Hippeastrum i nie tylko
- sauromatum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hippeastrum i nie tylko
Zakładam ten wątek aby móc się dzielić swoją pasją ale też wiedzą z innymi miłośnikami roślin.
Pierwsze hippeastra kupiłem w połowie 2011 roku, od tego czasu moja kolekcja się już trochę powiększyła. Dwa lata przed zakupem hippeastrum miałem już w swojej kolekcji sprekelię urodziwą, która urzekła mnie swoim pięknem.
Moje piewsze hippeastra to był 'Red Lion' i "Lemon Lime'. Po 2 latach u mnie 'Red Lion' wyglądał tak:
Rok później był już znacznie większy, miał 2 spore cebule przybyszowe więc wylądował w wielkiej donicy (ten po lewej;)):
Wypuścił wtedy 3 pędy kwiatowe. Myślałem, że będzie co najmniej jeszcze rok rósł w tej donicy z cebulami przybyszowymi ale okazało się, że cebule tak przyrosły, ze odkształciły donicę. W tym roku każda cebula rośnie oddzielnie, mateczna jest dalej w dużej donicy, potomstwo dostało własne lokum;) Wszystkie 3 cebule mają pędy kwiatowe.
jedna z nich wygląda aktualnie tak:
Pierwsze hippeastra kupiłem w połowie 2011 roku, od tego czasu moja kolekcja się już trochę powiększyła. Dwa lata przed zakupem hippeastrum miałem już w swojej kolekcji sprekelię urodziwą, która urzekła mnie swoim pięknem.
Moje piewsze hippeastra to był 'Red Lion' i "Lemon Lime'. Po 2 latach u mnie 'Red Lion' wyglądał tak:
Rok później był już znacznie większy, miał 2 spore cebule przybyszowe więc wylądował w wielkiej donicy (ten po lewej;)):
Wypuścił wtedy 3 pędy kwiatowe. Myślałem, że będzie co najmniej jeszcze rok rósł w tej donicy z cebulami przybyszowymi ale okazało się, że cebule tak przyrosły, ze odkształciły donicę. W tym roku każda cebula rośnie oddzielnie, mateczna jest dalej w dużej donicy, potomstwo dostało własne lokum;) Wszystkie 3 cebule mają pędy kwiatowe.
jedna z nich wygląda aktualnie tak:
- ktoś
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
Re: Hippeastrum i nie tylko
Pięknie się zaczyna
- sauromatum
Ja jestem człowiekiem o typowych pasjach przyrodniczych - zajmuję się nie tylko roślinami (choć szczególnie interesują mnie rośliny ozdobne to nie ograniczam się do nich - studiowałem ogrodnictwo;)) ale interesuję się również zwierzętami - hoduję drobne ptaki egzotyczne (amadyny). Uwielbiam zagadnienia związane z genetyką - dlatego też nie ograniczam się do kolekcjonowania hippeastrum - również krzyżuje je ze sobą i wysiewam nasiona. Nie mam jeszcze efektów w postaci kwiatów ponieważ moje najstarsze 'siewki' są z pierwszej połowy 2013 roku (krzyżówka 'Red Lion' i "Lemon Lime'). W tym momencie te cebulki wyglądają mniej więcej tak:
Łatwo zauważyć, że górne prawe i dolne lewe hippeastrum ma liście z czerwonawym zabarwieniem (nie, to nie jest choroba;)) co prawdopodobnie może świadczyć o tym, że ich kwiaty będą czerwone (jest to cecha występująca u 'Red Lion'). Ale o tym dowiemy się najwcześniej za rok;)
a tu zdjęcie jednego z hippeastrum, kwitnące w zeszłym roku (kupione za 5zł):
Łatwo zauważyć, że górne prawe i dolne lewe hippeastrum ma liście z czerwonawym zabarwieniem (nie, to nie jest choroba;)) co prawdopodobnie może świadczyć o tym, że ich kwiaty będą czerwone (jest to cecha występująca u 'Red Lion'). Ale o tym dowiemy się najwcześniej za rok;)
a tu zdjęcie jednego z hippeastrum, kwitnące w zeszłym roku (kupione za 5zł):
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Miłośnik przyrody, widzę, z Ciebie
Pasjonata, jak ja. Tyle tylko, że ja to samouk jestem hihi...
Twoje własne siewkowe cebulki bardzo ładne.
I kwitnienia hippeastrum, pięknie pokazane. Czekam na więcej wiedzy i zdjęć
- nusia
- 1000p
- Od: 3 mar 2007, o 18:43
Bardzo ciekawie się rozpoczyna Twój wątek ,więc zaznaczam
Zdrowe ,dorodne cebule,siewki okazałe.
Pozdrawiam
Zdrowe ,dorodne cebule,siewki okazałe.
Pozdrawiam
- sauromatum
justus27 - ja też jestem w dużej części samoukiem;) studiowałem dokładnie kształtowanie terenów zieleni - ale tak naprawdę to tam bardziej uczyłem się o wszystkim związanym z roślinami, a bardzo mało o konkretnych roślinach. Ja już jako kilkuletnie dziecko miałem swoja grządkę na działce gdzie wysiewałem np. lobelie;) co ciekawe już wtedy próbowałem krzyżować ze sobą różne odmiany roślin żeby zobaczyć co z tego będzie.
Aktualnie kwitnie u mnie hippeastrum, które dostałem w prezencie na Boże Narodzenie (takie prezenty lubię;)):
Z tego co się orientowałem to jest to najprawdopodobniej jest to 'Baby Star' - u mnie ma 3 pędy kwiatowe, na dwóch starszych są po 4 kwiaty, młodszy jeszcze nie zakwitł. Pędy kwiatowe są dość niskie, kwiaty mają około 7-8 cm średnicy więc są stosunkowo małe. Ale jak każde hippeastrum jest piękne;)
Aktualnie kwitnie u mnie hippeastrum, które dostałem w prezencie na Boże Narodzenie (takie prezenty lubię;)):
Z tego co się orientowałem to jest to najprawdopodobniej jest to 'Baby Star' - u mnie ma 3 pędy kwiatowe, na dwóch starszych są po 4 kwiaty, młodszy jeszcze nie zakwitł. Pędy kwiatowe są dość niskie, kwiaty mają około 7-8 cm średnicy więc są stosunkowo małe. Ale jak każde hippeastrum jest piękne;)
- sauromatum
Do kwitnienia też szykuje się inne hippeastrum - niestety nie do końca wiem, które to;) moje cebule spędziły wakacje w tunelu foliowym na ogrodzie rodziców - i niestety uległy przemieszaniu i nie wszystkie udało mi się zidentyfikować;) Ale po wysokości pędu kwiatowego (odmiana bardzo wysoka) oraz po tym, że 2 pęd kwiatowy wyrasta spomiędzy liści a nie obok wnioskuję, że jest to prawdopodobnie odmiana podobna z kwiatów do 'Baby Star' i kwitła w zeszłym roku tak:
Aktualnie wygląda tak:
Już niedługo zakwitnie więc wtedy niepewność co do koloru się rozwieje.
Aktualnie wygląda tak:
Już niedługo zakwitnie więc wtedy niepewność co do koloru się rozwieje.
Wspaniałe i obfite kwitnienia
- sauromatum
Aktualnie oprócz hippeastrum 'Baby Star' kwitnie u mnie sprekelia urodziwa. W zeszłym roku jej kwiat był bardzo niski, kwitła gdy liście miały około 60 cm długości, wyglądała tak:
Kwiat wyrósł tak późno i był taki niski ponieważ pąk utknął w łusce i nie mogąc się wydostać, zwinął się prawie w kółko. Zaciekawiło mnie wtedy lekkie zgrubienie cebuli - myślałem, że liście cebuli potomnej nie mogą się wydostać, rozciąłem łuskę a tam zdeformowany pąk. Na szczęście "odkręcił się" i zakwitł normalnie - ale był na bardzo krótkiej łodydze.
W tym roku zakwitły 4 cebule sprekelii - z tym, że 3 są u moich rodziców;)
U mnie kwitnie jedna - jej łodyga kwiatowa ma około 37 cm wysokości i jest dużo wyższa niż młode liście. Kwiat jest olbrzymi i przyciąga wzrok:
Moim marzeniem jest wyhodowanie hippeastrelii - wiem, że można ją po prostu kupić ale dużo większą satysfakcję dałoby wyhodowanie jej własnoręcznie;) co nie znaczy, że nie mam też w planie zakupu takiej cebuli;)
Kwiat wyrósł tak późno i był taki niski ponieważ pąk utknął w łusce i nie mogąc się wydostać, zwinął się prawie w kółko. Zaciekawiło mnie wtedy lekkie zgrubienie cebuli - myślałem, że liście cebuli potomnej nie mogą się wydostać, rozciąłem łuskę a tam zdeformowany pąk. Na szczęście "odkręcił się" i zakwitł normalnie - ale był na bardzo krótkiej łodydze.
W tym roku zakwitły 4 cebule sprekelii - z tym, że 3 są u moich rodziców;)
U mnie kwitnie jedna - jej łodyga kwiatowa ma około 37 cm wysokości i jest dużo wyższa niż młode liście. Kwiat jest olbrzymi i przyciąga wzrok:
Moim marzeniem jest wyhodowanie hippeastrelii - wiem, że można ją po prostu kupić ale dużo większą satysfakcję dałoby wyhodowanie jej własnoręcznie;) co nie znaczy, że nie mam też w planie zakupu takiej cebuli;)
- sauromatum
Poniżej zlepek zdjęć jednego hippeastrum - jak widać wystarczy inne światło i ten sam kwiat wygląda inaczej:) Nie wiem tak do końca gdzie jest cebula tego okazu... niestety pobzyga cebularz zniszczył mi chyba 3 cebule i boję się, że w tym tę roślinę...
- Ania76
- 200p
- Od: 6 sty 2006, o 18:46
Piękne Hippeastrum.
Parę dni temu wsadziłam dwie swoje cebule do ziemi, dziś zauważyłam, że zrobiły się miękkie
Parę dni temu wsadziłam dwie swoje cebule do ziemi, dziś zauważyłam, że zrobiły się miękkie
Baby star cudo .
- sauromatum
Ania76 - w jakim sensie zrobiły się miękkie? wypuściły liście lub kwiat? bo wtedy nie jest to nic złego. Ale jeśli nie wypuściły nic i zrobiły się miękkie to proponuję wyciągnąć je z ziemi, obejrzeć dokładnie co się dzieje i w razie gnicia reagować.
Filigranowa27 'Baby Star' może nie powala wielkością ale w pełni kwitnienia jest przepiękne, wygląda dosłownie jak bukiet w wazonie;)
A poniżej zeszłoroczne kwitnienie 'Nymph':
Filigranowa27 'Baby Star' może nie powala wielkością ale w pełni kwitnienia jest przepiękne, wygląda dosłownie jak bukiet w wazonie;)
A poniżej zeszłoroczne kwitnienie 'Nymph':