Co to za choroba bukszpanu?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
gosc1234
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 mar 2014, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co to za choroba bukszpanu?

Post »

Witam, proszę o pomoc w identyfikacji co to za choroba?
Nie zauważyłam żadnych larw, po pierwszym przycięciu wiosennym, jak widać puściły nowe jasnozielone pędy. Niestety do tej pory jakoś na niego nie patrzyłam ( w tym sezonie ) i dopiero teraz to zauważyłam.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
jagusia111

Re: Co to za choroba bukszpanu?

Post »

Jako pierwsze nasuwa mi się pytanie "A pieska masz?" :wink:
gosc1234
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tak mam ale jest to suczka, dom kupiliśmy pięć lat temu od tego czasu mamy suczkę a bukszpan był już na działce dość wyrośnięty. Nie wiem czy to ma znaczenie ale wydaje mi się, że w ubiegłym roku zauważyłam brązowiejące gałązki ale kilka wyciełam.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Czy tam może wcześniej coś w pobliżu rosło, co zacieniało z tej strony, albo może kiedyś był odwalany śnieg? U mnie tak się stało, potem w tym miejscu zaatakował grzyb. Najprościej wyciąć te suche gałązki, sąsiednie lekko nagiąć i związać, by zamaskować nieco ten brak, bo raczej nie odbuduje straty.
gosc1234
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Od kiedy tam jest nic obok nie rosło, śniegu też tam nie przerzucaliśmy, nie działo się nadzwyczajnego i innego niż w poprzednich sezonach a ma chyba z 7-8 lat. Jedyne co mi się nasuwa to w ubiegłym roku na wiosnę opryskiwałam trawę czymś na chwasty, niestety nie mogę sobie przypomnieć. To jest jedyna myśl o której sobie teraz przypomniałam. Jak znajdę informacje co to było to odezwę się.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”