Nawozy w składach rolnych i w sieci
Nawozy w składach rolnych i w sieci
Witam.
Ostatnia wizyta w sklepie ogrodniczym i szukam nawozu do trawy.
Jest:
cośtam 2,5 kg 50 zł
cośtam 1,0 kg 10 zł
Pojechałem do składu rolnego. Kupiłem 15kg ( Polifoska 6 10kg + mocznik 5kg) za 24! zł
Ostatnia wizyta w sklepie ogrodniczym i szukam nawozu do trawy.
Jest:
cośtam 2,5 kg 50 zł
cośtam 1,0 kg 10 zł
Pojechałem do składu rolnego. Kupiłem 15kg ( Polifoska 6 10kg + mocznik 5kg) za 24! zł
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nawozy w skladach rolnych
Ameryki nie odkryłeś... za worek polifoski 50kg płacę 48zł więc zrobiłem jeszcze lepszy interes...
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Właśnie w składzie kupiłem na próbę jeden z Dobrofosów (5-20-20), wychodzi drożej od Polifoski bo 1,8 zł za 1 kg, ale kupiłem bo mocno zachwalany. Jak czytam wyżej, że ktoś płaci 10,- zł za 1 kg, to robię wielkie 

Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A czy przypadkiem polifoski nie używa się na jesieni ,a azofoski na wiosnę ?PiotrekP pisze:Ameryki nie odkryłeś... za worek polifoski 50kg płacę 48zł więc zrobiłem jeszcze lepszy interes...
- annodomini
Polifoskę można stosować wiosną, nie ma przeciwwskazań. A przy uprawach wieloletnich, to całkowicie wskazane. Polifoska ma chlorki, Azofoska nie.
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
To mnie w ogrodniczym wprowadziła kobieta w błąd , czyli pod wszystkie kwiaty cebulowe mogę teraz dać polifoskę ?
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
A czy przypadkiem uzywając polifoski w nadmiarze, nie doprowadzimy do przesolenia gleby ?
Mam na myśli chlorki
Mam na myśli chlorki
- annodomini
Wszystko może być trucizną i wszystko może być lekarstwem. To kwestia dawki.
Kupuje Polifoskę ze względu na skład a nie nazwę.
Polifoska 6 zawiera 6-20-40 czyli 6% azotu (potrzebnego wiosną na wzrost) + potas i fosfor (potrzebne na stworzenie odpowiednich wiązań, budowę systemu korzeniowego itp.).
W tym układzie to nawóz jesienny. Dlatego na wiosnę polifoskę mieszam z nawozem azotowym (mocznik, saletra amonowa) itp.
Połowę zużyję teraz a druga na jesień, bez zwiększania już dawki azotu.
Należy też rozróżnić nasze potrzeby. Rolnikowi zależy by trawa była DUŻA i było jej dużo - azot konieczny w dużych dawkach.
W ogrodzie zależy mi .... na zielonej trawie. Nie musi rosnąć, ma być piękny, świeży, ładnie zielony dywan. Duży wzrost jest raczej wadą (no chyba że jest intensywnie użytkowany, wówczas ważnym jest szybka regeneracja).
Czyli jak widać oczekiwania nasze są różne - zależnie od celu który zamierzamy osiągnąć stosując dane nawozy.
Polifoska 6 zawiera 6-20-40 czyli 6% azotu (potrzebnego wiosną na wzrost) + potas i fosfor (potrzebne na stworzenie odpowiednich wiązań, budowę systemu korzeniowego itp.).
W tym układzie to nawóz jesienny. Dlatego na wiosnę polifoskę mieszam z nawozem azotowym (mocznik, saletra amonowa) itp.
Połowę zużyję teraz a druga na jesień, bez zwiększania już dawki azotu.
Należy też rozróżnić nasze potrzeby. Rolnikowi zależy by trawa była DUŻA i było jej dużo - azot konieczny w dużych dawkach.
W ogrodzie zależy mi .... na zielonej trawie. Nie musi rosnąć, ma być piękny, świeży, ładnie zielony dywan. Duży wzrost jest raczej wadą (no chyba że jest intensywnie użytkowany, wówczas ważnym jest szybka regeneracja).
Czyli jak widać oczekiwania nasze są różne - zależnie od celu który zamierzamy osiągnąć stosując dane nawozy.
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Nic nowego z tymi cenami. Nawet zwykłe nawozy jednoskładnikowe są tańsze w składach rolnych lub sklepach internetowych, niż w sklepach ogrodniczych, gdzie i opakowania są mniejsze i ceny wyższe. Ostatnio kupowałam parę rzeczy przez net i przy okazji zrobiłam zapasy, bo nawet zwykły mocznik 2 kg kosztował połowę ceny, którą oferuje pobliski sklep dom i ogród. W sieciowych sklepach ogrodniczych natomiast niemal nie uświadczy się zwykłych nawozów. Królują kolorowe opakowania z nawozami do róż, borówek, pelargonii, surfinii, lobelii, do trawników z mchem, mniszkiem, zielonych, niebieskich, czerwonych itd.
Wszystko nieproporcjonalnie drogie w stosunku do składu.

- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Rolnicy zazwyczaj takich stron nie maja, musisz podjechać do gospodarstwa większego i popytać. Najlepiej jedź na wieś i zapytaj ludzi, oni wiedzą więcej niż wujek google.
Szukaj pod hasłem na małych miasteczkach, wioskach sklepów typu ŻELAŹNIAK, GS" Samopomoc Chłopska", Centrala nasienna itp.
Jak kolega wyżej pisał: popytaj rolników gdzie kupują nawozy w Twojej okolicy.
Jak kolega wyżej pisał: popytaj rolników gdzie kupują nawozy w Twojej okolicy.
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Ewentualnie na all szukaj wpisując nazwę nawozu i szukając wg najlepszej korelacji ceny, wielkości opakowania i kosztów przesyłki. Ja tak niedawno znalazłam jakiś sklep ogrodniczy, który 2 i 5 kg opakowania nawozów miał w cenach dużo niższych, niż mój pobliski sklep dom i ogród. Różnice w cenach do 100%. Przy okazji kupiłam wiadra budowlane do pomidorów w donicach, wykę na poplon i dużo tańszy, niż w ogrodniczych herbicyd na powój.
Sklep nie musi się nazywać składem rolniczym, by mieć nawozy rolnicze w ofercie - szczególnie dotyczy to sklepów internetowych.
Sklep nie musi się nazywać składem rolniczym, by mieć nawozy rolnicze w ofercie - szczególnie dotyczy to sklepów internetowych.
- buum
- Od: 16 mar 2015, o 17:43
- Kontakt:
Nawozy
Witam
. Jestem początkującym ogrodnikiem i zastanawiam się nad tematem nawozów
.
A mianowicie co sądzicie o tym:
Na allegro znaleźć można gotowe nawozy (wiadomo) i znalazłem m. in takie nawozy jak SIARCZAN POTASU (duza zawartość siarki i potasu) , SALETRA AMONOWA (duzo azotu) , SALETRA POTASOWA (azot i potas) ,SUPERFOSFORAT(fosfor). I tu pytanie do Was
czy jakby wymieszać takie nawozy i stworzyć jeden bogaty w te składniki dało by pożądany efekt czy tylko tak się nie da
I drugie pytanie
Co sądzicie o takim czymś jak ROSAHUMUS gdzie sprzedający pisze ze w 1kg tego nawozu to 30ton obornika
ściema??? czy jednak nie
Z góry dzięki za wasze opinie
które wezmę do serca na pewno 

A mianowicie co sądzicie o tym:
Na allegro znaleźć można gotowe nawozy (wiadomo) i znalazłem m. in takie nawozy jak SIARCZAN POTASU (duza zawartość siarki i potasu) , SALETRA AMONOWA (duzo azotu) , SALETRA POTASOWA (azot i potas) ,SUPERFOSFORAT(fosfor). I tu pytanie do Was

I drugie pytanie

Co sądzicie o takim czymś jak ROSAHUMUS gdzie sprzedający pisze ze w 1kg tego nawozu to 30ton obornika

Z góry dzięki za wasze opinie

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Re: Nawozy
Nie wszystkie nawozy można mieszać ze sobą, jedne tuż przed siewem, inne można, ale po to są pojedyncze, żeby uzupełnić brakujący składnik.
Też mogę powiedzieć, że 1kg nawozu mineralnego, to tyle co 1tona marchwi.
Też mogę powiedzieć, że 1kg nawozu mineralnego, to tyle co 1tona marchwi.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny