Żółtnica pomarańczowa(Maclura pomifera )
- gienass
- 100p
- Od: 12 cze 2010, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Pomorze Zachodnie(okolice Dębna/Szczecin) strefa 7a
Żółtnica pomarańczowa(Maclura pomifera )
Witam.
Czy wymienioną w tytule roślinę można rozmnażać wegetatywnie?? Jeśli można prosiłbym o jakieś szczegóły. Drzewa rosną w Szczecinie i można by pobrać sadzonki. Drzewa są jeszcze poniemieckie (jak zresztą większość ciekawych roślin w mieście, później zieleń miejska była raczej mało kreatywna poprzestając na standardach typu klony) i owocują. Ale są dwupienne i nie wiadomo co z nasion wyrośnie, rozróżnienie męskiego i żeńskiego osobnika chyba byłoby niemożliwe.
Czy wymienioną w tytule roślinę można rozmnażać wegetatywnie?? Jeśli można prosiłbym o jakieś szczegóły. Drzewa rosną w Szczecinie i można by pobrać sadzonki. Drzewa są jeszcze poniemieckie (jak zresztą większość ciekawych roślin w mieście, później zieleń miejska była raczej mało kreatywna poprzestając na standardach typu klony) i owocują. Ale są dwupienne i nie wiadomo co z nasion wyrośnie, rozróżnienie męskiego i żeńskiego osobnika chyba byłoby niemożliwe.
Pozdrawiam
Eugeniusz
Eugeniusz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2008, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Maclura pomifera - żółtnica pomarańczowa
Andreas Baertels w książce "Rozmnażanie drzew i krzewów ozdobnych" podaje informację, że możliwe jest rozmnażanie przez sadzonki korzeniowe: "Kawałki korzeni układa się zima w skrzynkach, które umieszcza się w szklarni."
Bugała też informuje , że można rozmnażać z nasion oraz przez sadzonki korzeniowe i odkłady.
Bugała też informuje , że można rozmnażać z nasion oraz przez sadzonki korzeniowe i odkłady.
- gienass
- 100p
Re: Maclura Pomifera - Żółtnica pomarańczowa
To chyba pozostaje kupno sadzonek oraz nasion. Bieganie ze szpadlem po miejskim terenie mogłoby się zakończyć mandatem.
Pozdrawiam
Eugeniusz
Eugeniusz
Skoro ukorzenia się cudrania,to maclura też powinna.Spróbuj ukorzeniać sadzonki z piętką.
- gienass
- 100p
Jaki jest najlepszy termin na pobranie sadzonek??
Pozdrawiam
Eugeniusz
Eugeniusz
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Kontakt:
Żółtnica pomarańczowa
A mnie się watek podoba i fajnie że taki powstał. Jak widać wiele forumowiczów się zainteresowało i dodało liczne uwagi ale nikt się nie wykaże i nie dodał wpisu od siebie do jakiego autor zaprasza. Ja to zrobię i teraz coś liściastego dodam z innej bajki.
Informacje z moich własnych doświadczeń z tym gatunkiem i troszkę z książek.
Nazwa: Żółtnica pomarańczowa, Maklura,
Nazwa łacińska: Maclura pomifera
Rodzina: Morwowate
Rodzaj: Żółtnica
Występowanie: USA sadzona jest Europie południowej i Azji ale w Polsce również choć niestety rzadko.
Kora: Dla mnie spękana, jasno brązowa całkiem ozdobna a przy tym bardzo twarda i sprężysta
Owoce: Nie jadalne kuliste, waga około 30deko (sam ważyłem) średnica 12-15cm barwa jasnopomarańczowa ale u nas w kraju raczej zielono czasem żółtawa. Pachną pomarańczą stąd jej nazwa. Zawierają w sobie substancję odstraszające owady, bardzo twarde
Roślina dwupienna czyli aby były owoce musi być okaz męski i żeński
Kwiaty: okolice czerwca
Liście: jajowate, skrętolegle ułożone dość ciemnozielone ale młodsze są jaśniejsze, całobrzegie czyli nie mają ząbków itp. jesienią soczysto żółte bardzo ładnie się zresztą przebarwia
Pędy: mają ciernie i to liczne koloru raczej brązowego
Wysokość: W Polsce wysoki krzew czasem drzewo ( spotkałem wysokie chociażby we Wrocławiu) w naturze ponoć do 10 metrów
Zastosowanie: Idealna na żywopłoty( dobrze znosi i nawet lubi cięcie ) i jako gatunek kolekcjonerski
Wymagania: właściwie to każda gleba ale lepsza jest suchsza i mniej żyzna tak aby drzewo nie szalało i zdołało do zimy się przygotować ponieważ przymrozki jej szkodzą. Szczególnie młodym egzemplarzom. Miejsce raczej słoneczne
Fotki moje własne ;-)
Podobnie jak autor zapraszam do wpisów o drzewach bo uwag już jest pod dostatkiem a drzew i krzewów mamy sporo!
Informacje z moich własnych doświadczeń z tym gatunkiem i troszkę z książek.
Nazwa: Żółtnica pomarańczowa, Maklura,
Nazwa łacińska: Maclura pomifera
Rodzina: Morwowate
Rodzaj: Żółtnica
Występowanie: USA sadzona jest Europie południowej i Azji ale w Polsce również choć niestety rzadko.
Kora: Dla mnie spękana, jasno brązowa całkiem ozdobna a przy tym bardzo twarda i sprężysta
Owoce: Nie jadalne kuliste, waga około 30deko (sam ważyłem) średnica 12-15cm barwa jasnopomarańczowa ale u nas w kraju raczej zielono czasem żółtawa. Pachną pomarańczą stąd jej nazwa. Zawierają w sobie substancję odstraszające owady, bardzo twarde
Roślina dwupienna czyli aby były owoce musi być okaz męski i żeński
Kwiaty: okolice czerwca
Liście: jajowate, skrętolegle ułożone dość ciemnozielone ale młodsze są jaśniejsze, całobrzegie czyli nie mają ząbków itp. jesienią soczysto żółte bardzo ładnie się zresztą przebarwia
Pędy: mają ciernie i to liczne koloru raczej brązowego
Wysokość: W Polsce wysoki krzew czasem drzewo ( spotkałem wysokie chociażby we Wrocławiu) w naturze ponoć do 10 metrów
Zastosowanie: Idealna na żywopłoty( dobrze znosi i nawet lubi cięcie ) i jako gatunek kolekcjonerski
Wymagania: właściwie to każda gleba ale lepsza jest suchsza i mniej żyzna tak aby drzewo nie szalało i zdołało do zimy się przygotować ponieważ przymrozki jej szkodzą. Szczególnie młodym egzemplarzom. Miejsce raczej słoneczne
Fotki moje własne ;-)
Podobnie jak autor zapraszam do wpisów o drzewach bo uwag już jest pod dostatkiem a drzew i krzewów mamy sporo!
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Re: Podstawy ogrodnictwa - czyli dendrologia
Dzięki za zainteresowianie Krzyśku
Drzewo bardzo ciekawe szczególnie te owoce szkoda że niejadalne
Drzewo bardzo ciekawe szczególnie te owoce szkoda że niejadalne
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Re: Podstawy ogrodnictwa - czyli dendrologia
Witaj
Bardzo ciekawy i bardzo interesujący wątek
Pozdrawiam.
Bardzo ciekawy i bardzo interesujący wątek
Pozdrawiam.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Żółtnica pomarańczowa
Zdecydowałem się połączyć wątek o tym gatunku, bo nie był jeszcze szerzej opisywany na forum./ERNRUD
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Mam cztery krzewy żółtnicy czteroletnie ale jeszcze nie kwitły i nie owocowały ale i tak pięknie wyglądają z ciemnymi liśćmi
-
- 100p
- Od: 10 sie 2008, o 17:24
- Kontakt:
Ja rozmnażam ją z nasion. Niestety nie zawsze są dostępne, i nie zawsze są dostępne dobrej jakości (gatunek rozmnażany na zbyt małą skalę aby opłacało się prowadzić badania nasion). Tym sposobem chyba od trzech lat nie mam nowych sadzonek.
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Kontakt:
Niestety jak chodzi o nowe nasadzenia to jest kompletne echo. Nie widać nie słychać i niestety gatunek w Polsce chyba skazany na kolekcję i pojedyncze drzewa w plenerze.
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Krzysiek, próbowałeś wysiewać nasiona z tych swoich owoców?