Przycinanie pędu storczyka po kwitnieniu
Przycinanie pędu storczyka po kwitnieniu
Czy obcinać pęd kwiatowy zawsze nad trzecim oczkiem, czy można niżej? Gdy obcinam nad 3 oczkiem, to wyrastają pędy kwiatowe z miejsca obcięcia, a na dole zostaje łodyga bez kwiatków.
Jeżeli chodzi o Phalaenopsisy to ja stosuje taką zasadę, jak przekwitną nie obcinam łodygi, kwiat sam zadecyduje czy mu sie przyda, jeżeli całkiem zżółknie to wtedy ja wycinam a czasami kwiatek może nas zaskoczyć i wypuścić na tej samej łodydze nowy pęd i zaraz po kwitnieniu wynoszę go na 2 tyg do chłodniejszego miejsca i nie podlewam, potem zabieram go z powrotem i kwitek "odwdzięcza" sie tym że ponownie zakwita.U mnie sie to sprawdza, ale oczywiście pytaj innych
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 lut 2008, o 11:57
Palaenopsis pęd obcięty sie robi zółty i wysycha:((Ratunku!!
Witam.Mam ogromną prosbę. Moj piekny storczyk Phalaenopsis przekwitł i obiełam mu 2 pędy kwiatowe.1 z nich zaczął mi sie robic zółty i wyszuszac nic z nim nie robię bo nieiwem co mam zrobic:((( teraz wize ze zaatakowalo mi 2 ped i tez zaczyna sie robic zółty:((( Ratunkujak temu zapobiec??? co to jest???? Pomóżcie;((( (na zdjeciu widac troszke jak ped wyglada przepraszam za jakosc zdjecia)Czekam na pomoc.Natalia
- Kamyczek87
- 100p
- Od: 7 cze 2007, o 18:32
Czasami tak się zdarza, że roślina odrzuca pęd, który już przekwitł. Nie wszystkie pędy po przekwitnięciu wydłużają się. Ja również miałam kilka takich przypadków. Po prostu odcięłam usychające pędy i tyle. Najważniejsze jest, aby liście i korzenie były w dobrej kondycji. Jeżeli są, to nie ma o co robić szumu ;) Będzie dobrze ;)
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Storczyk po kwitnieniu - czy ciąć pędy... czy nie ?
Witajcie
Jak w temacie, przekwitły mi 2 storczyki i nie wiem co dalej? Czy pędy na którym były kwiaty ściąć czy zostawić?
Jak w temacie, przekwitły mi 2 storczyki i nie wiem co dalej? Czy pędy na którym były kwiaty ściąć czy zostawić?
Pozdrawiam, Bartosz
Moja działeczka
Moja działeczka