Janku oczywiście, że donica ma dziury w dnie. Poza tym 3/4 jej zawartości to kamienie. Warstwa ziemi z przewagą piachu ma ok. 15-20 cm. Nie przewiduję wysadzania skalnic na skalniak. Sam wiesz jaki u mnie bajzel i busz na skalniaku. Obawiam się, że nie przetrwały by na nim. A nie chciałabym ich stracić. W donicy będę je miała wciąż na oku. Poza tym przy dłuższych opadach zawsze mogą trafić pod stół. Liczę na to, że moja
Hilda będzie miała kwiaty półpełne

Chociaż pewnie o tym przekonam się za rok...Widziałam już tę przesyłkę ze skalnicami

Szczególnie jedna zrobiła na mnie wrażenie. Nazwa po rosyjsku przyjemna dla ucha. Czyżby one z tamtych stron?
Marysiu - bardzo się cieszę

Na Ciebie zawsze można liczyć. Pamiętasz może który to już rok naszej znajomości? A wiesz, że mieczyki botaniczne od Ciebie są już całkiem spore. Wyjątkowo wcześnie w tym roku wystartowały. U mnie w lodówce też czekają cebule. Po raz kolejny skusiłam się na ismenę. Myślę, że na Twoich piaskach skalnice nieźle by sobie radziły. Przynajmniej nadmiar wilgoci im by nie groził. Na skalniaku mam kilka innych mikrusków, ale "giną" w tym moim roślinnym bałaganie. Dlatego teraz skalnice od Janka posadziłam w dużą donicę. Marzy mi się taki skalniak w kamiennym korycie, ale nie wiem czy się kiedyś takiego dorobię. Mam więc namiastkę.
Witaj
Dorotko!Dzięki! Miło, że jesteś. Widziałam, że Twój nowy wątek wrócił do odpowiedniego działu. Zaglądałam. Przepraszam, że nie zostawiłam śladu bytności. Podaj mi na pw adres. Po Świętach wyślę Ci obiecane marcinki i chryzantemy.
Kolejna łodzianka na FO. Miło Cię gościć Malinko! Lubisz tulipany?! Są piękne i tak różnorodne, że nawet najbardziej wybredny ogrodnik znajdzie coś dla siebie. U mnie niestety w tym roku zbyt wiele ich nie zakwitnie. Sporo się wyrodziło. Poza tym poprzedni sezon był bardzo suchy.
Wiosna mimo wszystko rozkręca się:

- zawilec gajowy
Virescens - nie wiem kiedy zakwitł - inne dopiero się gramolą na wierzch

- moja łączka zawilcowa pod pigwowcem - rośnie tam kilka różnych odmian plus podagrycznik (

)

- wiosenne piękności pod białą magnolią

- kokorycz

- zawilce greckie
A to już serduszka okazała o białych kwiatach, a w tle widać znacznie mniejszą różową:
W zeszłym tygodniu byłam na rynku po bratki i udało mi się kupić prymulkę o pełnych kwiatach: