Przesadzanie- drzewa,krzewy,byliny. KIEDY? JAK?
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przesadzanie- drzewa,krzewy,byliny. KIEDY? JAK?
Czy mogę teraz przesadzać krzewy i młode drzewka? Konkretnie chodzi mi o trzmieliny, hibiskusy, bukszpan, forsycje, brzózki i iglaki. Warunki będą miały takie same lub bardzo podobne. Czy ma znaczenie o jakiej porze dnia i przy jakiej pogodzie się to robi?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
Witam!
Przesadzanie krzewów i drzew o tej porze jest bardzo ryzykowne. Trzeba się będzie liczyć z ubytkami.
Ze swojego doświadczenia wiem, że przesadzenie w słoneczne miejsce o tej porze, mimo podlewania, często kończy się niepowodzeniem. Lepiej jest w miejscach cienistych. Ja mimo przesadzania w kwietniu utraciłem kilkuletnią laurowiśnię i jałowca. Całe szczęście uchowały mi się wielkie bukszpany. Moim zdaniem najlepiej jest przesadzać na wieczór a o przyjęciu roślin duże znaczenie będzie miała pogoda.
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego przesadzania

Przesadzanie krzewów i drzew o tej porze jest bardzo ryzykowne. Trzeba się będzie liczyć z ubytkami.

Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego przesadzania

Daj sobie teraz spokój z brzozą, straci zbyt wiele soków. Przesadz się je w stani spoczynku.
Forsycję po kwitnieniy tniemy, przytnij ją mocniej Ładnie się rozkrzewi i zabieg będzie mniej ryzykowny. Hibiscusy też możeszprzyciąc na kilka i tak ladniezakwitnie tego lata.
Trzmieliny i iglaki aklimatyzują się niżle. Zasada jest taka, mocno podlewać przez kilka dni, przesadzać tak jak tu już napisano wieczorem. Jeśli temperatury będą tak wysokie ja bym nie ryzykowała. Ogladaj pogodę, w naszym klimacie wszystko szybko się zmienia. Dobrze by było trafić na parę ciepłych, wilgotnych i pochmurnych dni.
Powodzenia
Forsycję po kwitnieniy tniemy, przytnij ją mocniej Ładnie się rozkrzewi i zabieg będzie mniej ryzykowny. Hibiscusy też możeszprzyciąc na kilka i tak ladniezakwitnie tego lata.
Trzmieliny i iglaki aklimatyzują się niżle. Zasada jest taka, mocno podlewać przez kilka dni, przesadzać tak jak tu już napisano wieczorem. Jeśli temperatury będą tak wysokie ja bym nie ryzykowała. Ogladaj pogodę, w naszym klimacie wszystko szybko się zmienia. Dobrze by było trafić na parę ciepłych, wilgotnych i pochmurnych dni.
Powodzenia
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zawsze można zrobić kwiatom lub krzewom "sztuczny "cień. Ja tak robię dopóki roślina dobrze się nie przyjmnie !
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Właśnie gorzej myśle znoszą przesadzanie roślinki, które się wywozi np z zacisznego półcienia w szkółce i potem wsadza w pełnym słońcu na działce. Ja chcę tylko przesadzić z jednego końca działki na drugi, w miejsce o takich samych warunkach. Oczywiście nie będę tego robić w południe na upale, poczekam na jakąś przynajmniej pochmurną, a najlepiej deszczową pogodę. Wprawdzie takowej na razie nie widać w prognozach, ale jak mam zmarnować niektóre już okazałe krzewy to wolę poczekać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
Czy można przesadzać latem?
Witam!
Od dziś jestem użytkownikiem ROD i na działce która nabyłam są piwonie, powojnik, róża i iglaki. Moje pytanie brzmi czy za ok 3 tygodnie czyli pod koniec czerwca mogę je przesadzić w inne miejsce ponieważ rosną nie w tym miejscu (wg moich wizji zagospodarowania działki) Mam też pytanie co zrobić ze starym winogronem ponieważ widze że owocuje ale też znajduje sie kompletnie nie na miejscu bo prawie na samym srodku działki (nie wiem czemu mój poprzednik je tak posadził). Czy takie winogrono można jakoś przesadzić? Może moje pytania wydadzą się Wam głupie ale od dziś dopiero zaczynam swoja przygodę z działką i nie mam w ogóle doświadczenia. Pozdrawiam!
Od dziś jestem użytkownikiem ROD i na działce która nabyłam są piwonie, powojnik, róża i iglaki. Moje pytanie brzmi czy za ok 3 tygodnie czyli pod koniec czerwca mogę je przesadzić w inne miejsce ponieważ rosną nie w tym miejscu (wg moich wizji zagospodarowania działki) Mam też pytanie co zrobić ze starym winogronem ponieważ widze że owocuje ale też znajduje sie kompletnie nie na miejscu bo prawie na samym srodku działki (nie wiem czemu mój poprzednik je tak posadził). Czy takie winogrono można jakoś przesadzić? Może moje pytania wydadzą się Wam głupie ale od dziś dopiero zaczynam swoja przygodę z działką i nie mam w ogóle doświadczenia. Pozdrawiam!
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli ziemia jest nie rozsypująca się i jeśli dasz radę przesadzić z dużą bryłą ziemi nie naruszając korzeni, to czemu nie, w każdej chwili możesz przesadzać. Jednak, jeśli zależy Tobie na tych roślinach i nie chcesz ryzykować, to z piwonią radziłabym poczekać do końca sierpnia, a z różą jeszcze dłużej, aż jej zaczną opadać liście. Ja też w tym roku szykuję się do przesadzenia dwóch róż, bo rosną obok bukszpanu, a to podobno niedobre sąsiedztwo.
Waleria