Hortensja (Hydrangea) - przemarzanie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 kwie 2007, o 16:40
Hortensja (Hydrangea) - przemarzanie
Czy można uratować zmarznięte hortensje ?
Jako niedoświadczona ogrodniczka posadziłam dwa tygodnie temu piękne hortensje z pąkami. W poniedziałek (23.04) stwierdziłam, że mają czarne liście i pąki. Chyba zmarzły. Czy coś można jeszcze z nimi zrobić. Kiedy można sadzić hortensje? Z góry dzięki za pomoc. Asia
Jako niedoświadczona ogrodniczka posadziłam dwa tygodnie temu piękne hortensje z pąkami. W poniedziałek (23.04) stwierdziłam, że mają czarne liście i pąki. Chyba zmarzły. Czy coś można jeszcze z nimi zrobić. Kiedy można sadzić hortensje? Z góry dzięki za pomoc. Asia
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Oczywiście ,jeśli są martwe to tylko szpecą - śmiało wytnij.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
Zmarznięta hortensja
Moja hortensja ogrodowa ucierpiała podczas ostatniego przymrozku Czy to oznacza, że ona znowu nie zakwitnie? Poprzednio ją urządził niespodziewany przymrozek wiosenny Czy ja jeszcze kiedyś zobaczę jak ona kwitnie
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Moje hortensje tez zaskoczył pierwszy przymrozek, ale mam nadzieję, ze nie był zbyt wielki i pączki nie przemarzły. Oglądałam je dość dokładnie i wydaje mi się, że pączki są żywe, chociaż liscie wszystkie zmarzły. Teraz co dzień na noc je okrywam, a w dzień odkrywam. I tak, aż się mocniej oziebi, wtedy juz zostawię okrycie na całą zimę. Podobnie postepuję wiosną, kiedy dni są już ciepłe, a w nocy występują przymrozki. Odkrywam całkiem dopiero po "zimnej Zośce".
Kiedys nie okryłam na czas, a przymrozek musiał być spory i dalsze okrywanie nic juz nie dało, nie zakwitły. Mam nadzieję, że teraz nie było tak źle i zobaczę kwiaty i Ty też
Kiedys nie okryłam na czas, a przymrozek musiał być spory i dalsze okrywanie nic juz nie dało, nie zakwitły. Mam nadzieję, że teraz nie było tak źle i zobaczę kwiaty i Ty też