Cytrynka - rozpoznanie choroby

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Adrian77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 maja 2015, o 12:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Cytrynka - rozpoznanie choroby

Post »

Cześć,

Piszę do was z prośbą o pomoc. Mam chorą cytrynkę lecz nie wiem jak jej pomóc.
Cytrynka ma 2 lata. Od początku jest w tej samej doniczce nie była przesadzana. I rosną dwie cytrynki koło siebie.
Wygląda następująco:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Z tego co widzę ma pożółkłe opadające liście wyczytałem, że to oznaka braku magnezu. Końcówki górnych liści są takie matowe jakby wyschnięte.
Stoi cały czas na parapecie w jednym miejscu raz za czas wynosiłem ją do ogrodu. Od tego czasu zaczęły się problemy. Nie wiem czy słońce jej nie poparzyło. Ziemia w doniczce uniwersalna ogrodowa.

Podlewam ją raz na dwa dni i nawożę co tydzień preparatem Agrecol nawóz do cytrusów w żelu.

Co mogę zrobić aby jej pomóc? Mam jeszcze pytanie czy je rozdzielić przy przesadzeniu czy zostawić je tak jak są blisko siebie?
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytrynka - rozpoznanie choroby

Post »

Na roślinie widać objawy chlorozy,to dość powszechna choroba cytrusów objawiająca się zmianą koloru liści. Jeśli chodzi o cytrusy, dość częstą przyczyną występowania chlorozy jest podlewanie roślin zbyt twardą wodą. Woda w naszych kranach posiada dużą zawartość wapnia, który podnosi odczyn pH podłoża.Przy zbyt alkalicznym podłożu : żelazo, magnez, cynk,mangan i bor staje się mało przyswajalny i pierwszym symptomem tego jest chloroza liści. Dlatego bardzo ważnym jest okresowe badanie odczynu gleby.Proponuję przesadzić roślinę do lekko kwaśnego podłoża.Pozdrawiam klakier.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”