Borówka amerykańska - sadzonki na handel
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 lut 2010, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Borówka Amerykańska - uprawa (zezwolenia?)
Witam. Mam takie pytanie, a mianowicie, jeżeli posiadam działkę i chcę uprawiać Borówkę Amerykańską i pozniej ją sprzedawać (np w skupie) to czy muszę mieć jakieś zezwolenia itp ? Czy po prostu jade do skupu i sprzedaje ?
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Borówki Amerykańskie - uprawa
Witaj na forum. Serdecznie zapraszamy do aktywności
Jeśli jesteś rolnikiem możesz sprzedawać swoje produkty dowolnie. Nie sądzę, aby jakieś specjalne uwarunkowania dotyczyły borówki, ale może jeszcze ktos się wypowie.
(Przenoszę do odpowiedniego działu ten wątek).
Jeśli jesteś rolnikiem możesz sprzedawać swoje produkty dowolnie. Nie sądzę, aby jakieś specjalne uwarunkowania dotyczyły borówki, ale może jeszcze ktos się wypowie.
(Przenoszę do odpowiedniego działu ten wątek).
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 lut 2010, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówki Amerykańskie - uprawa
Przepraszam, że pomylilem działy, ale niezbyt wiedziałem gdzie to wrzucic
To jest działka budowlana, ale mam dość miejsca aby zrobić niewielka uprawe i zobaczyc co z tego wyjdzie. Nie jestem zarejestrowany jako rolnik i wlasnie miedzy innymi interesuje mnie to, na jakiej zasadzie będę mogl sie rozliczac z Urzędem Skarbowym, bo znając życie pewnie od sprzedaży Borowek Amerykańskich na skupie, tez będę musial zaplacic jakis podadek dochodowy.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
To jest działka budowlana, ale mam dość miejsca aby zrobić niewielka uprawe i zobaczyc co z tego wyjdzie. Nie jestem zarejestrowany jako rolnik i wlasnie miedzy innymi interesuje mnie to, na jakiej zasadzie będę mogl sie rozliczac z Urzędem Skarbowym, bo znając życie pewnie od sprzedaży Borowek Amerykańskich na skupie, tez będę musial zaplacic jakis podadek dochodowy.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Re: Borówka Amerykańska - uprawa (zezwolenia?)
Jak masz zamiar rozliczać się z Urzędem Skarbowym z uprawy borówki na działce budowlanej to lepiej daj sobie siana, borówki zjedz albo wyrzuć i zajmij się czymś bardziej pożytecznym albo po prostu siedź i nic nie rób.
Jak nie jesteś rolnikiem to każą Ci jeszcze zakładać działalność gospodarczą, później dojdzie ZUS i jeszcze jakieś pierdoły i popłyniesz.
I po co Ci to?
Jak nie jesteś rolnikiem to każą Ci jeszcze zakładać działalność gospodarczą, później dojdzie ZUS i jeszcze jakieś pierdoły i popłyniesz.
I po co Ci to?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 mar 2015, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Borówka amerykańska - sadzonki na handel
Witajcie,
Chciałbym się Was poradzić co sądzicie o uprawie borówki amerykańskiej z przeznaczeniem na handel. Mam tunel 6x12 i dojście do sadzonek dopiero co pikowanych za grosze ze sprawdzonej niemieckiej plantacji. W chwili obecnej mogę liczyć na ok. 2 tys sadzonek. Dysponuję również sporą działką o ziemi torfowej, którą mogę wykorzystać do w/w celu. Tylko pytanie, czy jest na to zbyt ? Wiem, że sadzonki najlepiej sprzedawać 2 góra 3 letnie. Jakie są Wasze odczucia w tym temacie ?
Chciałbym się Was poradzić co sądzicie o uprawie borówki amerykańskiej z przeznaczeniem na handel. Mam tunel 6x12 i dojście do sadzonek dopiero co pikowanych za grosze ze sprawdzonej niemieckiej plantacji. W chwili obecnej mogę liczyć na ok. 2 tys sadzonek. Dysponuję również sporą działką o ziemi torfowej, którą mogę wykorzystać do w/w celu. Tylko pytanie, czy jest na to zbyt ? Wiem, że sadzonki najlepiej sprzedawać 2 góra 3 letnie. Jakie są Wasze odczucia w tym temacie ?
- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Borówka amerykańska - sadzonki
Na owoce pewnie zbyt prędzej by się znalazł niż na sadzonki. Szkółek drzew i krzewów z bardzo dobrą renomą jest sporo. Gdzie sprzedawałbyć sadzonki, na targu? Lepiej pójść krok dalej i szukać odbiorców na owoce. Akurat krzaczki urosną
Pozdrawiam
Gosia
Pozdrawiam
Gosia
Pozdrawiam
Chyba jestem tego samego zdania. żeby wejść na rynek z sadzonkami - ciężko - a owoce nadal w cenie. Widziałem w okolicach mojego miasta plantację borówki (krzaki 2 letnie) - ok. 2 ha
Nie opłaca się, pracowałem na kilku szkółkach w Niemczech, większość z nich kupowała sadzonki borówki amerykańskiej od polskich szkółkarzy. Zawsze była to duża ilość bo od 20 tys. w górę. No chyba, że możesz kupić zdrowe sadzonki w dobrej cenie, ale w polsce chyba, tego tak łatwo z zyskiem nie sprzedaż.