Surmia, Katalpa ( Catalpa )
Zdjęcie jest z przed 2 może nawet 3 tygodni (zapomniałam o nim ).
Drzewo to miało liście podobne do lipy (chyba dobrze zapamiętałam ??) ale dużo większe były te liście od dużej dłoni dorosłego mężczyzny! Kora w kolorze ciemnego brązu.
Miało piękne kwiaty, ułożone w "kiściach". Owoce z zeszłego roku wyglądały jak strączki groszku tylko oczywiście dużo dłuższe (około 20 cm) i w kolorze czarnym (przynajmniej te stare były czarne )
Fotka kwiatu:
Niestety mam tylko taką fotkę. Mój aparat fot jest uszkodzony i nie mogę robić fotek z lampą
W przyszłym roku zrobi mi się miejsce na ogródku po starych drzewach owocowych i chciałabym posadzić takie kwiatowe drzewo.
Józefie, może Ty będziesz wiedział co to za drzewo bo mieszkasz w Chrzanowie a tam właśnie rośnie to drzewo ;-) Koło kościoła przy placu "pod orłem"
Drzewo to miało liście podobne do lipy (chyba dobrze zapamiętałam ??) ale dużo większe były te liście od dużej dłoni dorosłego mężczyzny! Kora w kolorze ciemnego brązu.
Miało piękne kwiaty, ułożone w "kiściach". Owoce z zeszłego roku wyglądały jak strączki groszku tylko oczywiście dużo dłuższe (około 20 cm) i w kolorze czarnym (przynajmniej te stare były czarne )
Fotka kwiatu:
Niestety mam tylko taką fotkę. Mój aparat fot jest uszkodzony i nie mogę robić fotek z lampą
W przyszłym roku zrobi mi się miejsce na ogródku po starych drzewach owocowych i chciałabym posadzić takie kwiatowe drzewo.
Józefie, może Ty będziesz wiedział co to za drzewo bo mieszkasz w Chrzanowie a tam właśnie rośnie to drzewo ;-) Koło kościoła przy placu "pod orłem"
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rośnie ich kilka na skraju osiedla. Przypuszczam, że mają ok. 5-10 lat. Oczywiście mam swój pomysł co to jest ale chciałbym żeby mnie ktoś upewnił.
W zbliżeniu:
Liście są dużo większe od dłoni, a owoce to takie podłużne jakby-strąki:
W zbliżeniu:
Liście są dużo większe od dłoni, a owoce to takie podłużne jakby-strąki:
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Kontakt:
- karpek
Dzięki. Muszę się przyznać, że myślałem o innej roślinie (a wydawało mi się że wszystko co zielone potrafię nazwać). Rozumiem, że te strąki... no właśnie - nasiono ? Czy dopiero we wnętrzu tego są nasiona ? Nie wiem bo nie rozrywałem.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- krzysiek86
- Kontakt:
- karpek
Rzeczywiście w pierwszej chwili pomyślałem o paulowni. Jednak ujrzawszy te strąki wiedziałem że to nie jest to, dlatego zapytałem. Po za tym, posadzone cesarskie drzewka 5-10 lat temu prawdopodobnie od razu w tajemniczy sposób by od razu zniknęły.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- krzysiek86
- Kontakt:
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Paulownia poza tym nie kwitnie w naszym kraju ,taka jest opinia obiegowa i ja ja potwierdzam na podstawie 10 letnich obserwacji mojej paulowni.Nie kwitnie bo zwykle pąki przemarzają ,nawet otulone na zimę włókniną też nie zakwitły,odpadły wiosną
Znam jednak jeden wyjątek ...
Paulownia kwitnie w Raciborzu ,w pięknym ... ach w przepięknym ogrodzie Ani Banaszek,
zajrzyjcie tam ...tam są cuda,cuda które sie spełniają .
Zdjęcie samego kwiatu paulowni Ania wstawiła w wątku tematycznym o paulowni ..
Znam jednak jeden wyjątek ...
Paulownia kwitnie w Raciborzu ,w pięknym ... ach w przepięknym ogrodzie Ani Banaszek,
zajrzyjcie tam ...tam są cuda,cuda które sie spełniają .
Zdjęcie samego kwiatu paulowni Ania wstawiła w wątku tematycznym o paulowni ..