rogatek nie rozpoznaje ich jeszcze ale to na pewno któraś z nich
-Dojdą w 100% jeszcze z 5 -7 roślin po niedzieli z okolicznych stawów i sklepów
-Roślinki posadzone w donicach z dziurkami wyłożone boki firanką grubą -glina z piaskiem 1;1 - na górze opsypane 5-10 cm drobnymi kamyczkami rzecznymi
- Na rybki za wcześnie więc ich nie ma (będą za 3 tyg)
No i teraz mój najgorszy problem a w sumie problemy i licznę naprawdę na waszą pomoc...
1. Ma postać nie duża kaskada jak ją zbudować to wiem ale jaką pompę do tego wybrać tego już nie wiem .. 3000l h=4m ? Myślałam o takiej .
2. Czy filtr, który jest w takiej pompie filtruje wodę i dzięki temu będzie czystsza czy muszę dokupywać osobno filtr jeszcze do tej pompy ?
3. Dzięki kaskadzie woda będzie wystarczająco napowietrzona ? Czy przy takim małym oczku nie będzie potrzebna taka mała pompka napowietrzająca 300l- 350l ?Potrzebna czy zbędna ?
4.Myślę o workach z torfem i małżach ... Na pewno je zakupie po niedzieli
5. Wolała bym unikać środków ,,chemicznych" do poprawy wody by nie była zielona.
No to co czekam z niecierpliwością na wasze dobre rady a w razie jakiś moich wątpliwości na pewno je tu dopisze .
Pozdrawiam Ania
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje pierwsze oczko i wiele niewiadomych... Potrzebne dobre
Pierwsza sprawa wstaw zdjęcie. Następna to 80cm troszkę mało na hodowlę ryb. Jakie ryby będą?
- ANIACIOS
Nie mówiła bym tu raczej o hodowli ryb 3 karasie ozdobne ??? jak by nie daj Bóg sie rozmnożyły mój mąż sobie z nimi poradzi Ale nie pora i nie czas o tym myśleć. Woda bedzie nalana oczywiście boki trzeba gdzieniegdzie jeszcze wypoziomować, dowieśc kamieni . Pompe mam zamiar zakupić 3000l podłączyc pod nią filtr własnej roboty i kaskadę . Tylko zastanawiam się czy z filtra prosto na kaskadę czy osobno jedno wyjście na filtr a drugie na kaskadę i czy taka pompa to pociągnie kaskada (max 50 cm )ma powstać w mojej kałuży jak to pewnie niektórzy nazwą poświęciłam się i wlazłam do tej wody zmierzyłam ile będzie do dna -90 cm . Woda będzie wyżej niż poziom trawnika, musiałam jakoś ratować błędy niebieskookiego Założył folie na murek kiedy mu mówiłam aby zostawil z 50 cm ziemi od każdej strony ogrodzeń . Jednak gdy jajko mądrzejsze od kury...Teraz jest problem z umocowaniem tej foli .. Może coś poradzicie.w zbiorniku jest na razie 1,800 l więc jak widać coś tam jeszcze wejdzie Przytargałam coś(rośliny) z rzeki niech na razie będzie . Nie skończone moje bajoro a już żabką musiałam ułożyć z kamyczków wyjście czuje po kościach, że większość z was zaczynała od takich małych kałuż .Ja chciałam większe takie chociaż 5m3 ale mojego przegadać...
Pozdrawiam Ania
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 gru 2010, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam mogę ci powiedzieć że sam pomysł jest dobry co chodzi o zrobienie oczka ale trzeba to zrobić z ,,głową'' i wtedy ma się satysfakcję ze swojej pracy .Na początku największy błąd wciśnięcie oczka pod samo ogrodzenie ,moim skromnym zdaniem 1m to minimum , druga sprawa jeśli teren nie jest zbyt zaniżony ,nie powinno się w koło robić wysokiego nasypu gdyż nie wygląda to dobrze i trudno pózniej zamaskować folię .Głębokość oczka 80/90 cm to minimum .Nie jest dobrze jak blisko rosną drzewa liściaste , w jesieni to masakra ,miałem u siebie tylko 1 wierzbę no i poszła na opał !Co chodzi o kaskadę i pompę u mnie pracuje o wydajności 3600l/godz. Oczko 4/5 tys litrów Wysokość kaskady od powierzchni oczka 60/70 cm nie jest to Niagara niestety. Wydajność pompy wydaję się być duża jak do takiego oczka , lecz w praktyce tak nie jest ,pompa musi pokonać ileś tam metrów rurki u mnie to plastik 3/4cala (ok 20 mm) 70 cm wzniesienia i filtr zrobiony z beczki 80l zasilany od dołu (odpływ na górze ) który jest wkopany w kaskadę i z którego wypływa woda na kaskadę.Z tych 3600 l zrobiło może 1200 /1500 l.Każdy sam decyduje co i jak a warto wykorzystać rozwiązania i pomysły innych.
- ANIACIOS
Miałam pokazać co wyszło a jakoś czasu nie było .... Oczywiście jak to bywa u początkujących ,,oczkomaniaków" popełniliśmy wiele błędów ..
Po 1 przy samym ogrodzeniu ..
Po 2 za blisko drzew
I w związku z tym powstanie nowe i większe oczko już na wiosnę Przemyślane i mam nadzieję , że bez nowych ,,wtop" Stwierdzam w sumie , że woda była przejrzysta chociaż nie mam z tego najlepszego okresu zdjęć . Dużą rolę odgrywały na pewno rośliny . Już po tygodniu umieszczenia ich w oczku można było zauważyć śmiało worki z torfem i słomą na dnie .. Ach no i torf z słomą tez pewnie spełniły swoje zadanie ;)
A tu fotki efektu końcowego
No i warunki w oczku chyba były dobre bo już pierwszego roku dorobiłam się maluchów
No tylko teraz się zastanawiam kiedy najlepszy okres jest na przebudowę oczka ??? ..Albo inaczej na budowę nowego !
Po 1 przy samym ogrodzeniu ..
Po 2 za blisko drzew
I w związku z tym powstanie nowe i większe oczko już na wiosnę Przemyślane i mam nadzieję , że bez nowych ,,wtop" Stwierdzam w sumie , że woda była przejrzysta chociaż nie mam z tego najlepszego okresu zdjęć . Dużą rolę odgrywały na pewno rośliny . Już po tygodniu umieszczenia ich w oczku można było zauważyć śmiało worki z torfem i słomą na dnie .. Ach no i torf z słomą tez pewnie spełniły swoje zadanie ;)
A tu fotki efektu końcowego
No i warunki w oczku chyba były dobre bo już pierwszego roku dorobiłam się maluchów
No tylko teraz się zastanawiam kiedy najlepszy okres jest na przebudowę oczka ??? ..Albo inaczej na budowę nowego !
Pozdrawiam Ania
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Kontakt:
Zawsze jest dobra pora, np. ja wykopałam sobie takie małe na fontannę i drobną roślinność przed przerwą świąteczną w grudniNo tylko teraz się zastanawiam kiedy najlepszy okres jest na przebudowę oczka ??? ..Albo inaczej na budowę nowego !
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 lut 2015, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zanim damy do wody torf czy słomę warto zrobić jej badania. Tak to mamy zwykłą loterię - uda się lub nie uda.
- ANIACIOS
Tak jak obiecałam powstaje nowe oczko . Człowiek z większą wiedzą wie jak do czego się zabrać .
Więc tak od początku ... Moja 2 letnia kałuża miała 2000l i max głębokość 80 cm i o dziwo ryby zimowały była tragedią konstrukcji, wykonania, za wysokie brzegi, problem z maskowaniem foli, oko przy samym ogrodzeniu bez możliwości dojścia i ta czereśnia nad samym oczkiem ... Daję fotkę jak było
Na tą chwilę nowe oczko ma wlane 5000l -( sprawdzone z licznikiem ) i na moje oko wejdzie jeszcze z 1000l . Maksymalna głębokość 140 cm.. Pierw prace wykopaliskowe
Układanie foli
zalewanie wodą
Maskować folię, doniczki i pierwszą półkę chcę kamieniami . To zarys mniej więcej jak ma to wyglądać
Oczywiście dojdzie obsada oczka . Planuję dodatkowe pałki, sitowia, kaczeńce, mięty,żabieńce itd itd chociaż na pierwszy rzut z 20 roślinek. Myślę w przyszłym tygodniu zakupić i dosadzić .Na tą chwilę chodzi filtr z lampą UV, dosypałam trigger-3 . Trigger dosypany do oczka jak i do filtra. posiadam napowietrzacz jeszcze nie podłączony. W sobotę ruszamy po kamienie kończymy brzegi .
Ah nie mogę się doczekać obsady brzegów oczka bylinami ale się nie spieszę ... wiem że przy budowie kaskady mój niebieskooki wszystko mi zadepta
Na tą chwilę są w wodzie :
5 Osok
Długa doniczka irysa
mała doniczka irysa
długa doniczka trawy nie wiem jakiej z rzeki przytargałam
pałki x2
sitowie
2 lilie Attraction i Albida ( no tak nazwy to nie wiem czy poprawie napisałam )Tą lilię (,,Attraction") wsadziłam na 1,40 m ona wyjdzie ???
grążel x1
Ryb nie ma za to jakie pijawki są wszędzie co znalazłam likwidowałam . Najwięcej w koszach z liliami i w pompce co płukałam pompkę te obrzydlistwo wychodziło, podejrzewam że cały czas tam są
Przepraszam za bałagan ale kolej rzeczy przy budowie
Więc tak od początku ... Moja 2 letnia kałuża miała 2000l i max głębokość 80 cm i o dziwo ryby zimowały była tragedią konstrukcji, wykonania, za wysokie brzegi, problem z maskowaniem foli, oko przy samym ogrodzeniu bez możliwości dojścia i ta czereśnia nad samym oczkiem ... Daję fotkę jak było
Na tą chwilę nowe oczko ma wlane 5000l -( sprawdzone z licznikiem ) i na moje oko wejdzie jeszcze z 1000l . Maksymalna głębokość 140 cm.. Pierw prace wykopaliskowe
Układanie foli
zalewanie wodą
Maskować folię, doniczki i pierwszą półkę chcę kamieniami . To zarys mniej więcej jak ma to wyglądać
Oczywiście dojdzie obsada oczka . Planuję dodatkowe pałki, sitowia, kaczeńce, mięty,żabieńce itd itd chociaż na pierwszy rzut z 20 roślinek. Myślę w przyszłym tygodniu zakupić i dosadzić .Na tą chwilę chodzi filtr z lampą UV, dosypałam trigger-3 . Trigger dosypany do oczka jak i do filtra. posiadam napowietrzacz jeszcze nie podłączony. W sobotę ruszamy po kamienie kończymy brzegi .
Ah nie mogę się doczekać obsady brzegów oczka bylinami ale się nie spieszę ... wiem że przy budowie kaskady mój niebieskooki wszystko mi zadepta
Na tą chwilę są w wodzie :
5 Osok
Długa doniczka irysa
mała doniczka irysa
długa doniczka trawy nie wiem jakiej z rzeki przytargałam
pałki x2
sitowie
2 lilie Attraction i Albida ( no tak nazwy to nie wiem czy poprawie napisałam )Tą lilię (,,Attraction") wsadziłam na 1,40 m ona wyjdzie ???
grążel x1
Ryb nie ma za to jakie pijawki są wszędzie co znalazłam likwidowałam . Najwięcej w koszach z liliami i w pompce co płukałam pompkę te obrzydlistwo wychodziło, podejrzewam że cały czas tam są
Przepraszam za bałagan ale kolej rzeczy przy budowie
Pozdrawiam Ania
Jeśli chodzi o lilie wodne to na początku przenieś je na płytsze stanowisko, a jak wypuszczą liście na powierzchni wody, wtedy stopniowo przenoś na głębsze stanowisko.
-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
wszystko zależy z jakiego źródła pozyskane są lilie, jeżeli kłącza są dorodne od razu można je wrzucić na docelową głębokość
jeżeli z kiepskiego, to trzeba postąpić tak jak mówi maro18
sprawa następna, najlepszy termin na budowę oczka - według mojej oceny jest to początek wiosny
zanim ruszy wegetacja roślin i wpuścimy ryby, problem zielonego zakwitu glonów jednokomórkowych załatwi nam plankton
do momentu ustalenia się równowagi biologicznej to najlepszy sposób na "zieloną wodę"
jak odbiją rośliny to możemy pomyśleć o zarybianiu
chyba, że mamy już zbiornik z roślinami w pojemnikach w pełnej wegetacji, to zabawę możemy rozpocząć później
jeżeli z kiepskiego, to trzeba postąpić tak jak mówi maro18
sprawa następna, najlepszy termin na budowę oczka - według mojej oceny jest to początek wiosny
zanim ruszy wegetacja roślin i wpuścimy ryby, problem zielonego zakwitu glonów jednokomórkowych załatwi nam plankton
do momentu ustalenia się równowagi biologicznej to najlepszy sposób na "zieloną wodę"
jak odbiją rośliny to możemy pomyśleć o zarybianiu
chyba, że mamy już zbiornik z roślinami w pojemnikach w pełnej wegetacji, to zabawę możemy rozpocząć później
pozdrawiam
Jacek
Jacek
- ANIACIOS
Ta lilia którą postawiłam na 1,40 m posadziłam zeszłego roku na głębokości 0,80 m a liście widać było chciały jeszcze iść w górę. Lilia miała od maja do września 8 kwiatów jeden po drugim ... Więc myślę, że da radę bo nie uśmiecha mi się teraz po nią nurkować . Biała która nie kwitła zeszłego roku posadziłam na 0,60 m . więc powinna dać radę ..
Pozdrawiam Ania
Aniu nie chce cie martwić, ale ze zdjęć widać ze użyliście chyba niewłaściwą folie do hydroizolacji. Jeśli to jest zwykła folia budowlana to oczko nie przeżyje pierwszej zimy.