Czy to osutka sosny?
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czy to osutka sosny????
Agnes00
Bardziej wygląda na szarą pleśń. Tak przynajmniej widać na największym powiększeniu fotek. Termin wystąpienia tej choroby również się zgadza. Na oprysk jest już za późno, chociaż środkami naturalnymi np Biosept jeszcze spróbowałbym w cieplejsze dni.
Pozdrawiam, Francik
Bardziej wygląda na szarą pleśń. Tak przynajmniej widać na największym powiększeniu fotek. Termin wystąpienia tej choroby również się zgadza. Na oprysk jest już za późno, chociaż środkami naturalnymi np Biosept jeszcze spróbowałbym w cieplejsze dni.
Pozdrawiam, Francik
Francik
- agnes00
- 10p - Początkujący
- Od: 25 lis 2014, o 08:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki , a jeżeli nie teraz to kiedy oprysk? Dopiero na wiosnę? Czy to nie będzie za późno by uratować te sosny??
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Niestety, ale substancje czynne mają swój zakres temperatur, a rośliny swój. Natomiast grzybek również tylko dolna granica jest nieco obniżona i trudno je ze sobą dobrać. Jednak w cieplejsze dni o temp.dodatniej możesz popróbować dla 'spokoju sumienia'.
Pozdrawiam, Francik
Pozdrawiam, Francik
Francik
Na moje oko nic im nie dolega.Prze zimą niektórym sosnom żółkną lekko czubki/zwłaszcza w pojemnikach, albo co dopiero sadzonym/, na wiosnę znów się zazieleniają.Lekko poskręcane igły czasem niektóre młode mają, a potem z tego 'wyrastają', albo i nie.Moje dwie sosny czarne kupowane w tym samym miejscu, sadzone w tym samym czasie mają zupełnie inny wygląd, jedna rzadsza i bardziej rozczochrana, a druga krępa, igły ma sztywne i gęste.Nie każda roślina w naturze wygląda nieskazitelnie jak w katalogu.
- Andzia84
- 1000p
- Od: 23 sty 2014, o 15:51
I ja się zgadzam z selli. Sosnom co roku część igieł żółknie i opada przed zimą-jest to normalny proces fizjologiczny, któremu sprzyja susza i brak opadów, a w przypadku tych młodych roślinek mógł to też być szok związany z przesadzeniem w inne miejsce. Takich igieł nie powinno się strząsać ani obrywać bo można uszkodzić delikatne pąki/miejsca z których wyrosną nowe igły.
Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
- agnes00
- 10p - Początkujący
Dziękuję za pomoc.Co do rozczochrania to igły takie zrobiły się dopiero tą jesienią. sosny rosną już w tym miejscu 4 lata.
-
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 08:26
Moim zdaniem opryskaj Falconem,według mnie to osutka.U mnie była na jodłach a ja myślałam,że to fytoftoroza i Aliette pryskałam i nie pomagało.Po Falconie wyzdrowiały.
Iris My Love-ogród
Pozdrawiam-Basia
Pozdrawiam-Basia
- agnes00
- 10p - Początkujący
Hypnosa dzięki za pomoc.
- agnes00
- 10p - Początkujący
Dzięki wam wszystkim , poczekam do wiosny i zacznę pryskać wszystkim i na wszystko byle tylko je uratować.
W jakiej ziemi najlepiej sadzić sosny kwaśnej czy nie???
W jakiej ziemi najlepiej sadzić sosny kwaśnej czy nie???
-
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 08:26
U mnie podłoże o odczynie obojętnym,nie kwasnym i nie zasadowym i ziemia uboga ale rosną dobrze w ogrodzie,a za ogrodzeniem mam las sosnowy.Nie lubią stojącej wody.Kilka lat temu gdy moje iglaki były małe i wkurzało mnie to że tak powoli rosły,zastosowałam mikoryzę do iglastych i widać było,że ona im bardzo służy.
Iris My Love-ogród
Pozdrawiam-Basia
Pozdrawiam-Basia
-
- 50p
- Od: 1 lut 2015, o 18:49
- emptio_spei
- 50p
- Od: 9 kwie 2014, o 21:25
Re: Czy to osutka sosny?
U mnie na sośnie wydmowej zaczęło się podobnie, teraz część igieł na zeszłorocznych pędach cała zbrązowiała i zszarzała. Na moje oko nie wygląda, żeby niektóre z nich dały tegoroczne przyrosty. Jutro postaram się wkleić zdjęcia.
PS. udało mi się odnaleźć zdjęcia z września ubiegłego roku, dziś drzewko wyglądaj gorzej.
PS. udało mi się odnaleźć zdjęcia z września ubiegłego roku, dziś drzewko wyglądaj gorzej.