Zalany storczyk - jak go ratować ?
Zalany storczyk - jak go ratować ?
Mam straszny problem. Zostawiłam pod opiekę mieszkanie znajomemu i wyjechałam na tydzień, zaznaczyłam że ma nie podlewać orchidei i dzisiaj wracam do domu, a one stoją po pas w wodzie. Dzisiaj je podlał, zaraz wyciągnęłam je z mokrej jak błoto kory i co dalej mam robić? Do rana zostaną tylko tak w korzeniach, ale co potem, nasypać nowej kory? Wysuszyć jakoś te korzenie czy co?
Ja swego postawiłam na chusteczce higienicznej i zmieniałam jak była mokra i jeszcze trochę suszarką jak radzi Orion 

Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agawciu a po co tak drastycznie chcesz postępować z podłożem ? Jeżeli nie wymaga tego sytuacja (jakieś bakterie lub zwierzyniec
), to rozsyp je cieńka warstwą np. na gazetę, a powietrze zrobi swoje. Myślę, że to powinno w zupełności wystarczyć. Przecież nie włożysz storczyka do zupełnie suchego podłoża.

Zgniłe korzenie - zalany storczyk
Witajcie, mam problem z phalaenopsisem.
Ładnie sobie rósł, długo kwitł, ale jego podłoże nieprzyjemnie pachniało. Oglądnęłam więc go dokładnie i okazało się,że prawie wszystkie korzenie miał zgniłe. Obcięłam je, zasypałam węglem, przez dobę przetrzymałam na wolnym powietrzu i włożyłam do wilgotnego podłoża do doniczki, na spodzie włożyłam keramzyt. Teraz sobie myślę, że podłoże było zbyt wilgotne...
Mój problem polega na tym,że wszystkie kwiaty zwiędły, zaczął się zmieniać młody liść tak delikatnie na żółto, a jak zaczęłam robić zdjęcia, zobaczyłam, że korzonki pleśnieją.
Proszę podpowiedzcie mi, jak pomóc tej roślinie.
Pozdrawiam Miłka.
Ładnie sobie rósł, długo kwitł, ale jego podłoże nieprzyjemnie pachniało. Oglądnęłam więc go dokładnie i okazało się,że prawie wszystkie korzenie miał zgniłe. Obcięłam je, zasypałam węglem, przez dobę przetrzymałam na wolnym powietrzu i włożyłam do wilgotnego podłoża do doniczki, na spodzie włożyłam keramzyt. Teraz sobie myślę, że podłoże było zbyt wilgotne...
Mój problem polega na tym,że wszystkie kwiaty zwiędły, zaczął się zmieniać młody liść tak delikatnie na żółto, a jak zaczęłam robić zdjęcia, zobaczyłam, że korzonki pleśnieją.

Proszę podpowiedzcie mi, jak pomóc tej roślinie.
Pozdrawiam Miłka.