Rośliny do podsadzania (cieniowania) powojników
Rośliny do podsadzania (cieniowania) powojników
Posadziłam powojniki i słyszałam że dobrze byłoby posadzić coś koło nich co zasłoni ich dól (cienkie i gołe gałązki). Proszę o informację co powinnam posadzić wokół tych powojników?
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Powojnik lubi mieć "głowę" w słońcu" a "stopy" w cieniu. Tutaj, praktykuje się często kładzenie dachówki, zaraz przy roślinie, żeby zacienić ją u podstawy (uwaga, żeby nie uszkodzić delikatnej łodyżki), ale można ją zastąpić np. stłuczoną glinianą doniczką, deseczką itp. lub po prostu posypać ziemie warstwą wiórów drewnianych, kory itp. pod które można położyć kawałek tektury (bez nadruków). Cień dopełniamy małym krzaczkiem. Może to być np. lawenda, pięciornik,itp. Chodzi o to, żeby ziemia u jej podstawy nie nagrzewała się od słońca.
Powodzenia
Powodzenia
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
Nie wiem czy źle wpływa na jego zdrowotność. Wiem też, że niejednokrotnie rośliny nieźle sobie radzą, w warunkach dla nich nietypowych. Mam np. krzak róży, który wbrew radom wszystkich, posadziłam w mało słonecznym miejscu, bo bardzo mi zależało , żeby w tym właśnie miejscu była ta właśnie róża! No i pięknie rośnie, pięknie kwitnie i nie choruje. Jednak generalnie , zawsze lepiej stworzyć roślinie warunki, jakie lubi, a powojnik lubi, jak mu chłodno w "stopy" .
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
Tak jak już mówiłam, rośliny się dostosowują. Nam, ludziom też zaleca się jeść dużo owoców, warzyw, mało tłuszczów itd. a przecież nie wszyscy tego przestrzegamy A poza tym, są różne rodzaje powojników i nie zawsze maja dokładnie takie same wymagania. Pewne odmiany lubią półcień. Sama mam taki jeden, gdzie na etykietce było wyraźnie napisane, że lubi półcień.
A ja wokół powojników posadziłam fiołki wczesną wiosną mają sliczne kwiatki a przez lato dosyć duże liście i szczelnie zakrywają ziemie. Powojniki lubią wilgoć jak jest za sucho na łodygach przy ziemi obsychają liście i nie ciekawie to wygląda, a taki (kożuszek) z liści fiołkowych dobrze zabezpiecza przed wysychaniem ziemi. No i oczywiście lubią podlewanie najlepiej deszczówką.
Pozdrawiam Jolka
Ja pod powojniki polecałabym zastosować jakieś delikatne rośliny okrywowe np. pstrolistne odmiany trzmieliny, która nie tylko ocieniuje powierzchnię ziemi pod rośliną, ale lekko wspinajac się na powojnik osłoni jego gołe, niezbyt piękne, dolne części pędów. Przy tym trzmieliny są zimozielone, co ma istotne znaczenie w zimie, jako dodatkowy element ozdobny.
Moc serdecznych pozdrowień
Mam niestety złe doświadczenia z trzmieliną.Tak właśnie było u mnie posadzone i niestety, trzmielina tak gęsto zasłoniła dół powojnika, że zgnił od podstawy.Musiałam go wyrzucić.xxx-etka pisze:Ja pod powojniki polecałabym zastosować jakieś delikatne rośliny okrywowe np. pstrolistne odmiany trzmieliny, która nie tylko ocieniuje powierzchnię ziemi pod rośliną, ale lekko wspinajac się na powojnik osłoni jego gołe, niezbyt piękne, dolne części pędów. Przy tym trzmieliny są zimozielone, co ma istotne znaczenie w zimie, jako dodatkowy element ozdobny.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.