MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Post »

Poprzednia część wątku znajduje się tutaj

W tym roku jest spory problem z rurkami z powodu braku mrozów co skutkuje tym ze nie ma lody na jeziorach.
Trzeba bedzie szukac jakies alternatywy :-)
Zastanawiam sie czy nie zrobic z płyt OSB płytek a rowki frezen 8mm i po zlozeniu całosci otwory poprawic żeby były okragłe wiertłem 8-9 mm. Troche czasu to zajmnie ale bedzie na kilka lat.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III

Post »

Może macie jakiś patent na pozyskanie trzciny w taką zimę? Jak to zrobić jak brak stabilnego lodu?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p

Post »

Patent jest,wodery i szukac na płytkiej wodzie innej rady nie ma na pozyskanie trzciny na bezlodziu :-(
Ja jutro ide zobaczyc na mokradła 3 lata temu tam zbierałem ale ostatnie 2 lata była tam tylko cienka.
Z tego co pokazuja w tv to juz raczej nie bedzie mrozów i prognozuja szybkie przyjscie wiosny wiec czas nagli.
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam u mnie trzcina jest tylko ok 5-6 max trafia się 7mm.

Byłem w poszukiwaniach ok (80km przy okazji innego wyjazdu) tam gdzie rok temu ale sporo drogowcy wycieli przy brzegu w stawach rybnych.

A właśnie na brzegach jest najgrubsza to po co wy wchodzicie na lud jak po środku to właśnie mała jest widać po wysokości. Trochę naciąłem ok 500 szt takich 8-10mm.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

To prawda ... problem jest ale trochę udało się pozyskać i jedną wpadkę zaliczyć .
Wróciłam z mokrymi butami ;:306
Na kolejny wypad lepiej sie przygotuję i potwierdzam - jakość trzciny dużo gorsza niż zwykle i dużo mniej tej grubszej.
Czym to wytłumaczyć ?
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p

Post »

christinkrysia trzcina jest taka cienka z powodu zbyt małych opadów ktore spowodowały niski stan wód u mnie woda opadła przez lato o ponad metr. Czyli zbyt sucho :-(
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ja wiem ... w naszym rejonie nie pamietam tak niskiego poziomu jezior i rzek.
Wody Drwęcy miałam za siatką ogrodzeniową każdego roku a ostatni strasznie suchy.
Trzcinę oglądałam nie tylko ze strony brzegu ale z pomostu kilkunastometrowego prowadzącego przez trzcinę w głąb jeziora jaką zrobili sobie wędkarze i ... nie było na czym oka zawiesić.
Stąd takie myśli i pytanie ;:131
W tym roku dodam rurki z różnych materiałów dla własnego doświadczenia , nawet te plastikowe bo tu na forum jedni negują a inni chwalą .
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Ja się zastanawiałem już czy nie wydzielić sobie 4-5 m2 na polu gdzie głównie zrzucam nadmiar ściętej trawy , ofoliować brzegi i posadzić trzcinę , podlewać czymś z większą ilością azotu i czekać na efekt....tylko żeby potem nie żałować sprowadzonego intruza :;230
pasjonat
100p
100p
Od: 13 mar 2009, o 21:59

Post »

Pomysł całkiem dobry uważam, że najtrudniej w takiej sytuacji to ochronić trzcinę przed połamaniem z powodu silnego wiatru.
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p

Post »

markonix fakt pomysł dobry z tym że ja kupie worek salerty i rozsypie na terenie gdzie rosnie trzcina :-) zobaczymy jaka wyrośnie kilka złotych można poświęcic. Bo byłem dzis na trzcinie i przez godzine zebrałem tyle co w zeszym roku w 10 minut sama cienka jest.
Awatar użytkownika
pliszek
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A nie rośnie gdzieś was w pobliżu rdest? Ja trzciny nie mam tak jak wy, bo cienka to co roku daje rdest i pszczoły go chętnie zajmują.
halfoat
50p
50p
Od: 6 maja 2007, o 22:31

Post »

Nie wiem czy wcześniej już był taki patent, ale natknąłem się na coś takiego: https://www.youtube.com/watch?v=Q9KQgtuw2h0
Rurki robi się banalnie prosto i szybko, w 10 minut spokojnie skręciłem na ołówku 20 sztuk z papieru ksero, którego mam pod dostatkiem. Końce planuję zalepić gliną i zobaczymy co z tego wyjdzie. Zaletą tego rozwiązania jest to, że możemy sobie zrobić średnice jakie tylko chcemy.
Byłem też dziś po trzcinę i nie wiem dlaczego u innych tak słabo, ja tam różnicy w grubości z porównaniu z poprzednimi latami nie stwierdziłem.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Metoda ciekawa, tylko pytanie jak zachowa się taka papierowa rurka w warunkach, jakie panują na zewnątrz (głównie chodzi o dużą wilgotność powietrza i jej dobowe wahania :roll: ) Bo pojedyncze strony np. zeszytu chłoną wilgoć i tracą sztywność. Trzeba to sprawdzić.

Ja już mam zapas trzciny, myślę jeszcze o jakichś formatkach na próbę, ale widzę że w ostatnim czasie to deficytowy towar na rynku..
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pliszek przygotowanie trzciny kończę bo tarfiła sie ładna na podmokłych opuszczonych działkach niedaleko mojej ale na rdest też się wybieram bo lubię zróżnicowany materiał. Rurki różnej grubości dają nadzieję na zasiedlenie innych owadów do towarzystwa murarek . Oby to były tylko przyjazne osobniki :D

Papierowe rurki owszem fajnie się robi ale ja wykorzystuję je do tworzenia różnych przedmiotów ( to taka ala wiklina), które stoją w mieszkaniu utrwalone warstwą lakieru a czasami też farby. Pod chmurką bałabym się ...
fire28
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 kwie 2014, o 11:44

Post »

Szary papier opakowaniowy się nada, jest wytrzymały. Papieru ksero nie polecam, jest nasiąkliwy.

http://www.sunnygarden.ru/obitateli-sad ... nyh-pchel/

Na tej stronie pokazano inny lepszy sposób zwijania rurek.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”