Cześć,
Piszę do was z prośbą o pomoc. Mam chorą cytrynkę lecz nie wiem jak jej pomóc.
Cytrynka ma 2 lata. Od początku jest w tej samej doniczce nie była przesadzana. I rosną dwie cytrynki koło siebie.
Wygląda następująco:
Z tego co widzę ma pożółkłe opadające liście wyczytałem, że to oznaka braku magnezu. Końcówki górnych liści są takie matowe jakby wyschnięte.
Stoi cały czas na parapecie w jednym miejscu raz za czas wynosiłem ją do ogrodu. Od tego czasu zaczęły się problemy. Nie wiem czy słońce jej nie poparzyło. Ziemia w doniczce uniwersalna ogrodowa.
Podlewam ją raz na dwa dni i nawożę co tydzień preparatem Agrecol nawóz do cytrusów w żelu.
Co mogę zrobić aby jej pomóc? Mam jeszcze pytanie czy je rozdzielić przy przesadzeniu czy zostawić je tak jak są blisko siebie?
Cytrynka - rozpoznanie choroby
Re: Cytrynka - rozpoznanie choroby
Na roślinie widać objawy chlorozy,to dość powszechna choroba cytrusów objawiająca się zmianą koloru liści. Jeśli chodzi o cytrusy, dość częstą przyczyną występowania chlorozy jest podlewanie roślin zbyt twardą wodą. Woda w naszych kranach posiada dużą zawartość wapnia, który podnosi odczyn pH podłoża.Przy zbyt alkalicznym podłożu : żelazo, magnez, cynk,mangan i bor staje się mało przyswajalny i pierwszym symptomem tego jest chloroza liści. Dlatego bardzo ważnym jest okresowe badanie odczynu gleby.Proponuję przesadzić roślinę do lekko kwaśnego podłoża.Pozdrawiam klakier.