Czosnek bulwiasty - Szczypior chiński ( Allium tuberosum )
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czosnek niedźwiedzi- Allium ursinum
To nie jest czosnek niedżwiedzi .
Beata
Beata
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wolusia, foty czosnku niedźwiedziego bez problemu znajdziesz w sieci.
A próbował ktoś pędzić czosnek niedźwiedzi, albo generalnie mieszać tak by mieć zielone liście poza wiosną ?
A próbował ktoś pędzić czosnek niedźwiedzi, albo generalnie mieszać tak by mieć zielone liście poza wiosną ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
Wolusia, to nie jest czosnek niedźwiedzi, ale coś, co w handlu nazywa się to szczypiorem chińskim.
Mam go sporo (nawet na skalniaku - sam tam zawędrował). Jest trwały, rozrasta się umiarkowanie. Wytrzymuje mrozy, odśnieżanie na niego i dobrze znosi przesadzanie w każdej fazie wzrostu. U mnie rośnie na dość suchym miejscu od południa, przy betonowym krawężniku i sobie radzi. Jeśli Ci smakuje, nie pozbywaj się go. Kwiaty można smażyć w cieście. Poza tym jest ładny i długo kwitnie.
Mam go sporo (nawet na skalniaku - sam tam zawędrował). Jest trwały, rozrasta się umiarkowanie. Wytrzymuje mrozy, odśnieżanie na niego i dobrze znosi przesadzanie w każdej fazie wzrostu. U mnie rośnie na dość suchym miejscu od południa, przy betonowym krawężniku i sobie radzi. Jeśli Ci smakuje, nie pozbywaj się go. Kwiaty można smażyć w cieście. Poza tym jest ładny i długo kwitnie.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu dziękuję. Mam nadzieję, że M go nie usunął. Z pewnością przydatny w kuchni
Czosnek niedźwiedzi można zamrozić ,nic nie traci na wartości i tak samo smakuje.newrom pisze:Wolusia, foty czosnku niedźwiedziego bez problemu znajdziesz w sieci.
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Można suszyć, bardzo dobra przyprawa.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Wszystko można, ale wyjęta z gruntu, chrupiąca i soczysta cebulka czosnkowa, oraz takie same liście to zupełnie inna bajka niż mrożonka czy susz