Zbyt krótkie pędy kwiatowe u Phalaenopsisów
Zbyt krótkie pędy kwiatowe u Phalaenopsisów
Witam, 3 spośród zakupionych przeze mnie wyprzedażowych storczyków wypuściło pędy kwiatowe - jednak w porównaniu do tych "sklepowych" jakie miały nowe pędy są w zasadzie o 1/3 krótsze od starych, a już wypuszczają pączki. Dotychczas, mimo iż mam sporo storczyków wszystkie zachowywały się normalnie a ich kolejne kwitnienia odbywały się mniej więcej na takiej samej wysokości pędu jak w czasie zakupu. Co jest nie tak ?? Co jest przyczyna wiązania pączków na przykrótkawych pędach ? Proszę o pomoc.
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
Re: Zbyt krótkie pędy kwiatowe u Phalaenopsisów
Moje także wydają się być trochę krótsze, możliwe że to sprawka mniejszej ilości światła - te sklepowe mają zupełnie inne warunki podczas wzrostu pędów.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 wrz 2014, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zostaje też kwestia nawozów stosowanych przez firmy ogrodnicze 

U mnie też pojawił się nowy pęd jednak wyraźnie krótszy niż wcześniejsze.
Nawozu nie zmieniałem, może troszkę mniejsze stężenie.
Jednak różnicy dopatrywałbym się w słabszym świetle.
Nawozu nie zmieniałem, może troszkę mniejsze stężenie.
Jednak różnicy dopatrywałbym się w słabszym świetle.

Może rzeczywiście to wina słabszego światła, u mnie część pędów zatrzymała się w oczekiwaniu na jaśniejsze dni. Gdy było słonecznie tempo ich wzrostu było znaaaaaacznie lepsze 

Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U siebie nie zauważyłam by jakiś miał krótsze, może wina jest w nawożeniu? Złe proporcje względem NPK. Nie sądzę by brak światła, miał tu jakiś wpływ.
Słabszy przyrost, może być też spowodowany chłodniejszym miejscem. Rośliny nie lubią mieć zbyt zimno w "stopy".

Słabszy przyrost, może być też spowodowany chłodniejszym miejscem. Rośliny nie lubią mieć zbyt zimno w "stopy".

"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam
, Emila ?
Pozdrawiam