Storczyki "poszły" w liście
Przerośnięte liście
Witam. Mam storczyk od 5 lat, kwitnie raz lub dwa razy w roku. Ostatnio nawet biedny złamał się pod naciskiem kwiatów, ale zauważyłam, że liście dziwacznie się wydłużyły i nie wiem, czym jest to spowodowane ( on zawsze miał dlugie liście ale teraz są OGROMNE).
http://imageshack.us/photo/my-images/694/stom.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/694/stom.jpg/
Re: PRZEROŚNIĘTE LIŚCIE
Liście się wydłużają kiedy mają zbyt mało światła. Wszystko też zależy od samego storczyka. Poniewaz twój storczyk ma już sporo lat to może być u niego normalne.
A co do korzeni to sprawdź jak wyglądają w doniczce. Czy w ciągu tych 5 lat przesadzałaś go chociaż raz?
A co do korzeni to sprawdź jak wyglądają w doniczce. Czy w ciągu tych 5 lat przesadzałaś go chociaż raz?
-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Korzenie powietrzne rosną w górę wtedy kiedy coś złego dzieje się z korzeniami w podłożu. Sprawdź jak wygląda ich stan Jeśli są w kiepskim stanie to poobcinaj zdezynfekowanym narzędziem te zgniłe i zdrewniałe, a te jędrne i zdrowe zostaw i wsadź do specjalnej ziemi dla storczyków.
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Korzenie powietrzne niemal zawsze rosną w górę ich obecność nie musi świadczyć o złym stanie storczyka, chyba, ze jest ich bardzo dużo, wtedy powinniśmy dla własnego spokoju zobaczyć czy w podłożu wszystko gra. U mnie także listki wydłużają się gdy mają mniej światła lub stoją dalej od okna. Niektóre storczyki natomiast mają po prostu taką urodę
- kamikami26
- 1000p
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Liście ma śliczne i zdrowe ,tylko musisz zapewnić mu więcej światła naturalnego i nie stawiaj go bezpośrednio na ostrym słońcu
ROSARITA- przesadzałam go raz, a do reszty dziekuje serdelkowo za podpowiedzi sprawdze jak tam korzenie i chyba zmienie osłonke na przezroczystą, kwiat stoi cały czas przy zachodnim oknie i dopiero niedawno zaczely sie wydłuzac liście.
Storczyki "poszły" w liście
Hej! Mam pytanie. Czy Wasze storczyki o tej porze roku też poszły w liście ? Moje mają od kilku miesięcy małe pędy do kwiatków, ale nic im one nie rosną. Za to liście rosną im nieustannie nowe. Wielkie, pięknie wybarwione na zielono liście. Doradźcie coś, by te rosły pędy, a nie liście, proszę
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 lip 2014, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nieustannnie rosnące liście u storczyków....
A podlewasz nawozem? Może zastosuj taki o większej ilości potasu.
pozdrawiam Kasia
Re: Nieustannnie rosnące liście u storczyków....
Używam takich pałeczek z nawozem z BIOPON. Po dwie w donicach mają i cudownie im te liście rosną ,ale kwiatki niestety nie ...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 lip 2014, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nieustannie rosnące liście u storczyków
A jaki masz rozmiar doniczek, bo te standardowe mają po 12 to chyba jedna wystarczy? A w jakim miejscu stoi, chodzi o oświetlenie?
pozdrawiam Kasia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Re: Nieustannie rosnące liście u storczyków
Poczytaj na temat rodzajów nawozu, bo może stosujesz cały czas nawóz z przewagą azotu dlatego storczyk produkuje same liście i korzenie. Poza tym warto wspomnieć o tym w jakiej był wcześniej kondycji, bo jeśli jak go kupiłaś np był kwitnący ale miał mało korzeni i był słabo rozwinięty to wzrost liści i korzeni to normalny proces. Często bowiem producenci storczyków sztucznie pędzą rośliny (dodając hormonów i uderzające dawki nawozów) do szybszego kwitnienia i taka roślina przy zakupie ma piękne kwiaty ale sama w sobie jest marna. Przy takim układzie po przekwitnięciu storczyk skupia się bardzo długo na korzeniach i liściach i ładnie się rozrasta. U mnie np była to phal mini. Kupiłam ją ok 1,5 roku temu. Miała dwa pędy kwiatowe i pięknie kwitła. Czekałam ok. 1,5 roku by mi zakwitła, obecnie rośnie jej pęd kwiatowy i czekam na jej pierwsze moje kwitnienie od zakupu. Do chwili obecnej pięknie przyrosła w liście i korzenie, nie było mowy o kwitnieniu. Może masz ten sam przypadek?
P.S. używałam jakiś czas temu pałeczki nawozowe. U mnie się nie sprawdziły, za szybko się rozpuszczały w podłożu oddając za dużą dawkę nawozu na raz, na szczęście nie popaliło korzeni ale w miejscu gdzie była pałeczka podłoże zaczęło pleśnieć co zmusiło mnie do natychmiastowej zmiany podłoża. Obecnie używam nawozy PP, z których jestem bardzo zadowolona, bowiem jedna z moich mini obecnie produkuje 3 liście na raz. Nawozu daję bardzo malutko ale jest on dobrej jakości.
P.S. używałam jakiś czas temu pałeczki nawozowe. U mnie się nie sprawdziły, za szybko się rozpuszczały w podłożu oddając za dużą dawkę nawozu na raz, na szczęście nie popaliło korzeni ale w miejscu gdzie była pałeczka podłoże zaczęło pleśnieć co zmusiło mnie do natychmiastowej zmiany podłoża. Obecnie używam nawozy PP, z których jestem bardzo zadowolona, bowiem jedna z moich mini obecnie produkuje 3 liście na raz. Nawozu daję bardzo malutko ale jest on dobrej jakości.