jałowce skalne - rdza
-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jałowce skalne - rdza
witam serdecznie, rozważam zrobienie żywopłotu ze skyrocketów, ale mam na działce kilka grusz, czy nie wprowadzę sobie w ten sposób rdzy?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Paweł
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Paweł
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: jałowce skalne - rdza
Ja bym nie ryzykował. Możesz coś innego wybrać na żywopłot.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie sadź tych jałowców. Po pierwsze mogą złapać ta rdzę, a po drugie szkoda pieniędzy one czesto chorują zamieraja pędy i zamiast tworzyć ładny żywopłot to szpecą. Posadz tuje szmaragd, bezproblemowe i piękne. 

Jałowce skalne są podatne na choroby gdy ziemia jest zbyt żyzna a częste nawożenie jeszcze dodatkowo temu sprzyja. Nie lubią nadmiaru składników odżywczych w naturze rosną na wapiennych mało zasobnych i mineralnych glebach - glina,żwir i inne cząstki mineralne.Jak wszystkie jałowce nie znoszą nadmiaru wilgoci choć w kwaśnych i bardzo suchych piaskach też niezbyt dobrze rosną.
Najlepsza jest dla nich piaszczysto-gliniasta dobrze zdrenowana gleba z niewielką albo nawet żadną zawartością humusu.Są wtedy mniej wybujałe i rosną znacznie wolniej niż na zasobnych ogrodowych glebach ale za to nie chorują.
Najlepsza jest dla nich piaszczysto-gliniasta dobrze zdrenowana gleba z niewielką albo nawet żadną zawartością humusu.Są wtedy mniej wybujałe i rosną znacznie wolniej niż na zasobnych ogrodowych glebach ale za to nie chorują.
Skyrocket jest dość oklepany. Poza wymienionymi tutaj wadami jest jeszcze jedna dość uciążliwa- mianowicie chodzi o zalegający ciężki śnieg który dość szybko i łatwo zniekształca tego jałowca. Pozostaje siatka/ sznurek/ ochronny . Nie zawsze się udaje zabezpieczyć na czas
Co tam jest za ziemia i jaka możliwa przestrzeń ? Bo jest bardzo dużo ciekawszych roślin.
Ja mam osobiście tego jałowca to trochę u mnie jest przy nim roboty, żeby po zimie wyglądał dobrze.

Co tam jest za ziemia i jaka możliwa przestrzeń ? Bo jest bardzo dużo ciekawszych roślin.
Ja mam osobiście tego jałowca to trochę u mnie jest przy nim roboty, żeby po zimie wyglądał dobrze.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.