Nowe sosny - kiedy nawiezc

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
richeza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lut 2013, o 17:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Nowe sosny - kiedy nawiezc

Post »

Dwa tygodnie temu posadzilam pare sosen samosiejek. Sa dosc spore, siegaja do mniej wiecej polowy uda. Posadzone zostaly w ziemie jaka mam na dzialce - dosc ciezka nie wiem czy kwasna bo dopiero zaczynam przygode z dzialka, dodalam tylko troche piachu, bo tam gdzie rosly ziemia byla bardziej piaszczysta. Badalam domowym sposobem - wychodzi taka jakas obojetna z tendencja do kwasnej ale chwasty ktore rosna swiadcza podobno o jej zasadowosci. Mysle, ze jest rzeczywiscie taka bardziej obojetna :) . Moje pytanie brzmi: czy ja nie powinnam ich teraz jakos delikatnie nawiezc nawozem do iglakow, a moze podsypac wkolo korke. Czy juz przed zima nie robic nic?? Czy robic ale jeszcze pozniej, np. miesiac po posadzeniu? bardzo prosze pilnie o jakies porady bo snieg za pasem, jak spadnie to juz nic nie zrobie :(
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowe sosny - kiedy nawiezc

Post »

Nawozów żadnych, absolutnie... Podsypanie korą nie zaszkodzi...
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Żadnych nawozów. Przesadzanie sosen samosiejek często ma marne efekty. Mają korzeń palowy i wolno potem startują, potrafią siedzieć kilka lat w miejscu. Często, spora część się nie przyjmuje. Ja dawno zaniechałem takich praktyk.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Tak, Robert, masz rację... Sosny źle znoszą przesadzanie, często umierają po takich zabiegach...
Ale tu już jest po przesadzeniu, więc czasu cofnąć się nie da...
Richeza, tak jak napisałam, nie nawoź, okryj tą korą, jak ją masz i podlej solidnie... Piszesz, że do połowy uda... U mnie 50 cm, u mojego M 100 cm... Względne to pojęcie...
Im mniejsze tym większa szansa, że się przyjmą...
Powodzenia...
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Ważne żeby w poczatkowym okresie podlewać
richeza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lut 2013, o 17:52

Post »

Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Nie wiedzialam, ze slabo sie przyjmuja. Szkoda. Moje sa calkiem spore, rozlozyste, maja okolo 60 cm srednicy i ok 80 cm wysokosci. na razie sa sliczne:)
Ale teraz rozumiem, dlaczego sasiad na niedalekiej dzialce sadzil calkiem malutkie. Nawet sie dziwilam, dlaczego wzial nie bardzo okazale tylko takie kurdupelki, a on pewnie wiedzial, ze czym mniejsze tym wieksza szansa, ze przezyja:( No nic. Trudno, będę obserwowac.... Korka podsypalam.
jantarfala
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 sie 2012, o 18:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niewiele mniejsze kupisz w szkółkach leśnych po kilkadziesiąt groszy i takie na pewno Ci się przyjmą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”