Sadzenie drzew
Sadzenie drzew
Witam.
Mam pytanie jak powinno się sadzić zakupione drzewa z bryłą korzeniową. Czy razem z siatką metalową i tkaniną jutową ,czy przed sadzeniem powinno się je usunąć? Znajomi mają na ten temat dwie różne teorie , część twierdzi że razem z siatką aby zapobiec obsypywaniu ziemi z bryły korzeniowej a druga cząść że bez gdyż to ogranicza wzrost korzeni. Jakie są Wasze doświadczenia i jak według Was jest lepiej.
Mam pytanie jak powinno się sadzić zakupione drzewa z bryłą korzeniową. Czy razem z siatką metalową i tkaniną jutową ,czy przed sadzeniem powinno się je usunąć? Znajomi mają na ten temat dwie różne teorie , część twierdzi że razem z siatką aby zapobiec obsypywaniu ziemi z bryły korzeniowej a druga cząść że bez gdyż to ogranicza wzrost korzeni. Jakie są Wasze doświadczenia i jak według Was jest lepiej.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 31 sie 2007, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy już czas na sadzenie lisciastych
Witam wszystkich forumowiczów,w związku z płatająca nam figle w tym roku wiosną chcę zaczerpnąć porady a mianowicie chodzi mi o podpowiedź czy Waszym zdaniem można już sadzić ozdobne drzewka liściaste,myślę że ewentualne przymrozki nie zrobią juz im krzywdy.
Możesz już zaczynać ale na Twoim miejscu wstrzymałbym się z tym jeszcze 2 tygodnie aż do ustabilizowania pogody. Podobno pod koniec tego tygodnia bądź na początku przyszłego ma wrócić na trochę zima a co za tym idzie przymrozki. Lepiej poczekać niż żałować.
A tak nawiasem porozglądaj się po forum a znajdziesz interesujące Cię tematy bo jest ich tu wiele, oj wiele...
A tak nawiasem porozglądaj się po forum a znajdziesz interesujące Cię tematy bo jest ich tu wiele, oj wiele...
- Pawel91
- 200p
- Od: 4 sty 2008, o 19:39
Sadzenie drzewa ... w zimie !!!
Około 20 stycznia moja siostra ma urodzić swoje pierwsze dziecko ... chciałbym z tej okazji z chwilą jego urodzenia posadziś jakieś drzewko, aby rosło wraz z nim
Tylko pora dość nieodpowiednia (środek zimy)
Czy jest szansa w środku stycznia posadzić drzewko, które się przyjmnie?
Tylko pora dość nieodpowiednia (środek zimy)
Czy jest szansa w środku stycznia posadzić drzewko, które się przyjmnie?
- gebo13
- 200p
- Od: 1 mar 2007, o 21:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kup w doniczce,jeśli takiego nie kupisz,to je posadź do doniczki
a dołek juz teraz wykop,steropianem wyłóż.Przed sadzeniem cały
steropian oczywiście usuń.Ważne,żeby ziemia w dołku nie zmarzła
a później korzenie w Twoim drzewku.
Jak już wysadzisz w dzień narodzin "Latorośli"obsyp porządnie korą,
ale uprzednio trochę podlej. Powinno się udać
Liczmy na łagodne zimy
a dołek juz teraz wykop,steropianem wyłóż.Przed sadzeniem cały
steropian oczywiście usuń.Ważne,żeby ziemia w dołku nie zmarzła
a później korzenie w Twoim drzewku.
Jak już wysadzisz w dzień narodzin "Latorośli"obsyp porządnie korą,
ale uprzednio trochę podlej. Powinno się udać
Liczmy na łagodne zimy
Szczęście to nic innego jak dobre zdrowie i krótka pamięć
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Kontakt:
Proponuje posadzić wraz osłoniętą donicą do gruntu a na wiosnę przesadzić już bezpośrednio do gruntu.
Niektórzy szkółkarze z tego co ja słyszałem twierdzą że drzewka kupowane w donicy można posadzić obojętnie o jakiej porze roku nawet zimą pod warunkiem że grunt nie jest zamarznięty. Można próbować choć lepiej moim zdaniem jest posadzić w donicy osłoniętej.
Niektórzy szkółkarze z tego co ja słyszałem twierdzą że drzewka kupowane w donicy można posadzić obojętnie o jakiej porze roku nawet zimą pod warunkiem że grunt nie jest zamarznięty. Można próbować choć lepiej moim zdaniem jest posadzić w donicy osłoniętej.
- gebo13
- 200p
- Od: 1 mar 2007, o 21:36
Więc właściwie sam sobie odpowiedziałeś.krzysiek86 pisze:Proponuje posadzić wraz osłoniętą donicą do gruntu a na wiosnę przesadzić już bezpośrednio do gruntu.
Niektórzy szkółkarze z tego co ja słyszałem twierdzą że drzewka kupowane w donicy można posadzić obojętnie o jakiej porze roku nawet zimą pod warunkiem że grunt nie jest zamarznięty.
Szczęście to nic innego jak dobre zdrowie i krótka pamięć
Sadzenie drzew w styczniu
Bardzo proszę o pomoc. Pozostały mi z jesiennego sadzenia drzewek 3 krzewy małego świerku i 2 sosny. Czy mogę je posadzić w styczniu jutro 9.01.2015r czy lepiej poczekać do marca. Jutro ma być 9 stopni ciepła. Na razie trzymam je w garażu. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję..
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Re: sadzenie sosny w styczniu
Po pierwsze jutro jest 10-ty, a nie 9-ty. A po drugie co zrobisz jak za kilka dni dowali -20?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
robwoj
Masz je w doniczkach?
Masz je w doniczkach?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Tak są w donicach.
- dzika
- 500p
- Od: 17 lut 2012, o 21:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zadołować, czyli posadzić razem z donicami, a wiosną posadzić do gruntu. Zabezpieczysz w ten spodób korzenie przed działaniem silnego mrozu.