Zapraszam do przeczytania - Artykuł młodego emigranta...
Zapraszam do przeczytania - Artykuł młodego emigranta...
Kochajmy kwiaty i zwierzeta, one potrafia dac serce za serce - Ludzie nie zawsze...
Kwiaty sa jak narkotyk, im wiecej ich masz, tym wiecej ich pragniesz...-moje
Zapraszam do mojego watku ...Moj Ogrod - Kraina Czarow...
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: ZAPRASZAM DO PRZECZYTANIA - ARTYKUŁ MŁODEGO EMIGRANTA...
Jak czytam takie wypowiedzi to mam ochotę powiedzieć ,, niech się 3 x głową w ścianę stuknie" a potem udaje patriotę. Z perspektywy obcej waluty każdy ma dużo do powiedzenia. Takich patriotów ,,bufonów" znam na pęczki i jeszcze przyjeżdżają biedni nieszczęśliwi afiszują się swoim niby bogactwem gdy tymczasem ich rówieśnicy na ,,głowie stają" by móc utrzymać firmę i rodzinę W KRAJU !!! Oblegają nasze sanatoria i szpitale bo tu taniej i deprawują pracowników.
I żeby nie było ,też pracowałam za granicą i nieraz widziałam co Polak ,,potrafi"(w lepszym lub gorszym znaczeniu) i jak Polak polakom wilkiem, nieraz się wstydziłam za naszych rodaków.
I żeby nie było ,też pracowałam za granicą i nieraz widziałam co Polak ,,potrafi"(w lepszym lub gorszym znaczeniu) i jak Polak polakom wilkiem, nieraz się wstydziłam za naszych rodaków.
- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podpisuję się całkowicie pod słowami Jolek !!
Tyle w tej wypowiedzi agresji i pozerstwa, że chroń nas Panie Boże od takich "patriotów" i od takich artykułów !!
Z poważaniem ...
Tyle w tej wypowiedzi agresji i pozerstwa, że chroń nas Panie Boże od takich "patriotów" i od takich artykułów !!
Z poważaniem ...
Pozdrawiam i zapraszam
- Jolek
Jeszcze mnie taka refleksja się nasunęła; Co on zrobił dla naszego kraju, rodaków - nawet tych w jego otoczeniu?. Czym się wykazał, zasłynął ( nie licząc tego miernego art)? Czy poznanie ,,weteranek" żyjące w ,,innym świecie" , daleko od naszych realiów to już patriotyzm?
Ja spróbuję bronić tego młodziana, bo poznałem go osobiście :Jolek pisze:Jeszcze mnie taka refleksja się nasunęła; Co on zrobił dla naszego kraju, rodaków - nawet tych w jego otoczeniu?. Czym się wykazał, zasłynął ( nie licząc tego miernego art)? Czy poznanie ,,weteranek" żyjące w ,,innym świecie" , daleko od naszych realiów to już patriotyzm?
Pytasz co on zrobił dla naszego kraju ?
A kiedy miał to zrobić , jak z biedy , pomimo młodego wieku musiał zrobić ten desperacki krok i wyjechać do pracy, aby móc żyć...
Znając jego dawną sytuację zapytam tak : Co kraj zrobił dla niego, aby pozwolić mu z pełnym brzuchem ukończyć przerwaną edukację ?
Z tego co wiem nikt nawet palcem nie kiwnął w jego sytuacji, więc nie krytykujcie jego nie znając jego historii .A patriotą można być wszędzie i w każdym wieku ...
Zastanawiam się, czy przez słowa krytyki nie przebija nutka zazdrości...
Pozdrawiam i dziwię się, że nie rozumiecie jego podejścia do życia.
Myślę, że gdybym był w jego wieku i w jego sytuacji, to postąpiłbym tak samo...
Kochajmy kwiaty i zwierzeta, one potrafia dac serce za serce - Ludzie nie zawsze...
- ewa321
Waldi - oddzielmy sytuację materialną i emigrację od postawy tego młodzieńca.
Wyjazd z kraju jest dla mnie jak najbardziej zrozumiały.
Ale nie uważasz, że jego postawa jest - delikatnie mówiąc - arogancka, wobec "całej reszty" ??
Jeżeli publikacja tego "artykułu" jest jego jedynym aktem woli w kwestii podtrzymywania swojego patriotyzmu - to ja mu tego na pewno nie pogratuluję !!
A podejrzewam, że te wielkie słowa, którymi tam epatuje, to tylko pustosłowie ...
I zazdrościć nie ma czego - byłam poza krajem również, ale nie przyszło mi nigdy do głowy, żeby tak się wyrażać o innych, jak Twój młody znajomy !!
Wyjazd z kraju jest dla mnie jak najbardziej zrozumiały.
Ale nie uważasz, że jego postawa jest - delikatnie mówiąc - arogancka, wobec "całej reszty" ??
Jeżeli publikacja tego "artykułu" jest jego jedynym aktem woli w kwestii podtrzymywania swojego patriotyzmu - to ja mu tego na pewno nie pogratuluję !!
A podejrzewam, że te wielkie słowa, którymi tam epatuje, to tylko pustosłowie ...
I zazdrościć nie ma czego - byłam poza krajem również, ale nie przyszło mi nigdy do głowy, żeby tak się wyrażać o innych, jak Twój młody znajomy !!
Pozdrawiam i zapraszam
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Nie widzę tu arogancji.
Chłopak napisał co myśli i ma do tego prawo, formę też wybrał sam a my nie jesteśmy krytykami literackimi. Chce być patriotą na obczyźnie, więc nim będzie, bez względu na miejsce gdzie się znajduje. Jedyne złe słowa skierował do "podrabianych Anglików" i w kontekście tego o czym pisze, jest to dla mnie zrozumiałe.
Chłopak napisał co myśli i ma do tego prawo, formę też wybrał sam a my nie jesteśmy krytykami literackimi. Chce być patriotą na obczyźnie, więc nim będzie, bez względu na miejsce gdzie się znajduje. Jedyne złe słowa skierował do "podrabianych Anglików" i w kontekście tego o czym pisze, jest to dla mnie zrozumiałe.
Może i trochę masz racji, ale w tak młodym wieku musiał przejść trudną drogę, więc poniekąd pojmuję jego rozterki...
Ma czas na poprawienie swojej osobowości, jest młody...
Ja już swoje przeżyłem i nie chcę mu podpowiadać co ma robić, bo teraz młodzież nie słucha dorosłych jak dawniej...
"Jajko mądrzejsze od kury..." ..
Ma czas na poprawienie swojej osobowości, jest młody...
Ja już swoje przeżyłem i nie chcę mu podpowiadać co ma robić, bo teraz młodzież nie słucha dorosłych jak dawniej...
"Jajko mądrzejsze od kury..." ..
- ewa321
Waldi - do mnie mówisz ??
Jeżeli tak to bardzo się cieszę
I tym zamkniemy usta wszystkim, którzy twierdzą, że Polacy nie potarfią rozmawiać "na argumenty"
A jak nie, to też jakoś przeżyję
Jeżeli tak to bardzo się cieszę
I tym zamkniemy usta wszystkim, którzy twierdzą, że Polacy nie potarfią rozmawiać "na argumenty"
A jak nie, to też jakoś przeżyję
Pozdrawiam i zapraszam
- Jolek
waldi114 wybacz, ale ten artykuł nie mówi o żadnym patriotyzmie.
W jego sytuacji było i jest wielu Polaków a nawet w gorszej bo nawet nie ma im kto ręki podać aby wyciągnąć z Pl matni. To była jego decyzja gdy w naszym kraju nie widział już przyszłości czy jak to inni mówią ,,światełka w tunelu". Znam też takich którzy w naszym kraju zadarli z prawem, niektórzy odsiedzieli a w Anglii są szanowanymi obywatelami. Wiesz ilu Polaków za granica było w gorszej sytuacji niż on. Wiem przez jakie upodlenie za granicą można przejść i jak mocną trzeba mieć psychikę aby się nie złamać więc takie artykuły nie robią na mnie żadnego wrażenia. Też mam swoje dzieci rozsiane po świecie i wiem co przeżywają ale takich głupot by do publicznej wiadomości nie podawali. Emigracja za lepszymi warunkami życia to emigracja w jakimś celu a nie patriotyzm.
Bardzo ciekawy artykuł dla ,,patriotów"
http://patriotycznymielec.blogspot.com/ ... kilka.html
W jego sytuacji było i jest wielu Polaków a nawet w gorszej bo nawet nie ma im kto ręki podać aby wyciągnąć z Pl matni. To była jego decyzja gdy w naszym kraju nie widział już przyszłości czy jak to inni mówią ,,światełka w tunelu". Znam też takich którzy w naszym kraju zadarli z prawem, niektórzy odsiedzieli a w Anglii są szanowanymi obywatelami. Wiesz ilu Polaków za granica było w gorszej sytuacji niż on. Wiem przez jakie upodlenie za granicą można przejść i jak mocną trzeba mieć psychikę aby się nie złamać więc takie artykuły nie robią na mnie żadnego wrażenia. Też mam swoje dzieci rozsiane po świecie i wiem co przeżywają ale takich głupot by do publicznej wiadomości nie podawali. Emigracja za lepszymi warunkami życia to emigracja w jakimś celu a nie patriotyzm.
Bardzo ciekawy artykuł dla ,,patriotów"
http://patriotycznymielec.blogspot.com/ ... kilka.html
A może niektórzy mają już dość ciągłej wojny polsko- polskiej. Kraju gdzie rządzi cwaniactwo, wyzysk , gdzie pomimo wykształcenia, doświadczenia, kwalifikacji zaiwania się za najniższą krajową i to tylko dlatego ma się pracę, bo inni nie chcieli. Gdzie zamyka się cały przemysł a sprowadza nawet pomimo embargo i zaostrzeń z kraju który nam grozi inwazją militarną. W kraju gdzie się jada ośmiornicę , popijając winem za kilaset złotych siarczyście mówiąc przy tym h.... d.... i kamieni kupa gdzie nie ma pieniędzy na nic, nikt za nic nie odpowiada, gdzie na odchodne politykiera daje sobie premie po pół miliona złotych, gdzie indziej powinna karnie odpowiedzieć a nie zmieniać stanowiska, gdzie wszystko idzie w górę/ jeżeli chodzi o ceny/ a życie ludzkie ? zdrowie, te ścieżki zdrowia do nfz i żebranie o pomoc pomimo płacenia składek zdrowotno- emerytalnych, gdzie emeryt w reklamie miał spędzać czas pod palmami, a spędza czas cerując gacie , bo nie ma na drugie zagryzajac mielonką z produktem chlebo- podobnym.
A za granicą ? A co tak sie unoszą niektórzy, są takie dżordzyki co w dwa tygodnie zapominaja mowy polskiej, bonżur, good morning chce być bardziej angielko- amerykańsko niemiecko niemiecki od niemca, francuza a tak naprawdę budzi niechęć i politowanie .
Chcesz życ w Polsce tutaj dopiero trzeba mieć nerwy z wolframu i dupę ze stali.
A za granicą ? A co tak sie unoszą niektórzy, są takie dżordzyki co w dwa tygodnie zapominaja mowy polskiej, bonżur, good morning chce być bardziej angielko- amerykańsko niemiecko niemiecki od niemca, francuza a tak naprawdę budzi niechęć i politowanie .
Chcesz życ w Polsce tutaj dopiero trzeba mieć nerwy z wolframu i dupę ze stali.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Brawo Robert i to jest właściwa opinia na temat życia w kraju i emigracji...
Podpisuję się pod tym całym sercem...Brawo !!!
Jedna uczciwa ocena, która mi poprawiła widzenie zakłamanej polityki...
Podpisuję się pod tym całym sercem...Brawo !!!
Jedna uczciwa ocena, która mi poprawiła widzenie zakłamanej polityki...
Jestem za ,Robert napisałeś to o czym ja chciałam napisać bo to jest prawda właśnie ale ja juz za stara na emigrację i na lepsze życie gdybym tylko mogła wyjechałabym bez mrugnięcia okiem bo patriotyzmem jeszcze nikt chleba nie posmarował,