Storczykowy festiwal kwiatów -Lady H
Storczykowy festiwal kwiatów -Lady H
Witam serdecznie
Storczykowy wątek przeglądam od dawna i w końcu postanowiłam założyć własny
Wszystko zaczęło się 5 lat temu kiedy podczas zakupów w markecie mąż kupił mi storczyka z okazji "bez okazji".
Kwiatek kwitł przez kilka miesięcy i sprawił mi tyle radości że zaczęły się pojawiać kolejne i kolejne....Jeszcze do niedawna moja kolekcja liczyła ponad 70 sztuk ale względy zdrowotne zmusiły mnie do zmniejszenia ilości i część storczyków zmieniła właściciela .Obecnie posiadam 49 sztuk..
Phalaenopsis -21
Phalaenopsis miniaturka-8
Encylia miniaturka -1
Dendrobium phalaenopsis -2
Dendrobium typu nobile-1
Paphiopedilum -3
Cattleya -2
Cambriowate-11(oncidium,beallara,brassada,miltonia,zygopetalum,Nelly Isler i inne których nazw nie znam )
Wszystkie moje roślinki to marketowe hybrydy i spora część z nich została zakupiona za grosze z przeceny a mimo to chętnie rosną i kwitną
Na początek przedstawiam swojego "pierworodnego " oraz wygląd ogólny moich podopiecznych
Storczykowy wątek przeglądam od dawna i w końcu postanowiłam założyć własny
Wszystko zaczęło się 5 lat temu kiedy podczas zakupów w markecie mąż kupił mi storczyka z okazji "bez okazji".
Kwiatek kwitł przez kilka miesięcy i sprawił mi tyle radości że zaczęły się pojawiać kolejne i kolejne....Jeszcze do niedawna moja kolekcja liczyła ponad 70 sztuk ale względy zdrowotne zmusiły mnie do zmniejszenia ilości i część storczyków zmieniła właściciela .Obecnie posiadam 49 sztuk..
Phalaenopsis -21
Phalaenopsis miniaturka-8
Encylia miniaturka -1
Dendrobium phalaenopsis -2
Dendrobium typu nobile-1
Paphiopedilum -3
Cattleya -2
Cambriowate-11(oncidium,beallara,brassada,miltonia,zygopetalum,Nelly Isler i inne których nazw nie znam )
Wszystkie moje roślinki to marketowe hybrydy i spora część z nich została zakupiona za grosze z przeceny a mimo to chętnie rosną i kwitną
Na początek przedstawiam swojego "pierworodnego " oraz wygląd ogólny moich podopiecznych
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczykowy festiwal kwiatów -Lady H
Witaj Halinko kwieciście u Ciebie! wprost cudnie!
Witaj Natka jako pierwsza w moim wątku
-
- 200p
- Od: 17 lut 2014, o 13:22
jejku jak dużo piękności Podziwiam za ilość miniaturek bo u mnie to jakoś nie dają rady
-
- 200p
nawet jak kwitną to je przesadzasz? moje marnieją w oczach w sumie już tylko jedna mi została, którą udało mi się odratować... jakoś nie mam do nich ręki
-
Halinko masz rację ja każdy nowy nabytek przesadzam. Prawidłowo
Miniaturki od razu przesadzam.Nigdy się nie zdarzyło żeby z tego powodu straciły kwiaty natomiast jedna bez przesadzenia padła w tym zbitym ,sklepowym podłożumarzenka89 pisze:nawet jak kwitną to je przesadzasz? moje marnieją w oczach w sumie już tylko jedna mi została, którą udało mi się odratować... jakoś nie mam do nich ręki
-
- 200p
dziękuję za odpowiedź chyba zainwestuję w jeszcze jedną miniaturkę i od razu przesadzę ;) a jaka mieszanka podłoża? sam mech?
Ja mieszam podłoże do storczyków extra drobne z seramisem i skorupkami cedrowymi i namaczam podobnie jak duże doniczki.Nie umiem wyczuć mchu
-
Halinko masz rację ciężko wyczuć mech jak podlewać, na pewno częściej trzeba zmieniać podłoże (przynajmniej raz do roku- zależy od stopnia rozkładu podłoża) ale powiem szczerze, że to dość dobry materiał do hodowli w szczególności maluchów czy też odmian botanicznych. Seramis czy skorupki cedrowe to też dość dobry materiał, fajnie trzyma wilgoć.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lip 2014, o 17:06
Matko, ile storczyków Ile czasu zajęło Ci zgromadzenie takiej pięknej kolekcji?