Dojrzewanie przechowywanie,wędzenie,suszenie,mrożenie itp
-
- 200p
- Posty: 394
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Częstochowa
- Kontakt:
Jak sprawdzic czy papryka dojrzała?
Witam
To moje pierwsze posty bo dopiero od tego roku mamy własną działkę i licze na pomoć fachowców Pochwalić się mogę tym że pomidory i ogórki miałem wspaniałe - nawet teściowa stara ogrodniczka mi zazdrościła
Ale wracając do tematu...
Posadziłem na wiosnę 5 szt. papryki ale 3 rodzaje ( czerwona, zielona i taka fioletowo-czarna) - takie były ostatnie 5 szt.
Teraz mam krzaczki na których są zielone duże papryki, niektóre troszke w pomarańcz wpadają. Miesiąc temu zerwałem jedną zieloną i była chyba niedojrzała bo smakowała jak trawa
I teraz mam problem bo nie wiem która jest zielona bo niedojrzała a która jest ok.
Jak to sprawdzić? Kiedy zerwać?
To moje pierwsze posty bo dopiero od tego roku mamy własną działkę i licze na pomoć fachowców Pochwalić się mogę tym że pomidory i ogórki miałem wspaniałe - nawet teściowa stara ogrodniczka mi zazdrościła
Ale wracając do tematu...
Posadziłem na wiosnę 5 szt. papryki ale 3 rodzaje ( czerwona, zielona i taka fioletowo-czarna) - takie były ostatnie 5 szt.
Teraz mam krzaczki na których są zielone duże papryki, niektóre troszke w pomarańcz wpadają. Miesiąc temu zerwałem jedną zieloną i była chyba niedojrzała bo smakowała jak trawa
I teraz mam problem bo nie wiem która jest zielona bo niedojrzała a która jest ok.
Jak to sprawdzić? Kiedy zerwać?
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2171
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
- Kontakt:
Akurat przeglądam geny odpowiedzialne za barwę owoców papryki. Nie ma dojrzałego owocu barwy zielonej . Z nietypowych barw występują : biała (kremowobiała) , brązowa i oliwkowozielona . O tej porze trzeba zrywać owoce jeśli tylko przy szypułce pokazuje się plamka innej barwy niż zielona . W cieple w domu dojrzeje w kilka dni . W razie zapowiedzi przymrozków trzeba zebrać wszystko bo zmarznie . Część dojrzeje , resztę można przetworzyć na zielono.
Pozdrawim. kozula
Pozdrawim. kozula
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2171
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
- Kontakt:
Rafał111 , wygląda na to że za późno . Żeby przyspieszyć wzrost owoców trzeba usuwać koniecznie kwiaty rosnące w pierwszym rozwidleniu. Jak się taki zawiąże zmniejsza plon ogólnyz krzaka i opóźnia wzrost następnych owoców.
Asiu2006 , te niewyrośnięte owocki trzeba koniecznie sprawdzić czy nie są gorzkie. U niektórych odmian zbyt młode owoce mogą być gorzkie , ale na szczęście nowe odmiany tego nie mają. Jeśli nie są gorzkie można z nich zrobić to samo co i zdojrzałych, czyli np. marynowane w occie , leczo , dotatek do sałatek warzywnych na surowo i do słoików . W tym temacie na pewno jest na forum mnóstwo fachowców . Na zalewę octową mam dobry przepis ze starej książki kucharskiej , taka nie za mocna nie za słaba , jeśli chcesz mogę przesłać.
Pozdrawiam . kozula
Asiu2006 , te niewyrośnięte owocki trzeba koniecznie sprawdzić czy nie są gorzkie. U niektórych odmian zbyt młode owoce mogą być gorzkie , ale na szczęście nowe odmiany tego nie mają. Jeśli nie są gorzkie można z nich zrobić to samo co i zdojrzałych, czyli np. marynowane w occie , leczo , dotatek do sałatek warzywnych na surowo i do słoików . W tym temacie na pewno jest na forum mnóstwo fachowców . Na zalewę octową mam dobry przepis ze starej książki kucharskiej , taka nie za mocna nie za słaba , jeśli chcesz mogę przesłać.
Pozdrawiam . kozula
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2171
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie
- Kontakt:
Na kilka dni wybyłam , ale jestem i podaję przepis :
,, 1 kg papryki ; przyprawy : czosnek,suchy koper, pieprz , ziele angielskie , liść laurowy ; zalewa : 0,5 l wody, 10 dag cukru, 2 dag soli, 0,10 l octu 10 %.
Owoce papryki czerwonej , zielonej lub żółtej dokładnie umyć, oczyścić z nasion i ułożyć w słojach . Do każdego słoja włożyć ząbek czosnku , gałązkę kopru suchego , kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz 2 listki laurowe . Przygotować zalewę i gorącą napełnić słoje. Pasteryzować 25 min. "
Oczywiście przyprawy można dawać jeszcze inne ( np. gorczyca , goździki ) , w tym przepisie są dobrze dobrane proporcje głównych składników.
Życzę udanych przetworów , kozula
,, 1 kg papryki ; przyprawy : czosnek,suchy koper, pieprz , ziele angielskie , liść laurowy ; zalewa : 0,5 l wody, 10 dag cukru, 2 dag soli, 0,10 l octu 10 %.
Owoce papryki czerwonej , zielonej lub żółtej dokładnie umyć, oczyścić z nasion i ułożyć w słojach . Do każdego słoja włożyć ząbek czosnku , gałązkę kopru suchego , kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz 2 listki laurowe . Przygotować zalewę i gorącą napełnić słoje. Pasteryzować 25 min. "
Oczywiście przyprawy można dawać jeszcze inne ( np. gorczyca , goździki ) , w tym przepisie są dobrze dobrane proporcje głównych składników.
Życzę udanych przetworów , kozula
- aśka2006
- 500p
- Posty: 554
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Olsztyn warmia i mazury
Dojrzewanie przechowywanie,wędzenie,suszenie,mrożenie itp
Witam
Mam pytanko dotyczące dojrzewania papryki - niestety moja papryka jest jeszcze zielona (Warmia ) jak ją prawidłowo przechować aby dojrzała?
Rok temu trzymałam ją w chłodnej piwnicy i niestety zgniła.
Macie jakieś sprawdzone sposoby?
Bardzo proszę o rady.
Mam pytanko dotyczące dojrzewania papryki - niestety moja papryka jest jeszcze zielona (Warmia ) jak ją prawidłowo przechować aby dojrzała?
Rok temu trzymałam ją w chłodnej piwnicy i niestety zgniła.
Macie jakieś sprawdzone sposoby?
Bardzo proszę o rady.
Aśka
Jeżeli papryka jest lekko przebarwiona to zrywam ją w porze obiadowej jak jest sucha do worków foliowych i kładę je wysoko na szafkach w kuchni bo tam mam najcieplej. Codziennie je przeglądam i jak jest mokry worek to go wymieniam na suchy, żeby papryka nie gniła. Mam nieduże ilości to mogę sobie na to pozwolić. Inny sposób to zawijać w gazetę i do plastikowego naczynia np. wiaderka, które również wstawiamy do ciepłego miejsca. Zupełnie zielona ale wyrośnięta papryka też z czasem dojrzeje tylko, że trwa to dłużej.
wodnik
Witam.
Włóż owoce papryki do pojemnika(karton,skrzynka)dodaj do nich kilka jabłek,najlepiej dojrzewających.Całość owiń folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu.
Etylen wydzielający się podczas dojrzewania jabłek,przyspieszy dojrzewanie papryki,pomoże jednocześnie równomiernie się jej wybarwić.
Przechowywanie niedojrzałej papryki jak i dojrzałej nie chronionej,w niskiej temperaturze doskonale pomaga w rozwoju min szarej pleśni.
Włóż owoce papryki do pojemnika(karton,skrzynka)dodaj do nich kilka jabłek,najlepiej dojrzewających.Całość owiń folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu.
Etylen wydzielający się podczas dojrzewania jabłek,przyspieszy dojrzewanie papryki,pomoże jednocześnie równomiernie się jej wybarwić.
Przechowywanie niedojrzałej papryki jak i dojrzałej nie chronionej,w niskiej temperaturze doskonale pomaga w rozwoju min szarej pleśni.
Witam.
Eeee właśnie zgodnie z logiką,tylko w przypadku papryki czy nie chronionych pomidorów jest duże zagrożenie gnicia bądź pleśnienia owoców.Szara pleśń doskonale się czuje w niskich temperaturach.
Ale już większość innych warzyw czy owoców...do chłodnej piwnicy....o ile ją ktoś ma.
O,cebula,ta też ma wymagania-może być chłodno,ale nie może być za wilgotno.
Pozdrawiam.
Eeee właśnie zgodnie z logiką,tylko w przypadku papryki czy nie chronionych pomidorów jest duże zagrożenie gnicia bądź pleśnienia owoców.Szara pleśń doskonale się czuje w niskich temperaturach.
Ale już większość innych warzyw czy owoców...do chłodnej piwnicy....o ile ją ktoś ma.
O,cebula,ta też ma wymagania-może być chłodno,ale nie może być za wilgotno.
Pozdrawiam.