Folia na tunele. Jaka najlepsza ?Kolor? Naprawa uszkodzeń
Folia na tunele. Jaka najlepsza ?Kolor? Naprawa uszkodzeń
witam wszystkich jestem pierwszy raz na tym forum:). Jestem mlodym ogrodnikiem , tewgo roku zmieniam folie na tunelu i nie wiem jaka mam zakupic interesuje mnie folia 5sezonowa rózowa jednak w internecie znalazlem produkty róznych firm w róznej cenie i róznej jakosci . Dodatkowo dowiedzialem sie ze folia jes jednowarstwowa jak i wielowarstwowa jaka folie polecacie?????
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja osobiście używam folii 4-5 sezonowych standardowych . Na okres zimowy zdejmuję folię i chowam do wilgotnej, ciemnej piwnicy lub worka foliowego. Jak pisałem w temacie ?tunel foliowy" ...by przedłużyć jej trwałość (żeby nie pękała zwłaszcza na zgięciach) należy ją zdejmować z tunelu po sezonie i zakopywać na okres zimowy w ziemi...?
Pozdrawiam Andrzej.
Witam.
To zależy na jak dużą konstrukcję będzie Pan zakładał.
Folie różnią się grubością,a co za tym idzie wytrzymałością mechaniczną.
Obecnie standardowo produkowane są folie trójwarstwowe z filtrami UV.
Nawiązując do wypowiedzi P.Erazma odnośnie przechowywania folii.Z mojej wiedzy wynika,że folii nie niszczy mróz ,a promieniowanie słoneczne.Tak ,że leżakowanie w piwnicy nie jest zabiegiem koniecznym(zimą), chociaż z pewnością ochroni przed uszkodzeniami mechanicznymi.
Zimą gryzonie lubią przegryzać folie złożoną na ziemi.
To zależy na jak dużą konstrukcję będzie Pan zakładał.
Folie różnią się grubością,a co za tym idzie wytrzymałością mechaniczną.
Obecnie standardowo produkowane są folie trójwarstwowe z filtrami UV.
Nawiązując do wypowiedzi P.Erazma odnośnie przechowywania folii.Z mojej wiedzy wynika,że folii nie niszczy mróz ,a promieniowanie słoneczne.Tak ,że leżakowanie w piwnicy nie jest zabiegiem koniecznym(zimą), chociaż z pewnością ochroni przed uszkodzeniami mechanicznymi.
Zimą gryzonie lubią przegryzać folie złożoną na ziemi.
polecam folię 4 sezonowa kupno 6cio sezonowej podraża znacznie koszt
mam 4 na kilku tunelach i w zupełności wystarcza
Jeśli chodzi o wymiar to można odciac 4 lub 5 metrów bieżących z 12metrowej foli zostanie troszke na zakładki oraz na drzwi
Folia na metry do dostania jest w większych centrach ogrodniczych lub w marketach
mam 4 na kilku tunelach i w zupełności wystarcza
Jeśli chodzi o wymiar to można odciac 4 lub 5 metrów bieżących z 12metrowej foli zostanie troszke na zakładki oraz na drzwi
Folia na metry do dostania jest w większych centrach ogrodniczych lub w marketach