Moja kolekcja storczyków
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja kolekcja storczyków
Witam serdecznie!
Jestem nowa na forum aczkolwiek do tej pory (od 3 lat) samotnie zajmowałam się i cieszyłam moją kolekcją storczyków. Postanowiłam to zmienić i się pochwalić tym co mam (jeśli uda mi się zrobić fajne zdjęcia ).
a oto obiecane zdjęcia:
na zdjęciach: phal. biała hybryda, cambria nelly isler, nowy nabytek-cymbidium lowianum, paphiopedilum insigne:
Jestem nowa na forum aczkolwiek do tej pory (od 3 lat) samotnie zajmowałam się i cieszyłam moją kolekcją storczyków. Postanowiłam to zmienić i się pochwalić tym co mam (jeśli uda mi się zrobić fajne zdjęcia ).
a oto obiecane zdjęcia:
na zdjęciach: phal. biała hybryda, cambria nelly isler, nowy nabytek-cymbidium lowianum, paphiopedilum insigne:
-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
-
dalej: małe sadzonki phal. equestris wyciągnięte jakiś czas temu z agaru i phal. hybryda (nn):
Dwa phalaenopsis'y liodoro jedno po przejściach (wełnowce) wypuszczające nowe pędy kwiatowe (dwa)i drugie kwitnące po raz pierwszy odkąd je mam (po roku) i wypuszcza też drugi pęd kwiatowy :
cd. mała sadzonka wyciągnięta z agaru jakiś czas temu phal. pallens i kwitnący (pachnie! )- Phal. princess kaiulanii Miki (tablica lepowa wetknięta prewencyjnie gdyż te storczyki lubią mieć naprawdę mokro):
dziękuje bardzo za pomoc! dopiero poznaje możliwości tego forum. Jakoś idzie ładowanie zdjęć powoli...:P
Dwa phalaenopsis'y liodoro jedno po przejściach (wełnowce) wypuszczające nowe pędy kwiatowe (dwa)i drugie kwitnące po raz pierwszy odkąd je mam (po roku) i wypuszcza też drugi pęd kwiatowy :
cd. mała sadzonka wyciągnięta z agaru jakiś czas temu phal. pallens i kwitnący (pachnie! )- Phal. princess kaiulanii Miki (tablica lepowa wetknięta prewencyjnie gdyż te storczyki lubią mieć naprawdę mokro):
dziękuje bardzo za pomoc! dopiero poznaje możliwości tego forum. Jakoś idzie ładowanie zdjęć powoli...:P
-
-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
Masz piękne rośliny, ale tej PK 'Miki' chyba czas zmienić mech na świeży
Fajne maluszki wyciągnięte z agaru
Ładowanie może idzie długo, bo zdjęcia są duże Warto je poobracać, bo trochę cieżko się ogląda
Ładowanie może idzie długo, bo zdjęcia są duże Warto je poobracać, bo trochę cieżko się ogląda
-
Na zdjęciach: zdechlaczek moja porażka phal. violacea X malaysia zakwitł w tamtym roku i z tej euforii niestety przenawoziłam ją ale ma oznaki życia są 2 korzonki wychodzi nowy listek, więc w przyszłym roku może zakwitnie-pachnie przepięknie (ten storczyk botaniczny jest b. b. wrażliwy na przenawożenie), tylna bulwa promeanea limelight X xanthina, którą próbuje ukorzenić (pod plastikowym kapturkiem, posadzona w sphagnum) i sama promeanea limelight X xanthina(nowy nabytek):
-- 18 lip 2014, o 23:47 --
-- 18 lip 2014, o 23:47 --
Sphagnum u PK Miki było wymieniane zaraz po zakupie tzn w lutym tego roku. Ma dosyć sporo słońca i glony porosły osłonkę- sphagnum nie jest zbite i nie ma brzydkiego zapachu. Nie mam pomysłu jak się pozbyć glonów tak, żeby mój kwiatek nadal kwitł. Pachnie cudownie b. intensywnie polecam! Może masz jakiś sprawdzony sposób na glony (oprócz wymiany podłoża)?Callanthe pisze:Masz piękne rośliny, ale tej PK 'Miki' chyba czas zmienić mech na świeży
-
tzn nie osłonkę tylko doniczkę:)
callanthe dodając do sphagnum dodatków rozluźniasz podłoże więcej powietrza=szybszy wzrost
callanthe dodając do sphagnum dodatków rozluźniasz podłoże więcej powietrza=szybszy wzrost
-
Phal. hybryda biała kwitnienie 2013 aż 4 pędy miała! Strasznie się wysiliła, a później przez atak przędziorków z którymi walczyłam naturalnymi metodami (i się udało ) musiałam jej 2 pędy obciąć, bo uschły. Biedak miał dużo szczęścia.
-- 19 lip 2014, o 12:55 --
A to Phal violacea var malaysia kwitnienie z 2013 (wiosna-lato), obecnie niestety zdechlak ale jak kwitł pachniał cudownie.
-- 19 lip 2014, o 12:55 --
A to Phal violacea var malaysia kwitnienie z 2013 (wiosna-lato), obecnie niestety zdechlak ale jak kwitł pachniał cudownie.
Ładna kolekcja, niezłe nabytki.
-
Dziękuje wam bardzo za słowa uznania , to naprawdę b. skromna kolekcja i staram się przynajmniej na razie nic już nie kupować(trudno się powstrzymać,bo ostatnio promenaea została kupiona jako sadzonka wraz z cymbidium lowianum ), bo będę się przeprowadzać i aż się boje pomyśleć co będzie przy tej przeprowadzce albo po grrr.
-
Najnowszy zakup z dziś tylko 9.99zł . Jeden kupiony w obi drugi w tesco. Wiem wiem nie ucinamy pędów falenopsisom ale stwierdziłam, że one są biedne i że i tak przekwitają (ten w ciapki prawie nie miał korzeni) więc postawiłam na chwilę obecną na samą roślinę, żeby szła w korzenie. Podłoże wymienione na keramzyt (chcę sprawdzić uprawę semi-hydro). Drugi o kolorze papieskim miał biedne kwiaty ale za to system korzeniowy piękny. Pędów z kwiatami nie wyrzucałam dobrze się komponują w wazonie z białą hortensją:) Jak tylko dojdą do siebie i wypuszczą nowe pędy kwiatowe to wstawię zdjęcia.
A tymczasem mój zakup:
-- 20 lip 2014, o 18:21 --
a tym ostatnim zdjęciu widać tego storczyka, który miał kwiaty w ciapki. Kwiaty były ładne ale system korzeniowy marny. Dlatego z dwóch stron wsparty jest podpórkami szczepionymi ze sobą na górze spinką. Taki mały trick by roślina się nie ruszała
A tymczasem mój zakup:
-- 20 lip 2014, o 18:21 --
a tym ostatnim zdjęciu widać tego storczyka, który miał kwiaty w ciapki. Kwiaty były ładne ale system korzeniowy marny. Dlatego z dwóch stron wsparty jest podpórkami szczepionymi ze sobą na górze spinką. Taki mały trick by roślina się nie ruszała
Masz jeszcze bez czy mnie wzrok myli Uważaj bo w bzie jest dużo kleszczy
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
Radosław
-
To nie bez tylko kwiatki białej hortensji . Zakupiłam tylko dwa storczyki. Ucięłam im pędy kwiatowe przy zmianie doniczek na nowe takiego samego rozmiaru i zmianie podłoża na keramzyt. Pędy kwiatowe wstawiłam do wazonu