Czym zmielić ziemię pod trawnik

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
cris6
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 maja 2015, o 08:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Czym zmielić ziemię pod trawnik

Post »

Witam serdecznie wszystkich. Mam pytanie wczoraj w naszym przyszłym ogrodzie smigał traktor z glebogryzarką. Niestety ale ziemia nie została zmielona tak jakbyśmy tego chcieli czyli na miał. I tu pytanie do was czym to potraktować aby można było zasiać trawnik. Jaki sprzęt ewentualnie pożyczyć z wypożyczalni. Mamy tego ok 14 arów

Obrazek
KamilT
100p
100p
Od: 1 mar 2011, o 19:22
Kontakt:

Re: Czym zmielić ziemię pod trawnik

Post »

z tego co widać jest tam taka glina, że i tak całkiem sprawnie Wam to przekopał. Proponowałbym rozluźnienie gleby piaskiem. Na takiej glinie i tak dobrego trawnika nie założycie - gleba pod trawnik musi być przepuszczalna. Ja bym to mieszał z piaskiem i przekopywał kilkukrotnie mniejszą glebogryzarką [o mniejszym odstępie między nożami]. Gliny i tak "na miał" nie rozdrobnicie.
cris6
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ziemia była nawoźona na działkę wielkimi wywrotka ok. 30 aut z pola gdzie rosła kukurydza . Czyli polecasz aby dodać do tego piasek? Możesz coś więcej napisać jak to dokładnie zrobić jaki piasek i ile tego piasku. Czy to ma być zwykły piasek śiany taki jak np do wylewki? Jestem w tym temacie zielony
jan555
50p
50p
Od: 22 wrz 2013, o 15:59

Post »

Struktura tej gleby jest wystarczająca. Wysiewać trawę i porządnie zwałować. ( walec do zakładania trawników ) . Będzie idealnie jak na "stole".
cris6
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Niestety nie jest dobra te bryłki są twarde jak kamieniei jest ich mnóstwo. Dziś próbowałem glebogryzarką ale nic to nie daje. Ktoś moźw coś poradzić co robić
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wertykulator zawsze u mnie daje radę. Nawet elektryczny. Ziemia musi być sucha.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obawiam się że tylko walec drogowy dałby radę to wygładzić
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Tu nie chodzi o wygładzenie tylko o rozdrobnienie przed siewem.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

To jest ziemia po kukurydzy http://dzialkowiec.pixelart.com.pl/kukurydza.html
I nie ma co kombinować, to prawie 1,5 tyś m2. Moim zdaniem nie bardzo da się ją juz rozdrobnić. O walcu pisałem poważnie, ugniecie, wygładzi i ew rozbije jak grudki suche.
Franzelot
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2015, o 16:51

Post »

Skoro o trawce, ziemi itd to zapytam.
Mam u siebie do wykonania wkoło domu (960m2 - powierzchnia domu) trawnik. Mam teraz rosnące różne trawy i chwasty, jak to w trakcie budowy. Cały teren mam do podniesienia o około 10-15cm.
Takie pytanie. Czy walczyć z obecną roślinnością: koszenie, wyrywanie, środki chwastobójcze, glebogryzarka/zerwanie wierzchniej warstwy, oczyszczenie z reszty roślin i dopiero nawieźć ziemię? Czy po prostu skosić, zorać glebogryzarką i zasypać nową warstwą ziemi? A może nawet i glebogryzarka niepotrzebna skoro 10-15cm ziemi narzucę na obecny teren? Oczywiście wszystko wiąże się z kosztami.
Ziemia rodzima jest dość dobra, rośnie na niej wszystko co tylko tam spadnie :P Dlatego nawet mi szkoda zrywać wierzchnią warstwę i dosypywać ziemi nie 10-15 a 25cm.
leszeg
200p
200p
Od: 5 cze 2013, o 14:22

Post »

Nie wiem czy kolega cris6 już posiał trawnik, ale można by spróbować poprawić strukturę tej gleby przez zasianie jakiegoś zielonego nawozu (np. facelia, gorczyca itp.), później można wysypać trochę piasku a następnie rozdrobnić, wyrównać i w końcu siać trawę. Przygotowanie terenu pod trawnik to jest podstawa, tak jak fundament pod dom.
Grill
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 cze 2015, o 20:13

Post »

Raz że jest to kwestia dobrego nawozu na jaki się zdecydujesz,plus dwa ja pomieszałbym piaskiem tak aby zmienić nieco strukturę gleby bo ta powyższa nie jest wystarczająca,to raczej glina na której ciężko bezie posiać trawę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”