Witam w moim egzotycznym świecie
- krysia1503
- 200p
- Od: 26 kwie 2010, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam w moim egzotycznym świecie
Od czasu gdy zaczęło się moje szaleństwo z kwiatkami, przez mój dom przewinęło się wiele roślin. Z czasem upodobania się zmieniały i jedne wydawałam znajomym a pozyskiwałam kolejne okazy. W sumie, świat roślin jest tak piękny, że nie można się nim oprzeć. Zawsze jest jednak dylemat - GDZIE TO WSZYSTKO POMIEŚCIĆ ???
To co akurat pozostało ze mną będę stopniowo pokazywać.
Zacznę od moich Kalamondyn, które są ze mną już 29 lat. Nadmienię, że mam dość bogatą kolekcję cytrusów.
Cytryna skierniewicka - jedna z kilku.
Figi w tunelu foliowym - w tym roku owocują jak szalone.
A tu niespodzianka. Zdobyłam z myślą że to passiflora. Na wiosnę sadzonka ruszyła całą parą i ukazały się malutkie pączusie, ale nie podobne do passiflory. Poza tym roślina nie wytwarzała wąsów czepnych. No i wyszło szydło z worka - mam Arystolochię .
To co akurat pozostało ze mną będę stopniowo pokazywać.
Zacznę od moich Kalamondyn, które są ze mną już 29 lat. Nadmienię, że mam dość bogatą kolekcję cytrusów.
Cytryna skierniewicka - jedna z kilku.
Figi w tunelu foliowym - w tym roku owocują jak szalone.
A tu niespodzianka. Zdobyłam z myślą że to passiflora. Na wiosnę sadzonka ruszyła całą parą i ukazały się malutkie pączusie, ale nie podobne do passiflory. Poza tym roślina nie wytwarzała wąsów czepnych. No i wyszło szydło z worka - mam Arystolochię .
- krysia1503
- 200p
Re: Witam w moim egzotycznym świecie
Witaj Kamil . Taki tunel to super sprawa. Miał być na pomidorki i ogórki, a wyszło jak wyszło. W tym roku zamieszkały w nim passiflory i trochę innej egzotyki. Poza tym przydał się do rozmnażania roślin, bo to i temperatura i wilgotność odpowiednia.
- Tryamour
- 500p
- Od: 22 cze 2010, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kalamondyny imponujące Z niecierpliwością czekam na resztę cytrusów i już sobie wyobrażam ten piękny zapach,którym Cię otaczają A kokornak piękny.
- Malachitek
- 1000p
- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Łał, te kalamondyny naprawdę robią wrażenie - podziwiam... czy przez tyle lat miewałaś z nimi kiedyś jakieś problemy?
I arystolochia - bardzo oryginalne kwiaty. A w tle i tak widać passiflorę?
I arystolochia - bardzo oryginalne kwiaty. A w tle i tak widać passiflorę?
- krysia1503
- 200p
Miło mi że Kalamondyny Wam się podobają. Na początku przygody z cytrusami miałam problemy.Wtedy, 29 lat temu to była nowość i popełniałam masę błędów. Nie było wiadomości o roślinach egzotycznych tak jak teraz. No cóż, trening czyni mistrza,a cytrusy nie dały się tak łatwo złamać. Teraz cytrusy nie stanowią dla mnie problemu. Wiosną eksmituję je na ogródek, a zimę spędzają w chłodnym pomieszczeniu, gdzie temperatura nie spada poniżej zera i nie przekracza 10 stopni.
Prócz cytrusów są jeszcze inne kwitnące .
Clerodendron
Kwitnie Skrzydłokwiat
Pelargonie zapachowe - pomarańczowa, cytrynowa, sosnowa i eukaliptusowa
Prócz cytrusów są jeszcze inne kwitnące .
Clerodendron
Kwitnie Skrzydłokwiat
Pelargonie zapachowe - pomarańczowa, cytrynowa, sosnowa i eukaliptusowa
-
- 50p
- Od: 18 mar 2011, o 12:27
Witaj Krysiu
bardzo spodobało mi się Twoje clerodendrum.Jaka to odmiana wiesz może?Ja mam odmianę która kwitnie białymi motylkami Reszta roślinek też oczywiście zasługuje na pochwały
bardzo spodobało mi się Twoje clerodendrum.Jaka to odmiana wiesz może?Ja mam odmianę która kwitnie białymi motylkami Reszta roślinek też oczywiście zasługuje na pochwały
- krysia1503
- 200p
Dzięki za odwiedzenie mojego wątku .
Piotrek - Skierniewicka owocuje mi już 29 lat.To była sadzonka pobrana z rośliny owocującej i ukorzeniona.
Edyradka - To Clerodendrum ugandense. Właśnie niedawno wpadło mi do koszyka w Centrum Ogrodniczym . Jak ja uwielbiam takie zakupy .
Po raz drugi w tym sezonie Polygala Mirtyfolia obsypała się kwiatkami.
Parę skrętniczków z moich zbiorów.
Piotrek - Skierniewicka owocuje mi już 29 lat.To była sadzonka pobrana z rośliny owocującej i ukorzeniona.
Edyradka - To Clerodendrum ugandense. Właśnie niedawno wpadło mi do koszyka w Centrum Ogrodniczym . Jak ja uwielbiam takie zakupy .
Po raz drugi w tym sezonie Polygala Mirtyfolia obsypała się kwiatkami.
Parę skrętniczków z moich zbiorów.
- Malachitek
- 1000p
- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Skrętniki piękne, ale zaintrygował mnie ten Clerodendron - ma świetne kwiaty! Będziesz go zimowała w domu na parapecie czy w chłodnym razem z cytrynami?
- krysia1503
- 200p
- lucy23-61
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Jestem u ciebie, witam, faktycznie Kalmondyny wrażenie robią, mam taką iluśletnią mandarynkę, owoce bywają, jadalne toto jednak nie jest.
A jak zimujesz passiflory?
Kokornak fajny, ale chyba nie zimuje na zewnątrz, mój z wielgachnymi liśćmi dobrze sobie radzi już którąś zimę, ale kwiatuszki ma niepozorne.
A jak zimujesz passiflory?
Kokornak fajny, ale chyba nie zimuje na zewnątrz, mój z wielgachnymi liśćmi dobrze sobie radzi już którąś zimę, ale kwiatuszki ma niepozorne.
- krysia1503
- 200p
Hej Lucynko
Pewnie masz Mandarynkę Rangpur. Jej owoce nie są smaczne, a może lepsze było by określenie - bez smaku.
Passiflorom oddałam jeden pokój do dyspozycji. Jedynie Passiflora Caerulea zimuje razem z cytrusami w chłodzie. Jeśli chodzi o Kokornak, to mam go pierwszy rok.To znaczy późną jesienią zdobyłam kawałek pędu z myślą o tym że to passiflora - no.....podobne było. Teraz okazało się że to Kokornak, ale jakże piękny. Jeszcze się nie wgłębiałam w tajniki zimowania, póki co, muszę nacieszyć nim oczy.
Pewnie masz Mandarynkę Rangpur. Jej owoce nie są smaczne, a może lepsze było by określenie - bez smaku.
Passiflorom oddałam jeden pokój do dyspozycji. Jedynie Passiflora Caerulea zimuje razem z cytrusami w chłodzie. Jeśli chodzi o Kokornak, to mam go pierwszy rok.To znaczy późną jesienią zdobyłam kawałek pędu z myślą o tym że to passiflora - no.....podobne było. Teraz okazało się że to Kokornak, ale jakże piękny. Jeszcze się nie wgłębiałam w tajniki zimowania, póki co, muszę nacieszyć nim oczy.
- Tryamour
- 500p
- Od: 22 cze 2010, o 22:03
Jak miło się spędza czas wśród Twoich roślinek Lilie wodne urzekające Może zrobię sobie oczko wodne w ogrodzie
- ewa321
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
Krysiu - a czy to kwitnienie skrzydłokwiata to jest u Ciebie "normalne"?
Jeżeli tak, to co Ty mu robisz, że tak strzela kwiatami? Moje w życiu w takiej ilości jednocześnie nie kwitły, cudo
Jeżeli tak, to co Ty mu robisz, że tak strzela kwiatami? Moje w życiu w takiej ilości jednocześnie nie kwitły, cudo
Pozdrawiam i zapraszam