Czy to zgorzel kory?
Czy to zgorzel kory?
Witam wszystkich. Jestem nowym i całkowicie "zielonym" użytkownikiem tego forum (dzisiaj się zarejestrowałem).
Mam własny ogród dopiero od kilku lat. W zasadzie odziedziczyłem ogród razem z działką na której wybudowałem sobie domek.
Sa tutaj różne drzewa (owocowe, iglaste i liściaste)
Dwa lata temu przesadziłem małą brzozę o wysokości około 1,5 m. Od tego czasu urosła około 100% (teraz około 3 m)
Wczoraj przy koszeniu działki zauważyłem na pniu, tuż nad ziemią głęboki ubytek kory i zbrązowienie o wielkości około 5 x 6 cm z ciemnobrunatnym wyciekiem. Ubytek w pniu w mojej ocenie obejmuje około 1/4 powierzchni przekroju pnia. Wygląda tak jakby brzoza gniła. Sądzę, że uszkodzenie mogło powstać przy koszeniu (zahaczyłem kosiarką 1-2 m-ce temu ?).
Sprawdziłem w googlach, że to może być zgorzel kory. Kupiłem preparat: MAŚĆ OGRODNICZA GRZYBOBÓJCZA Funaben 350g
Proszę o obejrzenie zdjęć i ewentualne potwierdzenie rozpoznania choroby i leczenia.
Pierwsze zdjęcie to drzewo w całości (w celu ustalenia jaka to jest brzoza, to coś na dole to taka plastikowa tuleja w celu ochrony w czasie koszenia, niestety założona po fakcie uszkodzenia: w właśnie w tym miejscu jest choroba)
Pozostałe to zdjęcia uszkodzonego pnia.
pozdrawiam i dziękuję
yacup
Mam własny ogród dopiero od kilku lat. W zasadzie odziedziczyłem ogród razem z działką na której wybudowałem sobie domek.
Sa tutaj różne drzewa (owocowe, iglaste i liściaste)
Dwa lata temu przesadziłem małą brzozę o wysokości około 1,5 m. Od tego czasu urosła około 100% (teraz około 3 m)
Wczoraj przy koszeniu działki zauważyłem na pniu, tuż nad ziemią głęboki ubytek kory i zbrązowienie o wielkości około 5 x 6 cm z ciemnobrunatnym wyciekiem. Ubytek w pniu w mojej ocenie obejmuje około 1/4 powierzchni przekroju pnia. Wygląda tak jakby brzoza gniła. Sądzę, że uszkodzenie mogło powstać przy koszeniu (zahaczyłem kosiarką 1-2 m-ce temu ?).
Sprawdziłem w googlach, że to może być zgorzel kory. Kupiłem preparat: MAŚĆ OGRODNICZA GRZYBOBÓJCZA Funaben 350g
Proszę o obejrzenie zdjęć i ewentualne potwierdzenie rozpoznania choroby i leczenia.
Pierwsze zdjęcie to drzewo w całości (w celu ustalenia jaka to jest brzoza, to coś na dole to taka plastikowa tuleja w celu ochrony w czasie koszenia, niestety założona po fakcie uszkodzenia: w właśnie w tym miejscu jest choroba)
Pozostałe to zdjęcia uszkodzonego pnia.
pozdrawiam i dziękuję
yacup
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy to zgorzel kory?
Co do koszenia, to nie wiem czym by było trzeba kosić aby spowodować takie uszkodzenie. Ale to akurat mało istotne... Zanim zaczniesz czymkolwiek smarować to w pierwszym rzucie młotek i dłuto. Gdy rana będzie czysta to dopiero można się bawić w opatrunki...
Wygląda jakby ktoś zahaczył czymś bardzo ostrym na dużej powierzchni drzewka,najpierw jak słusznie mowa o tym powyżej- musisz dokładnie oczyścić ranę a potem opatrywać.
regulamin forum
Prawdopodobnie zahaczyłem kosiarką ale lekko, być może uszkodziłem lekko korę na powierzchni kilku centymetrów. Żadnym czołgiem nie jeździłem między drzewkami . Wszystkie drzewa jakie mam na działce odziedziczyłem razem z działką a to jest jedyne które sam zasadziłem i dlatego mi zależy, żeby przeżyło. A kosiarkę mam taką Husquarnę z wyrzutem trawy od góry do kosza z takim bocznym kanałem, który znajduje się z prawej strony kosiarki i podnosi się do góry (może nim zahaczyłem .. jest plastikowy .. nie wiem)
Zrobiłem tak jak zaleciliście mi
Oczyściłem do zdrowego drewna, zabezpieczyłem funabenem i potem jeszcze psiuknąłem topsinem po pniu
Poniżej zdjęcia.
Dobrze zrobiłem, czy źle?
Zrobiłem tak jak zaleciliście mi
Oczyściłem do zdrowego drewna, zabezpieczyłem funabenem i potem jeszcze psiuknąłem topsinem po pniu
Poniżej zdjęcia.
Dobrze zrobiłem, czy źle?
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na pewno udzieliłeś pomocy doraźnej. Teraz trzeba czekać na reakcje organizmu pacjenta...
Dziękuję za pomoc, teraz czekam
pozdrawiam
yacup
pozdrawiam
yacup